Corona-Europa:

- Sannsynlig at døds­tallene vil stige kraftig

Hvis smitten i Europa fortsetter å øke, er det sannsynlig at tallet på dødstall og innleggelser vil stige kraftig, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. FHI mener Norge må være på vakt.

NYE RESTRIKSJONER: I Italia, som er landet som ble hardest rammet i Europa i starten av pandemien, ble restriksjonene søndag skjerpet for tredje gang på to uker. Årsaken er en kraftig økning i antall smittede i oktober. Her ankommer en coronapasient et sykehus i Napoli tidligere i oktober. Foto: Salvatore Laporta / Ipa / Pa Photos / NTB
NYE RESTRIKSJONER: I Italia, som er landet som ble hardest rammet i Europa i starten av pandemien, ble restriksjonene søndag skjerpet for tredje gang på to uker. Årsaken er en kraftig økning i antall smittede i oktober. Her ankommer en coronapasient et sykehus i Napoli tidligere i oktober. Foto: Salvatore Laporta / Ipa / Pa Photos / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Verdens helseorganisasjon (WHO) er bekymret for utviklingen i Europa, hvor flere land den siste tida har måttet gjeninnføre svært inngripende smitteverntiltak i forsøket på å få bukt med oppblomstringen av smitte.

WHO har lenge advart om at høsten og vinteren vil gi økt dødelighet, og mener vi kan se en fire-fem-dobling av antallet døde, sammenliknet med dødstoppen i april, dersom det ikke tas effektive grep for å stoppe utviklingen.

- Det kommer til å bli verre. I oktober og november kommer vi til å ha flere dødsfall, sa WHOs Europa-sjef Hans Kluge i september.

- Øker blant eldre

Men til tross for økning i antall smittetilfeller den siste tida, også her hjemme i Norge, later en markant økning i dødsfall til å utebli de fleste steder.

- Foreløpig er snittalderen på de smittede i Europa i oktober måned vesentlig lavere enn den var i mars og april. Dette tyder på at det fortsatt er unge mennesker som dominerer i smittestatistikken. Men vi ser tydelige tegn til at de nå begynner å smitte eldre mennesker, og det er først da man vil se det på innleggelsestallene, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer