Sannheter om skatt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne Hermansen som deltok i NRKs «Standpunkt» tirsdag kveld er førskolelærer med en inntekt på 250 000 kroner i året. Regjeringen foreslår en skattelettelse på ca. 2000 kroner, men hun regner med å gå i null etter økningen av moms og andre skjerpelser. Hun sier hun betaler sin skatt med glede. Hun reagerer når det blir urettferdig.

Høyres Jan Tore Sanner legger vekten på skattelettelsene Hermansen får. Sanner ble forbannet da BI-professor Ole Gjems Onstad konstaterte at skattenivået for vanlige arbeidsinntekter forblir omtrent det samme. Statens største inntekter kommer i form av skatt og avgift fra det store antall vanlige inntekter. Skattenivået for de rike blir lavere, slo professoren fast. Det så ut til at Sanner ble sint etter prinsippet om å heve stemmen når du har et svakt argument.

Regjeringen Bondevik reduserer skatten for fjerde år på rad. Det er i tråd med løftet i Sem-erklæringen. Det ligger i sakens natur at det er de rikeste som får de største lettelsene. Forskjellene i samfunnet øker. Dette er en villet politikk fra regjeringens side, selv om Jan Tore Sanner og andre av regjeringens talsmenn forsøker å snakke det bort. Sanner sa rett ut at det er hans mål å redusere skattenivået i samfunnet. Konsekvensen blir at utjevningen blir svakere og forskjellene øker. Det er en god illustrasjon at milliardær Jens Ulltveit-Moe får redusert sin skatteforpliktelse med ca. en million kroner i måneden dersom regjeringen Bondevik når sitt mål og fjerner skatt på formue, fordi han er så mye rikere enn førskolelæreren.

Anne Hermansen betaler sin skatt med glede fordi hun får tilbake gratis skole, gratis helsevesen og det andre som velferdssamfunnet tilbyr. Konsekvensen av et lavere skattenivå og større forskjeller, er at velferdssamfunnet må finansieres på andre måter enn ved innkreving av skatt. Når flere har fått beholde mer av inntektene sine selv, slik Sanner vil ha det, kan også flere betale for skole og helsetjenester. Det blir klima for å gå bort fra at tjenestene i velferdssamfunnet er forhåndsbetalt gjennom skatten. Da er førskolelærer Hermansen for alvor latt i stikken.