Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gro-flørten:

Sannheten om brudebildet

Odd Einar Dørum har vært med på Venstres store politiske oppturer og nedturer. Verst gikk det da han flørtet med Gro.

JUBILANT: Odd Einar Dørum (75) håper at partnerskapet mellom Venstre og KrF kan fortsette sammen med Solberg-regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
JUBILANT: Odd Einar Dørum (75) håper at partnerskapet mellom Venstre og KrF kan fortsette sammen med Solberg-regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går fylte den politiske sluggeren 75 år. Dørum har vært sentral i norsk politikk siden slutten av 70-tallet, med et bankende hjerte for samfunnets svakerestilte og et bærekraftig miljø. Han var Mardøla-aksjonist og ble bøtelagt, en nyttig erfaring da han noen tiår seinere tiltrådte som justisminister.

Som mangeårig partileder og stortingsrepresentant i et lite sentrumsparti vet Odd Einar Dørum bedre enn noen hva KrF nå står overfor.

Brudebildet

1985 poserte Dørum på valgplakater som nygift med Gro Harlem Brundtland. For første gang ramlet Norges eldste parti ut av Stortinget. I åtte år havnet Venstre seg i skyggenes dal.

1985-VALGET: Venstre-leder Odd Einar Dørum i fotomontasje med Ap-leder Gro Harlem Brundtland i valgannonse. Faksimile: Venstre
1985-VALGET: Venstre-leder Odd Einar Dørum i fotomontasje med Ap-leder Gro Harlem Brundtland i valgannonse. Faksimile: Venstre Vis mer

- Det partiet jeg ledet ønsket oppriktig å inngå et formelt samarbeid med Arbeiderpartiet. Jeg skal ta ansvar for at dette forsøket, som ble behandlet veldig grundig i Venstre og fikk bred tilslutning, det avviste velgerne. Og slik er livet. Vi prøvde ut fra ærlig overbevisning, men det bar ikke. Jeg har aldri angret.

- Ikke for bildet med Gro, heller?

- Bildet med Gro var en kommunikasjonsmessig tabbe, som jeg var den som var mest imot, men som jeg til sjuende og sist aksepterte. Det presenteres i ettertid som at jeg satt på fanget til Gro. Det gjorde jeg ikke. Det var jo fake, hennes hode montert inn sammen med en dyktig modell i kjolen med meg. Den store feilen, bare for å ha sagt en så dum ting nå, var vi ikke satte et stort kryss over bildet. For teksten var jo glimrende. Den sa at når Venstre velger å samarbeide med Arbeiderpartiet, så var det ikke for å gifte oss. Så et svært svart kryss over bildet ville hatt en stoppeffekt. Da hadde folk lest teksten, som jo sa det motsatte av bildemotivet. Men jeg tar ansvar for at jeg sanksjonerte det, sier Odd Einar Dørum i dag.

Savner raushet

- Hva vil du råde KrF til?

- Nei, råde vil jeg ikke. Men mitt ønske er at partnerskapet mellom Venstre og KrF kan fortsette, med politikk i fokus sammen med Solberg-regjeringen. Det er viktig å huske på at velgerne ved fjorårets stortingsvalg ikke stemte for et regjeringsskifte. Det regjeringsalternativet jeg var imot å gå inn i, har på mange måter står seg. Jeg er forundret over at Knut Arild Hareide under sin tale til landsstyret ikke kunne si at han var stolt over det KrF hadde fått til, men at han vil noe mer. Jeg tror politikerne taper på denne mangelen på raushet, fordi vi står overfor så store eksistensielle spørsmål.

STATSRÅD: Odd Einar Dørum satt som justisminister i fem år i Kjell Magne Bondeviks regjeringer. Her fra et besøk på Majorstua politistasjon sammen med Oslos politimester Anstein Gjengedal (t.h.) og stasjonssjefen på Majorstua, Bjørn Åge Hansen.

Foto: Rune I. Myhre/Dagbladet
STATSRÅD: Odd Einar Dørum satt som justisminister i fem år i Kjell Magne Bondeviks regjeringer. Her fra et besøk på Majorstua politistasjon sammen med Oslos politimester Anstein Gjengedal (t.h.) og stasjonssjefen på Majorstua, Bjørn Åge Hansen. Foto: Rune I. Myhre/Dagbladet Vis mer

Verre i 2005

- Folk som ønsker KrF over på rødgrønn side argumenterer med hva som har skjedd med Venstre etter å ha gått i regjering med Høyre og Frp, med målinger på 2-tallet …

- Jeg skal aldri være kjepphøy, men få uker før valget i 2005 satt jeg som statsråd i Bondevik-regjeringen og Venstre hadde 1,6 på meningsmålinger. Jeg har ikke glemt det. I valget endte vi på 5,9.

- Så de som snakker om at KrF kan lide samme skjebne …?

- Litt mer ydmykhet overfor meningsmålinger, vær så snill. Følg dem over tid. Det enkleste i denne verden er å snakke ned andre. Ha litt mer respekt for det folk får til, og at det krever utholdenhet. Hvis KrF skal samarbeide med venstresiden, må de vite hva de får med på kjøpet.

- Som er?

- At Arbeiderpartiet ofte tenker system foran individ. De vil nok benekte det, men jeg opplever det slik.

