Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sanner vil synliggjøre kongehus-utgiftene

Medlemmer av Stortingets finanskomite ba om endringer etter Dagblad-avsløring.

TAR INITIATIV: Etter at medlemmer i finanskomiteen reagerte på manglende informasjon om totalregnskapet tilknyttet kongehuset, ønsker Jan Tore Sanner å gjøre informasjonen lettere tilgjengelig.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TAR INITIATIV: Etter at medlemmer i finanskomiteen reagerte på manglende informasjon om totalregnskapet tilknyttet kongehuset, ønsker Jan Tore Sanner å gjøre informasjonen lettere tilgjengelig. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingsrepresentanter ber i dag om en opprydding slik at offentligheten får enkelt tilgang til totalkostnaden for kongehuset og monarkiet. Bakgrunnen er Dagbladets avsløring om at utgiftene i tilknytning til kongehuset er høyere enn tidligere kjent. De blir minst 460 millioner kroner i år, en solid økning fra 336 millioner i 2010.

Sanner på banen

Nå kommer statsråd i Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD), Jan Tore Sanner (H), dem i møte.

- Fra KMDs side har vi ikke sett behov for å lage en slik samlet oversikt over budsjettposter også etter den åpne behandlingen i Stortinget. Men når spørsmålet nå reises, er vi selvsagt innstilt på å legge en slik oversikt ut på regjeringens hjemmeside etter den åpne stortingsbehandlingen, sier han i en uttalelese til Dagbladet.

- Åpenhet

Finanskomitemedlem Snorre Valen mener det må bli enklere for folk å se hva politikerne prioriterer.

- En slik totaloversikt kan vi gjøre uten å endre på budsjettføringen forøvrig. Spesielt i en tid med økende arbeidsledighet og økende forskjeller, så er det viktig å få synliggjort hva vi prioriterer og hva kongehuset faktisk koster. Da kan ikke et budsjettområde være unntatt debatt, eller framstilles på en måte som ikke gir hele bildet for leserne, sier Snorre Valen til Dagbladet.

Han sitter i Stortingets finanskomite for SV. Komitekollega Heidi Nordby Lunde er enig.

- Utgiftene til kongehuset bør oppsummeres et sted, så det er lett tilgjengelig. Åpenhet om slikt lønner seg. Selv om de bevilges over flere poster av ulike departementer, sier Nordby Lunde til Dagbladet.

Sanner understreker at bevilgningsforslag fra kongehuset behandles på samme måte som andre bevilgninger på statsbudsjettet.

- Det vil si at forslag og endelig budsjett vises på budsjettene til de ansvarlige departementene. Utgiftene til kongehuset går klart og tydelig fram av budsjettproposisjonen til Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD). Her finnes oversikt over bevilgninger fra KMD direkte til kongehuset og oversikt over bevilgninger over andre budsjetter. Unntak er bevilgninger til kongens sikkerhet og vakthold, som selvsagt ikke er offentlige. Stortinget behandler budsjettet og alt foregår i full åpenhet.