Sannhetskommisjonen anklager ANC

Sør-Afrikas sannhetskommisjon anklager ANC for grove brudd på menneskerettighetene, ifølge lekkasjer fra sluttrapporten, som ble kjent i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommisjonen beskylder bevegelsen for tortur og drap på angivelige forrædere, drap på sivile i bombe- og mineangrep, oppmuntring til politisk vold og drap på politimenn.

Sannhetskommisjonen, som ble opprettet av ANC selv, skal overlevere den 3 500 sider lange rapporten til president Nelson Mandela torsdag. I dag fikk presidenten en kopi, slik at han kan forberede seg.

Også den mer radikale frigjøringsbevegelsen PAC og zulu-bevegelsen Inkatha blir holdt ansvarlige for overgrep. Men hovedskylden legges likevel på skuldrene til dem som sto bak apartheid, som apartheid-tidens regjerende Nasjonale parti og Frihetsfronten.

Winnie Mandela er nevnt

Den eneste fra ANC som navngis, er Mandelas fraskilte kone, Winnie Madikizela-Mandela. Hun anklages for tortur, drap og bortføring, men kommisjonen understreker at ANC må påta seg ansvaret for handlingene til Winnie Mandela. Handlingene burde ha vært stanset, mener Kommisjonen.

(NTB-AFP-Reuters)