- Sannheten må fram

Dagbladet.no møtte den falske investoren som lurte seg inn til Fritzl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PÖLTEN (Dagbladet.no): Dagens pressekonferanse om Fritzl-saken i St. Pölten tok en dramatisk vending da to menn etter hverandre ble kastet ut av teltet av en brysk rettstalsmann Franz Cutka.

De to hevder henholdsvis å sitter på sannheten, og å være Østerrikes viktigste offentlige stemme.

Krevde sannhet
Mot slutten av pressekonferansen tok en pent antrukket mørkhåret mann ordet og startet en tirade om at "sannheten må fram". Han ble raskt og bryskt kastet på dør av rettstalsmann Cutka.

Den utkastede ble etter kort tid identifisert som Heinrich Schmatz (36). Han er ingen ringere enn mannen som tidlig denne måneden klarte å få til et møte med Josef Fritzl i fengselet, og som ble kastet ut da samtalen ble for nærgående.

I fjor prøvde han å selge over 1000 bilder han hevder han tok av Elisabeth Fritzl og barna mens de var innlagt på den psykiatriske klinikken i Mauer utenfor Amstetten.

Schmatz var på samme tid innlagt etter et nervesammenbrudd etter å ha blitt avslørt for skattesnusk.

- Elisabeth var her
- Sannheten må fram, gjentar Schmatz overfor Dagbladet.no.

- Hva er sannheten?

- Elisabeth var her i dag, men ingen vil innrømme det, sier 36-åringen og sikter til at panelet under pressekonferansen ikke ville gi noe svar på at Elisabeth Fritzl virkelig var i rettssalen i går, som flere har rapportert.

- I tillegg bruker de mangfoldige millioner på denne rettssaken - og jeg får ikke engang publisere bildene mine, som blant annet viser Elisabeth og barna under bursdagssamlinger på klinikken, sier Schmatz oppildnet.

- Offer
Da ingen ville gi ham den millionen euro han krevde i fjor, prøvde han å gi bort bildene gratis - men det var umulig å oppdrive et mediehus som ville ta i dem.

- Jeg er et offer for rettssystemet, fortsetter Schmatz resonnementet - som oppriktig er noe vanskelig å få ordentlig tak på.

- Hva vil du gjøre framover?

- Ingenting. Jeg sitter på viktige bevis, og jeg håper sannheten etter hvert kommer fram, sier Heinrich Schmatz til Dagbladet.no.

Ulik oppfatning
Schmatz selv og rettstalsmann Cutka har noe forskjellige versjoner av hva som hendte i landsfengselet i St. Pölten i begynnelsen av måneden. Det er uansett på det rene at Schmatz fikk lovlig tilgang til fengselet etter en brevveksling der 36-åringen tilbød seg å hjelpe Fritzl med å selge unna eiendommer.

Da samtalen etter hvert tok an en personlig karakter, ble Schmatz kastet på dør.

Cutka hevder at Schmatz prøvde å lure til seg et intervju med Fritzl - mens Schmatz overfor Österreich hevder at det var Fritzl som etter hvert ble for personlig.

Upopulær blogger
Først ute av teltet var imidlertid bloggeren Marcus J. Oswald (38), som ble sendt på dør etter at han prøvde å stille panelet et spørsmål.

- Herr Oswald har ikke lov til å oppholde seg her. Vennligst gå, kommanderte Cutka. Oswald trakk lett på smilebåndet og forlot teltet.

UØNSKET 2: Marcus J. Oswald (38) var først ute til å bli sendt på dør av rettstalsmann Franz Cutka i dag. Selv hevder han seg sensurert av østerriksk rettssystem. - Jeg er Østerrikes viktigste blogger, sier han til Dagbladet.no. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
UØNSKET 2: Marcus J. Oswald (38) var først ute til å bli sendt på dør av rettstalsmann Franz Cutka i dag. Selv hevder han seg sensurert av østerriksk rettssystem. - Jeg er Østerrikes viktigste blogger, sier han til Dagbladet.no. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

Selv mener 38-åringen det skjedde fordi han er kritisk til det østerrikske rettssystemet.

- Jeg er den eneste bloggeren fra Wien som kritiserer denne saken. Alle kjenner meg, men her i St Pölten liker de meg ikke, sier Oswald til Dagbladet.no utenfor presseteltet.

- Jeg kjenner personlig mange fanger i fengselet i St. Pölten og får mange brev om forholdene der, sier 38-åringen.

- Men hvordan kan de utestenge deg på dette grunnlaget?

- Jeg vet ikke helt. Jeg har avdekket svakheter ved byråkratiet i rettssystemet, og får ikke uttale meg ved anledninger som dette. Formelt kan de vise til at jeg ikke er akkreditert inn hit, sier Oswald, som kjenner Heinrich Schmatz godt.

- Men han er ikke så seriøs som meg, sier den 38-årige bloggeren og utdyper:

- Han snakker mye, men det er ikke så mye substans i det han sier. Jeg, derimot, er Østerrikes viktigste blogger og offentlige stemme; han blir på langt nær publisert like mye, sier Marcus J. Oswald til Dagbladet.no.

Dagbladet.no følger hele Fritzl-saken fra St. Pölten.

KASTET FOLK PÅ DØR: Talsmann for Landesgericht St. Pölten, Franz Cutka, aktet slett ikke å bli spurt ut av herrene Schmatz og Oswald, og kastet dem ut etter tur. Foto: HAINZ-PETER BADER/REUTERS/SCANPIX
KASTET FOLK PÅ DØR: Talsmann for Landesgericht St. Pölten, Franz Cutka, aktet slett ikke å bli spurt ut av herrene Schmatz og Oswald, og kastet dem ut etter tur. Foto: HAINZ-PETER BADER/REUTERS/SCANPIX Vis mer