- MANGE VIL BLI SKUFFET: Ifølge Vebjørn Selbekk i den kristne avisa Dagen vil mange kristne velgere følge med på hvordan Sylvi Listhaug stemmer på tirsdag. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
- MANGE VIL BLI SKUFFET: Ifølge Vebjørn Selbekk i den kristne avisa Dagen vil mange kristne velgere følge med på hvordan Sylvi Listhaug stemmer på tirsdag. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Thriller om bioteknologi

- Sannhetens time i Frp

Redaktør Vebjørn Selbekk i Dagen sier kristne velgere vil følge nøye med på hvordan enkeltrepresentanter i Frp stemmer på tirsdag. Fem stemmer kan vippe flertallet.

Publisert

Avstemningen om endringene i bioteknologiloven som skal opp i Stortinget tirsdag, ligger an til å bli en thriller.

Det var Frp som først tok initiativet til endringene - men frie stemmer i Frp kan i ytterste konsekvens gjøre at flere av forslagene likevel ikke får flertall.

- Det er sannhetens time i Frp, sier redaktør i den kristne avisa Dagen, Vebjørn Selbekk.

Knapt flertall

Frp har gått sammen med Ap og SV for å danne flertall. De er enige om at eggdonasjon, assistert befruktning for enslige, tidlig ultralyd og blodtesten NIPT skal bli lovlig i Norge.

Til sammen har de 86 representanter. Det er én mer enn det som kreves for å få flertall i Stortinget. De får også støtte av MDG, ble det avklart i dag. Rødt stemmer sammen med dem på de fleste punkt, med unntak av spørsmålet om eggdonasjon, der Rødt bare vil være med på donasjon av overskuddsegg fra IVF (assistert befruktning), og fremmer sitt eget forslag.

På den andre siden står Høyre, Venstre, KrF og Sp. Til sammen har de 80 mandater.

Usikre Frp-ere

Men flere stemmer i Frp har signalisert de vurderer å stemme mot sitt eget parti i spørsmålet om assistert befruktning for enslige og eggdonasjon, blant dem nestleder Sylvi Listhaug, Christian Tybring-Gjedde og Per-Willy Amundsen.

Vebjørn Selbekk sier kristne velgere vil følge nøye med på hvordan de stemmer.

- Mange vil nok bli skuffet, spesielt om Sylvi Listhaug, som har sagt til oss og andre at hun er motstander av assistert befruktning og eggdonasjon, stemmer med resten av partiet her, sier Vebjørn Selbekk.

Også tidligere Frp-representant Ulf Leirstein er et usikkerhetsmoment. Han sier til Dagbladet at han også vil trenge morgendagen på å bestemme seg.

KrF har som kjent fått gjennomslag for at alle representantene må møte i salen, selv om det innebærer at det må settes opp pleksiglass til 225 000 kroner.

Under resten av corona-pandemien har partiene vært enige om at bare halvparten av representantene møter, men etter samme styrkeforhold som om det var full sal.

Slik blir også representantene som ellers kunne latt være å møte i salen, nødt til å stemme.

- Nå settes det på spissen fra alle parter. Det er det jeg mener med sannhetens øyeblikk. Frp har tradisjon for å fristille sine representanter i slike spørsmål. Nå får man se om disse enkeltrepresentantene er villige til å følge sin egen samvittighet, og hvor mye de kristne velgerne betyr for denne delen av Frp, sier Selbekk.

Flere ukjente

For få fletall må KrF få med seg minst fem fristilte representanter, samtidig som ingen i Høyre, Venstre og Sp bytter side. Unntaket er i spørsmålet om eggdonasjon, der det med Rødts vedtak kanskje kan holde med fire.

Representantene i Høyre og Venstre er bundet av regjeringsavtalen, der KrF fikk veto på bioteknologi.

Men bildet kompliseres av at også Sp, som i utgangspunktet er mot endringene, vil fristille sine representanter. En av dem Åslaug Sem-Jacobsen (Sp), har sagt til Klassekampen at hun vurderer å stemme for eggdonasjon, men ikke har bestemt seg.

Frp-leder Siv Jensen har ikke svart på Dagbladets henvendelser i dag. Det har heller ikke Sylvi Listhaug.

- Dette skal vi finne en løsning på. Det store flertallet hos oss stemmer i tråd med Frp's syn i saken, men hos oss som alle andre, vil det i enkeltsaker være mulig av personlig overbevisning å stemme annerledes. Det er forsvinnende få i denne saken, hvordan vi gjør det her, får vi komme tilbake til, sa Jensen til Dagbladet før helga.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer