- Sannheten skal fram

Den lovnaden gir den frigitte italienske journalisten til enka etter mannen som reddet livet hennes da de ble beskutt av amerikanske styrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): – Så spesielle folk kan ikke bare dø uten at det er noen mening med det, sa Giuliana Sgrena fra sykesenga søndag kveld.

Da var det gått to dager siden hun ble satt fri etter en måned som gissel i Irak - bare for å oppleve at bilen hun satt i ble beskutt av amerikanske styrker mens hun var på vei til flyplassen og friheten.

Til tross for at den avdøde agenten Nicola Calipari forsøkte å dekke henne, ble Sgrena skadd av de 300-400 prosjektilene som penetrerte bilen de satt i. Minst en agent til skal også ha blitt skadd. 

Men Sgrena skjønner at hennes deres smerter er små sammenlignet med den sorgen redningsmannens enke, Rosa Maria, må oppleve. 


– Jeg har snakket med henne, og har lovet at vi skal finne sannheten om det som skjedde. Hvis noen er ansvarlig, må vi vite det, sa Sgrena på telefon til TG5 TV i går.

Søndag skal mer enn 10.000 mennesker ha oppsøkt Vittoriano-monumentet i Roma, stedet hvor kista til den døde agenten er plassert påvente av mandagens statsbegravelse.  

For mange av italienere har sorgen gått over til sinne over det USA omtaler som en «forferdelig ulykke». Fra Washington loves det full etterforskning, og Det hvite hus vil for øvrig ikke si så mye mer før den er gjennomført.

­Til CNN-programmet Late Edition minner likevel regjeringsrådgiver Dan Bartlett om at hendelsen skjedde i et utrygt område.

– Det har vært mange bilbombeeksplosjoner der, og det er viktig å huske at soldatene må ta avgjørelser på sekundet, vektlegger Bartlett.

Giuliana Sgrena er på sin side ikke overbevist om at det hun ble utsatt for, var en ulykke. En av motivene hun lanserte, var at USA kunne være misnøyd med Italias antatte forhandling med gisseltakerne. 

Sgrenas antydninger har fått den USA-vennlige italienske regjeringa, som har stasjonert 3000 soldater i Irak, til å reagere.

- Jeg skjønner at det er mange følelser i sving, men de som har hatt noen stressende uker må ta seg sammen og slutte å snakke nonsens, skal den italienske kommunikasjonsministeren, Maurizio Gasparri, ha sagt til nyhetsbyrået ANSA.

TUNG DAG: Caliparis kone, Rosa Maria, under mottakelsen av kisten på Ciampinino flyplass i Roma i går.