- Sannhetens øyeblikk er nær

- Hvis ikke Saddam Hussein lar våpeninspektørene få jobbe helt fritt, er han definitivt ved sannhetens øyeblikk. Da er det bare snakk om dårlige alternativ, sier Jan Petersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Jan Petersen og statsminister Kjell Magne Bondevik håper å unngå en militær konflikt, som «uansett blir pinefull», ifølge statsministeren. Men da er det ingen tvil om at Saddam Hussein - for første gang hittil i historien - er nødt til å la våpeninspektørene få fritt leide. Nå forsøker FN å få klarhet i hva Saddam mener med såkalt «praktisk organisering» av våpeninspektørenes arbeid.

- Her er det grunn til å ta forbehold. Vi har så mange erfaringer med Saddam Hussein hvor han først har vært imøtekommende, for så å gi sitt nei. Hvis ikke våpeninspektørene får jobbe fritt, er det bare dårlige alternativ: som en militær operasjon eller at Saddam Hussein får fortsette å produsere biologiske og kjemiske våpen, mener Petersen.

- Jeg håper inderlig at et angrep på Irak kan unngås, men vi kan ikke være sikre, sier Bondevik.

- Mens Norge normalt stort sett underkaster seg Sikkerhetsrådets mandat, er det nå Norges oppgave å gjøre seg opp en selvstendig mening med hensyn til Irak. Norge må forholde seg til krigens realiteter og ikke krigens formaliteter, sier Irak-ekspert Henrik Thune i Nupi.