Nye angrep i Gaza:

- Sannheten ryker først

Lørdag ettermiddag ble en bygning som huset flere medier fullstendig ødelagt i et israelsk luftangrep. De siste dagers utvikling gjør at det bare er et tidsspørsmål før det bryter ut full geriljakrig, mener ekspert på konflikten.

KOLLAPS: Her kollapser pressebygningen. Vis mer
Publisert

Bygningen som lørdag ble bombet sønder og sammen huset blant annet nyhetsbyrået AP og Al Jazeera. Israel hevder Hamas holdt til i bygningen, men Midtøsten-ekspert og UiO-professor Hilde Henriksen Waage, mener andre hensikter lå bak.

- Det er knapt noen overraskelse at det er sannheten som ryker først i krig. For Israel er det selvsagt viktig å få fjernet en kilde som rapporterer på innsida av Gaza, så det å plukke ut et slikt hus hvor internasjonale medier holder til, det er i deres interesse, sier professor Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.

- Det kan godt tenkes at de har et godt argument, men det er et mål i krig å stoppe flyten av informasjon.

Verre enn på mange år

Eieren av Jala Tower, der angrepet skjedde, sier det israelske forsvaret hadde varslet om angrepet en time i forkant.

- Israel gjør nok det de kan for å prøve å spare sivile liv, men problemet er at det ikke er mulig å drive såkalte målrettede angrep i et så tett befolket område som Gaza. Boligblokker raser og det er helt absurde ødeleggelser, sier Waage.

KOLLAPSET: En vegg av flammer står ut av Jala Tower på Gazastripen kort tid etter det israelske luftangrepet lørdag ettermiddag. Foto: Mohammed Abed / AFP / NTB
KOLLAPSET: En vegg av flammer står ut av Jala Tower på Gazastripen kort tid etter det israelske luftangrepet lørdag ettermiddag. Foto: Mohammed Abed / AFP / NTB Vis mer

Hun har selv sett Gazastripen fra innsida for noen år tilbake, og forteller om en svært ung befolkning på rundt to millioner, som er stengt inne på et område på størrelse med Mjøsa.

Da Dagbladet snakket med Waage torsdag, mente hun situasjonen den siste uka hadde gått fra vondt til verre. Siden da har det blitt enda verre, mener hun.

- Det er en veldig alvorlig situasjon. Faktisk mye verre enn den har vært siden krigen i 2014, sier Waage.

- Nær full krig

Hun var selv på jobb i Israel for det svenske statsarkivet da den hittil blodigste krigen i Gaza brøt ut i 2014, og mener det nå ser ut til at historien gjentar seg, og at det bare er et spørsmål om tid før det bryter ut full geriljakrig.

- Hamas kommer til å fortsette å skyte opp raketter, og Israel kan ikke sitte rolig å forholde seg til det. Dette er Midtøstens logikk - øye for øye og tann for tann.

- En geriljakrig fra hus til hus inne på dette tett befolkede området, det frister ingen. Men Israel kommer til å se seg tvunget til det om dette fortsetter.

Særlig er det Hamas` opprusting av våpenarsenalet, som både inneholder flere og mer treffsikre raketter enn det som har vært sett tidligere, som nå gjør at Israel ser seg nødt til å handle, mener Waage.

- Borgerkrig-liknende tilstander

At dagens situasjon er langt mer alvorlig enn på flere år, skyldes også utviklingen innad i Israel, begrunner professoren.

- Denne voldsomme uroen i blandede israelsk-palestinske byer, det har vi ikke sett før. Vanligvis har palestinerne som bor i Israel, og som har statsborgerskap, sittet musestille i båten under tidligere kriger og bare håpet på at den skulle gå over.

ENORME ØDELEGGELSER: Palestinere leter etter eiendeler i ruinene etter et israelsk luftangrep mot Gaza lørdag. Foto: Mahmud Hams / AFP / NTB
ENORME ØDELEGGELSER: Palestinere leter etter eiendeler i ruinene etter et israelsk luftangrep mot Gaza lørdag. Foto: Mahmud Hams / AFP / NTB Vis mer

- Men de er også sinte nå og demonstrerer. Det finnes også ekstreme grupper som tyr til vold og hærverk. Like ille, om ikke verre, så ser vi jødiske ytterliggående ekstreme grupper som går til angrep på palestinerne. Dermed er det en ny front i anløp inne i Israel, som man noen steder har borgerkrig-liknende tilstander nå.

Israels forsvarsminister Benny Gantz truet tidligere denne uka med å sette inn hæren mot opprørerne om ikke situasjonen roet seg.

TANKS: En video som sirkulerer på Twitter skal angivelig vise israelske stridsvogner på vei mot Gazastripen. VIDEO: Twitter Vis mer

- Krigen brer om seg

I løpet av uka har det også blitt skutt opp raketter fra både Libanon og Syria, samt at vokst fram demonstrasjoner i Jordan.

- Dette griper om seg og er ikke lenger bare en krig mellom Israel og Hamas. Her har israelerne veldig mye å gjøre på mange fronter, og alt dette skjer mens alle venter på om Israel skal ta den alvorlige beslutningen å gå inn med bakkestyrker.

I et annet israelsk angrep tidligere lørdag rettet mot en bygning i den tett befolkede flyktningleiren al-Shati nord på Gazastripen, ble en utvidet familie på ti drept, skriver NTB.

Ifølge helsemyndighetene på Gaza har 139 personer blitt drept siden angrepene for alvor brøt ut mellom de to partene mandag denne uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer