Sanners advarsel etter «supermandag»: - Alternativet kan raskt bli ytterligere sentralisering

Småkommuner lite lystne på sammenslåing.

REFORM:
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) er ivrig etter kommunereform. Nå advarer han lokalpolitikere om å finne løsninger for å slå seg sammen med andre kommuner.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
REFORM: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) er ivrig etter kommunereform. Nå advarer han lokalpolitikere om å finne løsninger for å slå seg sammen med andre kommuner. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Utfallet ble nei i tolv kommuner og ja i elleve i folkeavstemningene om sammenslåing mandag. Lysten på storkommuner ser ut til å være laber.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) er ikke overrasket over resultatet.

- Avstemningene spriker. I litt over halvparten av kommunene er det blitt nei, og i litt under halvparten er det blitt ja. Det er lav valgoppslutning, og dette resultatet krever at lokalpolitikerne viser lederskap og finner de gode, framtidsrettede løsningene, sier han.

Folkeavstemningene viser også at der hvor innbyggerne i én kommune sier ja til sammenslåing, sier innbyggerne hos motparten ofte nei.

Vil ikke ha storkommuner Mange av småkommunene er lite lystne på å gå sammen med større naboer, og i Møre og Romsdal står byer som Molde og Kristiansund nå alene igjen i sitt ønske om å danne storkommuner med naboene.

Sanner ser likevel et lys i mørket.

- Det er kjent at mange av de mindre kommunene er skeptiske til å gå sammen med byene. Samtidig sier mange av de mindre kommunene også ja til å gå sammen med andre nabokommuner. Det viser at lokalpolitikerne ser behovet for større kommuner, sier han til NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer