Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sannheten er at både KrF og Venstre kunne fått flertall for langt større deler av sine budsjett sammen med oss

Senterpartiets alternative budsjett inneholder politikk som KrF og Venstre bare kan drømme om å få gjennomslag for hos regjeringen.

PÅ FRIERFERD: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, her fra landsmøtet da han ble valgt, legger seg etter sentrumskameratene KrF og Venstre med en rekke godbiter i Sps alternative budsjett som sikkert frister de andre sentrumspartiene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
PÅ FRIERFERD: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, her fra landsmøtet da han ble valgt, legger seg etter sentrumskameratene KrF og Venstre med en rekke godbiter i Sps alternative budsjett som sikkert frister de andre sentrumspartiene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens de to sentrumspartiene KrF og Venstre står og stanger hodet mot de blåborgerlige regjeringspartiene i krevende budsjettforhandlinger, frir Senterpartiet skamløst til sine gamle sentrumsvenner.

I Senterpartiets alternative budsjett, som blir lagt fram i dag, går nemlig partiet blant annet inn for:
 
• én prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI) til bistand
• totalt 500 millioner kroner mer til Klima- og miljødepartementet 
• 2,3 milliarder i økte klima- og miljøavgifter
• 2 milliarder færre oljekroner
• 500 ekstra kvoteflyktninger
• nullmoms til aviser
• reversering av regjeringens kutt i barnetillegg

- Svært mye i sentrum Etter det Dagbladet får opplyst, går partiet også inn for å reversere skattenivået tilbake til 2013-nivået. Man reverserer «regjeringens usosiale skattelettelser», blir det sagt.

Senterpartiet går også inn for en satsing på kollektivtrafikk, som man mener vil falle i god jord hos de gamle sentrumspartiene. En stor del av Frp's 1,3 milliard i reduserte bilavgifter, som provoserte Venstre voldsomt, er dessuten strøket i Senterpartiets alternative budsjett.

Ikke overraskende inneholder budsjettet også betydelige overføringer til kommunesektoren.

- Det er stort sammenfall med Senterpartiets alternative budsjett, og KrFs og Venstres. Det er svært mye sentrumspartiene kunne stått sammen om i budsjettsammenheng, som det vil bli krevende for dem få gjennom med Høyre og Frp, sier parlamentarisk leder i Senterpartiet Marit Arnstad til Dagbladet.
   
Har invitert til budsjettsamarbeid I går gikk startskuddet for forhandlingsinnspurten mellom regjeringspartiene Høyre og Frp, og støttepartiene Venstre og KrF. Etter en uke med møtevirksomhet sporet det fullstendig av tirsdag i forrige uke - og de parlamentariske lederne måtte ta over forhandlingene.

Tonen mellom partene etter gårsdagens møte var noen hakk lysere en den har vært på en stund, men både KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande understreket at avstanden fortsatt var stor - og at betydelig arbeid gjensto. Hareide ville heller ikke utelukke muligheten for brudd.

Sp-budsjettet er imidlertid ikke det eneste framstøtet mot gamle sentrumskamerater fra partileder Trygve Slagsvold Vedum. Dagen før budsjettforhandlingene startet, inviterte han like godt Venstre og KrF til budsjettsamarbeid.

- At Venstre primært vil stemme for eget budsjett er en mager trøst når de til slutt bidrar til flertall for noe helt annet. Sannheten er at både KrF og V kunne fått flertall for langt større deler av sine budsjett sammen med Senterpartiet og Arbeiderpartiet, og døren står fremdeles åpen dersom innholdet i politikken er viktigst, uttalte Vedum i en pressemelding.

Rødgrønne beilere Også Ap-leder Jonas Gahr Støre har gjort sine hoser grønne for støttepartiene som nå gjør sitt ytterste for å trekke regjeringens budsjett mot sentrum.

- Jeg ønsker KrF og Venstre lykke til i forhandlingene, fordi jeg mener at de forhandler på vegne av flere, sa han til Dagbladet torsdag.  

Arbeiderpartiet kan «nikke til» til flere av sentrumspartienes synspunkter, forklarte han, blant annet kampen mot regjeringens «uheldige sosial profil» og manglende satsing på klima og bistand.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!