Drapet på Olof Palme

Sannheten om bildet som fikk ham frikjent

Christer Pettersson ble utpekt som drapsmannen til Olof Palme, men seinere frikjent. Nå avslører politisjefen kaoset bak bildet som frikjente ham.

NUMMER TRE: Christer Pettersson står med nummer tre i vitnekonfrontasjonen fra desember 1988. Her ble han pekt ut som Olof Palmes drapsmann. Foto: Politiet / TT / NTB scanpix
NUMMER TRE: Christer Pettersson står med nummer tre i vitnekonfrontasjonen fra desember 1988. Her ble han pekt ut som Olof Palmes drapsmann. Foto: Politiet / TT / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Christer Pettersson ble 27. juli 1989 dømt til livstid i fengsel for drapet på den svenske statsministeren Olof Palme. Da hadde han på forhånd blitt pekt ut på et bilde av en vitnekonfrontasjon av enken Lisbet.

Noen måneder seinere ble han frikjent i lagmannsretten på grunn av svak bevisførsel.

I dommen ble nettopp vitnekonfrontasjonen trukket fram som kritikkverdig, blant annet fordi Lisbet Palme på forhånd hadde fått vite at den mistenkte var rusmisbruker.

«Det kan ikke utelukkes at sammensetningen har bidratt til at Christer Pettersson ble utpekt. Han skilte seg fra de øvrige på klær, frisyre, ansiktsfarge- og uttrykk. Videre kan informasjon Lisbet Palme fikk på forhånd ha hatt innvirkning», het det i dommen, ifølge Expressen.

BLE DREPT: Statsminister Olof Palme ble skutt på åpen gate i Stockholm i 1986. Her er han fotografert i 1984. Foto: Tobbe Gustavsson / AFP
/ NTB scanpix
BLE DREPT: Statsminister Olof Palme ble skutt på åpen gate i Stockholm i 1986. Her er han fotografert i 1984. Foto: Tobbe Gustavsson / AFP / NTB scanpix Vis mer

Nye detaljer

Olof Palme ble drept 28. februar 1986 i Stockholm sentrum, etter et kinobesøk med familien. Da Palme ble skutt i Sveavägen, gikk han side om side med kona.

Nå avslører Palmegruppas tidligere sjef, Hans Ölvebro, nye detaljer om vitnekonfrontasjonen som fikk Pettersson frikjent.

Til Radiofredag.se forklarer 74-åringen hvordan politiet ble nødt til å slå til mot Christer Pettersson tidligere enn planlagt, noe som gikk direkte ut over vitnekonfrontasjonen.

Han forteller hvordan Palmegruppa, som etterforskningsgruppa ble kalt, ble tvunget til å gjennomføre en vitnekonfrontasjon allerede dagen etter pågripelsen i desember 1988. Det ble derfor ikke tid til å gjøre det på den beste måten, og mange av de som ble plukket ut var ansatte i politiet, ifølge Ölvebro.

- Det var veldig vanskelig å finne en gruppe som skulle passe og kle dem på en måte som gjorde at det ikke skulle være lett å peke ut en bestemt person, sier han.

DREPT: En februarkveld i 1986 ble Sveriges statsminister Olof Palme skutt og drept på åpen gate i Stockholm. Dokumentarfilmen «Palme» handler om hans liv, tida han levde i, og det Sverige han skapte. Vis mer

- Var «helt okei»

Han forklarer at det beste hadde vært om alle var kledd identisk, men at det ikke var mulig å fikse like antrekk på så kort tid. Et alternativ var å bruke Kriminalomsorgens klær, men det fantes ikke nok antrekk i størrelsene det var behov for.

- Da ble det sagt at «vi kunne ikke finne klær som var passende å bruke i denne sammenhengen».

Ölvebro erkjenner at vitnekonfrontasjonen kunne vært gjennomført bedre, men understreker at han likevel synes at den var «helt okei». Han innrømmer at han var kjent med at informasjon om Christer Petterssons rusmisbruk var tilgjengelig for Lisbet Palme, men understreker at han ikke er sikker på om hun visste.

I intervjuet får 74-åringen spørsmål om hvordan de ansvarlige i politiet ikke kunne forstå at det var en stor forskjell på politiansatte og Christer Pettersson, som hadde slitt med alkohol- og rusmisbruk over lang tid, hvorpå han svarer:

- Ja, men skulle man avstått fra konfrontasjon da? Lisbet Palme er sikker, hun tviler aldri? svarer den tidligere sjefen for Palmegruppa. Han legger til:

- Jeg sier bare at man kunne gjort det bedre, og nå ble det som det ble.

FRIKJENT: Christer Pettersson ble tiltalt og frikjent for attentatet i Sveavägen kvelden 28. februar 1986. Foto: Foto: Mats Andersson / NTB scanpix
FRIKJENT: Christer Pettersson ble tiltalt og frikjent for attentatet i Sveavägen kvelden 28. februar 1986. Foto: Foto: Mats Andersson / NTB scanpix Vis mer

Tilståelser

Natta skuddene falt i 1986 skal flere vitner ha observert en mann som forfulgte Palme-ekteparet fra kinoen de hadde vært på. Flere av dem identifiserte seinere mannen som Christer Pettersson.

Selv om Pettersson ble frifunnet er det mange som tror at han er gjerningspersonen, blant dem Olof Palmes sønn, Mårten Palme.

- Jeg tror det var Christer Pettersson, sa han til Dagbladet i 2016.

I 2004 ble Pettersson innlagt på sykehus etter å ha blitt funnet bevisstløs og med store hodeskader. Han døde 57 år gammel samme år. Før sin død har han kommet med motstridende uttalelser som delvis tolkes som tilståelser av drapet.

Han er imidlertid ikke den eneste. Så mange som 130 personer har stått fram og hevdet at de sto bak ugjerningen, men ingen er dømt for drapet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer