- Sannsynlig at en stor asteroide treffer oss dette århundret

Tidligere NASA-astronaut mener det er 30 prosents sjanse for et sammenstøt med sprengkraft på over 300 Hiroshima-bomber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den meritterte fysikeren og tidligere NASA-astronauten Ed Lu, mener det er «sannsynlig» at jorda blir truffet av en stor asteroide dette århundret.

I går fortalte han det amerikanske senatets forskningskomite at han mener det er 30 prosent sjanse for et sammenstøt med en asteroide med en sprengkraft på «rundt fem megatonn» dette århundret.

Fem megatonn tilsvarer en sprengkraft på over 300 Hiroshima-bomber.

Ifølge Lu finnes det metoder for å endre kursen eller farten på en asteroide med kurs mot jorda, slik at et sammenstør unngås. Men da må man vite om asteroiden mange år på forhånd.

- Hvis du endrer farten på en asteroide med noe sånt som en millimeter i sekundet, og du gjør det et tiår eller mer før den treffer jorda, kan du få den til å bomme. Det betyr at det man må gjøre er, enten krasje inn i den med et mindre romfartøy, trekke i dem med gravitasjon med et mindre romfartøy. For de veldig store, de på flere kilometer, kan man bruke en atomsprengning. Alt dette er teknologier vi tror vi vet hvordan vi skal håndtere. Nøkkelen er at, om du ikke vet hvor de er, er det ingenting du kan gjøre. Hvis man ikke har mer enn et par års varsel, har vi per i dag ingen muligheter, sa Lu til Senatet.

Lu sluttet i NASA i 2007, og har nå dedikert livet til arbeidet med å beskytte jorda mot asteroider igjennom stiftelsen B612

Traff i 1908 Asteroider treffer oss hele tiden, men de er oftest så små at de brenner opp, som kometer.

Men med jevne mellomrom treffer de jorda med voldsom kraft.

I 1908 eksploderte en asteroide over Tunguska-området øst i Russland og utslettet alt liv i et område med omtrent samme utstrekning som storbyen San Francisco.

Eksplosjonen hadde en sprengkraft rundt 1.000 ganger så stor som atombomben over Hiroshima i Japan i 1945.

Forskere mener også at det var et enormt asteroide-nedslag på Yucatan-halvøya som gjorde at dinosaurene døde ut.

Rystet Russland Det finnes en skala for å anslå hvor sannsynlig det er at en asteroide treffer jorda. Denne kalles Torino-skalaen.

NASA vurderer fortløpende risikoen for at asteroider de har identifisert skal kunne treffe jorda.

Tabellen over aktuelle asteroider finner du her.

Asteroiden som nå vurderes som «farligst», er «2007 VK184».

Den har rangering 1 på Torino-skalaen, noe som innebærer at det er «en rutineoppdagelse hvor en bane i nærheten av jorda er beregnet, som ikke innebærer noe uvanlig farenivå. Gjeldende utregninger viser at sjansen for sammenstøt er ekstremt usannsynlig, uten grunn til offentlig interesse eller offentlig bekymring»

I februar var asteroiden 2012 DA14 i fokus da den passerte «nærme» jorda - skjønt avstanden på det nærmeste var på 27.000 kilometer. Asteroiden måler 45 meter i diameter, veier omtrent 130.000 tonn og holder en fart på 100.000 kilometer i timen.

Samme dag eksploderte en asteroide, beregnet til en diameter på 17 meter, over Chelyabinsk i Russland. Eksplosjonen lyste opp hele himmelhvelvingen i området, og sjokkbølgene etter eksplosjonen ødela bygninger og tusenvis av vindusruter.