Corona-Europa:

- Sannsynlig at døds­tallene vil stige kraftig

Hvis smitten i Europa fortsetter å øke, er det sannsynlig at tallet på dødstall og innleggelser vil stige kraftig, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. FHI mener Norge må være på vakt.

NYE RESTRIKSJONER: I Italia, som er landet som ble hardest rammet i Europa i starten av pandemien, ble restriksjonene søndag skjerpet for tredje gang på to uker. Årsaken er en kraftig økning i antall smittede i oktober. Her ankommer en coronapasient et sykehus i Napoli tidligere i oktober. Foto: Salvatore Laporta / Ipa / Pa Photos / NTB
NYE RESTRIKSJONER: I Italia, som er landet som ble hardest rammet i Europa i starten av pandemien, ble restriksjonene søndag skjerpet for tredje gang på to uker. Årsaken er en kraftig økning i antall smittede i oktober. Her ankommer en coronapasient et sykehus i Napoli tidligere i oktober. Foto: Salvatore Laporta / Ipa / Pa Photos / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verdens helseorganisasjon (WHO) er bekymret for utviklingen i Europa, hvor flere land den siste tida har måttet gjeninnføre svært inngripende smitteverntiltak i forsøket på å få bukt med oppblomstringen av smitte.

WHO har lenge advart om at høsten og vinteren vil gi økt dødelighet, og mener vi kan se en fire-fem-dobling av antallet døde, sammenliknet med dødstoppen i april, dersom det ikke tas effektive grep for å stoppe utviklingen.

- Det kommer til å bli verre. I oktober og november kommer vi til å ha flere dødsfall, sa WHOs Europa-sjef Hans Kluge i september.

PORTFORBUD: Også i Frankrike har smittetallet gjort et markant hopp den siste tida. I Paris og åtte andre franske byer er det innført portforbud fra klokka 21 om kvelden til klokka 06 om morgenen. Her stenger en restaurant i den franske hovedstaden noen få minutter før portforbudet trer i kraft 17. oktober. Foto: Jeff Pachoud / AFP / NTB
PORTFORBUD: Også i Frankrike har smittetallet gjort et markant hopp den siste tida. I Paris og åtte andre franske byer er det innført portforbud fra klokka 21 om kvelden til klokka 06 om morgenen. Her stenger en restaurant i den franske hovedstaden noen få minutter før portforbudet trer i kraft 17. oktober. Foto: Jeff Pachoud / AFP / NTB Vis mer

- Øker blant eldre

Men til tross for økning i antall smittetilfeller den siste tida, også her hjemme i Norge, later en markant økning i dødsfall til å utebli de fleste steder.

- Foreløpig er snittalderen på de smittede i Europa i oktober måned vesentlig lavere enn den var i mars og april. Dette tyder på at det fortsatt er unge mennesker som dominerer i smittestatistikken. Men vi ser tydelige tegn til at de nå begynner å smitte eldre mennesker, og det er først da man vil se det på innleggelsestallene, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

ØKER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det er tydelige tegn til at smitten øker blant eldre, og at det først er da det vil gi utslag i antallet innlagte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ØKER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det er tydelige tegn til at smitten øker blant eldre, og at det først er da det vil gi utslag i antallet innlagte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Nakstad understreker at det ofte tar tid før smitten spres fra yngre aldersgrupper til eldre, og at det igjen tar tid før eldre smittede personer blir så syke at de har behov for å legges inn på sykehus.

- Igjen tar det ytterligere tid før man blir så syk at man havner på en intensivavdeling eller dør. To til tre uker i mange tilfeller. Så det er fortsatt sannsynlig at tallene på innleggelser og døde vil stige kraftig i Europa hvis smitten fortsetter å stige framover.

- Gjelder dette også Norge?

- Nei, fordi vi har lave smittetall i Norge, er det ikke sikkert at vi vil få noen dramatisk økning i innleggelser eller dødsfall. Men det er en risiko for at vi kan følge utviklingen i Europa hvis vi mister kontrollen.

- Må være på vakt

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sier til Dagbladet at det ikke er noen holdepunkter for at viruset har blitt mildere, og også han peker på at lite smitte blant den eldre generasjonen er årsaken til færre dødsfall, til tross for økte smittetall.

- Dersom epidemien øker og flere eldre rammes, vil vi også se flere dødsfall. Vi tror imidlertid at sykehusene er blitt enda bedre til å behandle pasientene, slik at kanskje noen flere vil overleve et alvorlig forløp, sier han.

NÅ: Frankrike har for første gang registrert over 30 000 nye coronatilfeller på et døgn. Det siste døgnet er det registrert 30 621 nye tilfeller. Vis mer

Aavitsland mener at en stor økning i antall sykehusinnleggelser og dødsfall vil unngås i Norge, så lenge kommunene har kontroll.

- Så lenge vi holder epidemien under kontroll, som nå, blir det få dødsfall, men vi må være på vakt hele tida. Kommunene må følge med, oppdage utbrudd, sette inn tiltak og bringe situasjonen under kontroll, sier han.

Stigende i Storbritannia

Et av landene i Europa som den siste tida har sett en bratt oppadgående kurve hva gjelder smittede og innlagte på sykehus, er Storbritannia. Lørdag ble det derfor innført strenge tiltak for Londons 9 millioner innbyggere, samt ytterligere 2 millioner innbyggere nord og nordvest i England.

SUNY ONEONTA: Torsdag 15. oktober leverte universitetets rektor, Barbara Jean Morris, sin oppsigelse etter at 712 studenter ved det amerikanske universitetet SUNY Oneonta i delstaten New York testet positivt for coronaviruset. Vis mer

Blant annet i storbyen Manchester har det blitt ropt varsku om at de er i ferd med å gå tomme for intensivplasser.

Fredag hadde området allerede 82 prosent av intensivplassene i bruk, av både kritisk syke coronapasienter og pasienter innlagt av andre årsaker, skriver The Guardian.

Et dokument som Manchester Evening News har fått tilgang til, viser at om utviklingen fortsetter, vil flere intensivplasser være opptatt og flere sykehusdødsfall inntreffe, enn i midten av april.

Ifølge Nakstad er imidlertid prediksjonene for hvor mange som vil bli smittet og dø av coronaviruset i høst og vinter, veldig usikkert.

CORONA: - Vi ser at smitten er på vei opp i Europa, selv om den nå ligger på et litt mer stabilt nivå. Men dette er høyere enn før. Den har økt med fem prosent den siste uka, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet. Video: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet Vis mer

- Det er umulig i dag å si hvordan dette vil forløpe i Norge. Det vi kan si, er at smitten i Europa sannsynligvis vil spre seg fra yngre aldersgrupper til eldre aldersgrupper når smittepresset blir høyt nok. Rett og slett fordi det er en god del kontakt mellom aldersgrupper i et samfunn, sier den assisterende FHI-direktøren.

Ifølge ham foreligger det ingen absolutte estimater for hvordan høsten og vinteren blir i Norge. Hvilken utvikling smitte og dødelighet vil ha her, avhenger av hvor effektivt smitteverntiltakene fungerer.

- Vi har fortsatt mulighet til å holde smitten på et lavt nivå i Norge, konkluderer Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer