FORTJENER TILLIT?  Disse bildene av kandidater for Sannfinnene skaper bedatt. Faksimile: Per Looks.
FORTJENER TILLIT? Disse bildene av kandidater for Sannfinnene skaper bedatt. Faksimile: Per Looks.Vis mer

Sannfinnenes sanne ansikt

Portretter av politikere for det finske nasjonalistpartiet Sannfinnene skaper debatt. For sånn ser politikerne som vil forandre Finland ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I hvilken retning vil de i så fall ta Finland?

Hengt ut for utseendet
For er det grunn til å ha tillit til denne utvalgte gjengen med eksentrikere? Eller er det uakseptabelt å henge ut politikere for deres ikke alltid like heldige utseendes side? Debatten raser i vårt naboland.

- De legger ut bilder av våre kandidater for å forsøke å vise at de er dumme og stygge, sier partiarbeideren Matti Putkonen. Han er ifølge den finlandssvenske avisa Hovudstadsbladet blant politikerne som er funnet verdig til å bli presentert på nettsida til «Per Looks».

Nå brer nettsida seg som ild i tørt gress, etter at den ble lansert i helga. Portrettene bekrefter de fleste fordommene urbane skandinaver måtte ha mot «bygdetullinger».

Professor angrer
En som har ytret seg i sakens anledning  professor JP Roos, som representerer Venstrepartiet (tilsvarer vårt SV) i hovedstaden Helsingfors. I sin blogg skrev han dette:

- Det er ikke så mange her som man vil bli Facebook-venn med.

Men etter at historien om nettsida tok av angret professoren. Nå sier han:

- Det var dumt av meg og kommentere andre kandidaters utseende. Jeg angrer og har trukket tilbake mine kommentarer, sier Roos til Hovudstadsbladet. 

Sannfinnene er Finlands høyrepopulistiske parti. Det har sterkere bygderøtter enn FrP i Norge, og er et mye nyere parti, stiftet først i 1995. Ved det siste valget i fjor fikk partiet 19 prosent oppslutning, og ble Finlands 3. største. Partiet mobiliserte på EU-motstand etter at Euro-krisa rammet Europa.              

Mannen bak nettsida er Juha Leinonen. Han er spill-programmerer og lagde sida fordi han kjedet seg mens han ventet på venner som han skulle ut med. Om han angrer står det ingen ting om. Men han traff åpenbart en nerve.