Gro-flørten:

Sannheten om brudebildet

Odd Einar Dørum har vært med på Venstres store politiske oppturer og nedturer. Verst gikk det da han flørtet med Gro.

JUBILANT: Odd Einar Dørum (75) håper at partnerskapet mellom Venstre og KrF kan fortsette sammen med Solberg-regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
JUBILANT: Odd Einar Dørum (75) håper at partnerskapet mellom Venstre og KrF kan fortsette sammen med Solberg-regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I går fylte den politiske sluggeren 75 år. Dørum har vært sentral i norsk politikk siden slutten av 70-tallet, med et bankende hjerte for samfunnets svakerestilte og et bærekraftig miljø. Han var Mardøla-aksjonist og ble bøtelagt, en nyttig erfaring da han noen tiår seinere tiltrådte som justisminister.

Som mangeårig partileder og stortingsrepresentant i et lite sentrumsparti vet Odd Einar Dørum bedre enn noen hva KrF nå står overfor.

Brudebildet

1985 poserte Dørum på valgplakater som nygift med Gro Harlem Brundtland. For første gang ramlet Norges eldste parti ut av Stortinget. I åtte år havnet Venstre seg i skyggenes dal.

- Det partiet jeg ledet ønsket oppriktig å inngå et formelt samarbeid med Arbeiderpartiet. Jeg skal ta ansvar for at dette forsøket, som ble behandlet veldig grundig i Venstre og fikk bred tilslutning, det avviste velgerne. Og slik er livet. Vi prøvde ut fra ærlig overbevisning, men det bar ikke. Jeg har aldri angret.

- Ikke for bildet med Gro, heller?

- Bildet med Gro var en kommunikasjonsmessig tabbe, som jeg var den som var mest imot, men som jeg til sjuende og sist aksepterte. Det presenteres i ettertid som at jeg satt på fanget til Gro. Det gjorde jeg ikke. Det var jo fake, hennes hode montert inn sammen med en dyktig modell i kjolen med meg. Den store feilen, bare for å ha sagt en så dum ting nå, var vi ikke satte et stort kryss over bildet. For teksten var jo glimrende. Den sa at når Venstre velger å samarbeide med Arbeiderpartiet, så var det ikke for å gifte oss. Så et svært svart kryss over bildet ville hatt en stoppeffekt. Da hadde folk lest teksten, som jo sa det motsatte av bildemotivet. Men jeg tar ansvar for at jeg sanksjonerte det, sier Odd Einar Dørum i dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer