«GUFS FRA FORTIDA»: «Et kaldt gufs fra fortida», mente LO da arbeidslivslovutvalgets leder Ingeborg Moen Borgerud la fram forslag til endringer i arbeidsmiljøloven i 2004. Nå skal hun lede et utvalg som skal foreslå endringer i tjenestemannsloven. Foto: Erik Johansen /SCANPIX
«GUFS FRA FORTIDA»: «Et kaldt gufs fra fortida», mente LO da arbeidslivslovutvalgets leder Ingeborg Moen Borgerud la fram forslag til endringer i arbeidsmiljøloven i 2004. Nå skal hun lede et utvalg som skal foreslå endringer i tjenestemannsloven. Foto: Erik Johansen /SCANPIXVis mer

Sanner vil gjøre det enklere å sparke og ansette i staten

Ingeborg Moen Borgerud skal lede et nytt utvalg. Målet er å forenkle tjenestemannsloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har gitt Arntzen de Besche-advokat Ingeborg Moen Borgerud lederjobben i et nytt utvalg som skal foreslå forenklinger i tjenestemannsloven. Loven regulerer blant annet statlige ansettelser og avskjedigelser.

- Bakteppet er at loven i all hovedsak har vært uforandret siden 1977, sier Sanner til Dagbladet.

Offentlig strid Den tidligere LO-advokaten som skal lede utvalget har lang erfaring med politisk betente saker.
Ingeborg Moen Borgerud har vært NSB-styreleder og statssekretær i Justisdepartementet, hun var Ingunn Yssens advokat i striden med tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla, og har sittet i flere offentlige utvalg.

«Et kaldt gufs fra fortida», mente LO da hun som arbeidslivslovutvalgets leder i 2004 la fram forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.

Sanner forteller at hun og de andre utvalgsmedlemmene ble forespurt i månedsskiftet januar/februar.

«Veldig omstendelig» Sanner synes tjenestemannsloven er «veldig omstendelig», for eksempel ved ansettelser.

- Det er innstillingsråd og tilsettingsråd, man må forholde seg til tjenestemannsloven, offentlighetsloven, forvaltningsloven. Det er en veldig omstendelig prosess, og staten kan i verste fall gå glipp av gode søkere, sier han.

Sanner vil også forenkle prosessen med å avskjedige statsansatte. Det er i dag svært sjelden at statsansatte avskjediges.

- Jeg bare konstaterer at det er veldig omstendelig, og så må utvalget se på hva som er fornuftig, sier Sanner. Han og departementet ønsker imidlertid å presisere at det ikke legges opp til et svekket stillingsvern.

Venstre orientert Av partiene utenfor regjeringen er Venstre en pådriver for innstramminger i statens bruk av midlertidige ansettelser gjennom tjenestemannsloven, men vil samtidig forandre arbeidsmiljøloven slik at den tillater mer privat bruk av midlertidige ansettelser.

Sanner forteller at Venstre er orientert om utvalgsarbeidet som settes igang, men ikke om hvem som skal sitte i utvalget. Han vil ikke si om andre partier utenfor regjeringen er kjent med det.


- Venstre har vært spesielt opptatt av dette, og vi har selvsagt hatt en dialog med dem om disse spørsmålene, sier Sanner.

Han avviser likevel at det er snakk om en hestehandel.

- Må stå seg Jan Tore Sanner vil ikke gjøre som Bondevik II-regjeringen, som foreslo omfattende endringer i tjenestemannsloven men ikke fikk det til før det ble regjeringsskifte.

-Jeg ønsker moderate endringer som kan stå seg over tid, sier han til Dagbladet.

«VELDIG OMSTENDELIG»: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner vil forenkle Tjenestemannsloven, som han synes er «veldig omstendelig». - Bakteppet er at loven i all hovedsak har vært uforandret siden 1977, sier han. Foto Nina Hansen  / Dagbladet .
«VELDIG OMSTENDELIG»: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner vil forenkle Tjenestemannsloven, som han synes er «veldig omstendelig». - Bakteppet er at loven i all hovedsak har vært uforandret siden 1977, sier han. Foto Nina Hansen / Dagbladet . Vis mer