Gjennomslag

Odd Einar Dørum mener det er dekning for å si at Venstre preger statsbudsjettet som ble lagt fram mandag.

- Jeg hadde ikke klart å svelge at Venstre var i regjering hvis det ikke var for at regjeringen bestemte seg for den skulle gjøre noe med inkludering, ikke bare integrering overfor minoriteter, men et arbeidsliv der alle har sjansen til å delta. Personlig synes jeg dette er lite påaktet, fordi det skjer i ei tid der vi vet at automatiseringen, også kalt digitaliseringen, beveger seg inn over oss. For ti år siden var det en sentrum-høyre koalisjon i Norge, nemlig Venstre, KrF og Høyre, som presset fram tyngden i klimaforliket og dro de andre med seg. Det er ikke noe vi skal glemme. For hvis man i store spørsmål glemmer hvem som la ned byggesteinene, så blir det kleint. Erna Solberg var sentral i dette. Så kan jeg som Venstre-politiker si: Går det raskt nok? Nei. Men går det raskere med konkurrentene? Nei.

BLANDING: Odd Einar Dørum og hans Venstre liker blandingen av seriøse fagforeninger, gründere og aktive eiere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLANDING: Odd Einar Dørum og hans Venstre liker blandingen av seriøse fagforeninger, gründere og aktive eiere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Urimelig av Ap og LO

Odd Einar Dørum poengterer at begrepet borger ikke er synonymt med borgerlig.

- Borger er selve grunnbegrepet i demokratiet, betegnelsen på det myndige mennesket. Det er vi som eier staten og ikke omvendt. Vi er blitt så sosialdemokratisert at vi må si samfunnsborger. Alle som kan historie vet at borger er mennesket i samfunnet. Denne bevisstheten synes jeg er skrantende for tida. Det må vi gjenreise.

Dørum mener kritikken fra LO og Ap mot Venstres arbeidslivspolitikk er primitiv.

- Vi skal være sjeleglade for at Venstre la grunnlaget for trepartsamarbeidet i arbeidslivet, selv om Jonas Gahr Støre får seg til å flire når Trine Skei Grande påpeker faktum. Da sier jeg: Gå og les Store norske leksikon. Kritikken fra LO og Ap var grovt urimelig. Skal Venstre liksom undergrave en modell som vi har lagt fundamentet for? Som ikke er klassekamp, men regulering av samarbeidet i arbeidslivet. Samtidig kan vi heller ikke akseptere et syn som ikke respekterer gründere og aktive eiere. Men det er jo Venstre, da. Vi liker denne blandingen av seriøse fagforeninger, gründere og aktive eiere. Det er jo norsk, det. Vi lot oss herje med av LO og Ap, fordi også Venstre er rammet av denne kunnskapsløsheten. Skulle vært morsomt og truffet disse folkene til debatt, jeg har vært LO-organisert siden midt på 70-tallet.

Middelveien

Dørum minner om at Venstre hele tida har vært preget av Gunnar Knudsens ord om den gylne middelvei.

- Ikke den slappe middelvei, men den gylne. Alle ordninger vi har i arbeidslivet ble i grunnen skapt av Venstre under første verdenskrig. I mitt voksne liv har Venstre vært sterkt preget av all kunnskapen om naturen, om å forvalte naturen og fra midt på åttitallet gjøre alt det vi kunne for å forebygge klimaskade.

Med det som bakgrunn; jeg er opptatt av at vi i Norge kan skape flertall som bærer forbi små marginer. Jeg synes at Venstre har dyttet mye. Og når du dytter så får du alltid kjeft av dem som synes det er for kort, og av dem som synes det er for langt. Sånn er det nå også. Venstre har stått med ei svær kjerre i bunnen av en bakke og lurt på hvordan i all verden vi skal komme oss opp. Vi kan ikke drømme oss bort, vi må ta skrittene der vi er. Vi lever i et land på terskelen til et elbil-gjennombrudd, hvorfor kan ikke folk glede seg over noe som faktisk går bra.

Førsteinntrykket

- Hva er det viktigste livet har lært deg?

- At nysgjerrighet er avgjørende. Og at du aldri skal skue folk på bunaden, men ta deg tida til å se hva folk står for, selv om du danner deg en oppfatning i første sekund. Jeg er selv blitt overrasket og har tatt feil så mange ganger, at det er derfor jeg sier det. Og hvis det er en tredje ting livet har lært meg, så er det følgende: Gode ting må du kjempe for hver dag, skiten kommer uspurt.

KAMP: - Livet har lært meg at gode ting må du kjempe for hver dag, skiten kommer uspurt, sier Odd Einar Dørum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAMP: - Livet har lært meg at gode ting må du kjempe for hver dag, skiten kommer uspurt, sier Odd Einar Dørum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dørum forteller at han falt for slagordet Kristen Nygaard laget for Venstre tidlig på 60-tallet: «Vi er ikke i blinde krefters vold, vi kan selv forme vår framtid».

- Da sto vi overfor et atomvåpenkappløp, Cuba-krise, kald krig og apartheidregime i Sør-Afrika. Da er det befriende å løfte blikket, og si at vi ikke er i blinde krefters vold. Optimismen er troen på menneskets uendelige mulighet til å få til noe, sier Odd Einar Dørum.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!