VAR HOS AL-QAIDA: Både Said Kouachi og Anders Dale var hos al-Qaida i Jemen i 2011. Foto: NTB scanpix og Privat
VAR HOS AL-QAIDA: Både Said Kouachi og Anders Dale var hos al-Qaida i Jemen i 2011. Foto: NTB scanpix og PrivatVis mer

- Sannsynlig at Paris-terrorist har møtt terrorsiktede Anders Dale fra Nesodden

Var hos al-Qaida i samme periode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den eldste av de to brødrene som skal stå bak det grufulle terrorangrepet mot Charlie Hebdo i Paris var hos al-Qaida i Jemen i samme periode som den terrorsiktede nordmannen Anders Cameroon Dale (36) fra Nesodden.

Begge var hos al-Qaida i Jemen i 2011. Said Kouachi (34) forlot Jemen i 2012, Anders Dale antas å fortsatt være der.

Bombetrening Ifølge amerikanske myndigheter var 36-åringen fra Nesodden i Jemen flere ganger i perioden 2008 til 2011 for å få terrortrening. Dale skal være trent opp av al-Qaida i Jemen som soloterrorist. Ifølge Dagbladets opplysninger har han fått sprengstoffopplæring og trening i selvmordsangrep.

Den eldste av de mistenkte Paris-brødrene, Said Kouachi, reiste også til al-Qaida i Jemen i 2011. Storebror Kouachi er ifølge en jemenittisk etterretningskilde intervjuet av Reuters en av flere utlendinger som fikk religiøs opplæring i den lovløse Shabwa-provinsen i Jemen. Shabwa-provinsen er et område der AQAP - al-Qaida på den arabiske halvøy, gruppa Anders Dale har sluttet seg til - står sterkt.

- Det er sannsynlig at de har møttes, sier kilder som følger Dale tett. Dagbladet får opplyst at både norske og amerikanske myndigheter har klare indikasjoner på at han er i live.

- Møtte al-Qaida-leder Reuters bringer fredag nye detaljer fra Saids reise til Jemen. En ikke navngitt etterretningskilde sier til nyhetsbyrået at Said Kouachi møtte den nå avdøde al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki under besøket i Jemen. Al-Awlaki hadde fram til han ble drept i et droneangrep i 2011 en voldsom innflytelse innen al-Qaida, og var ansett som en av de aller viktigste edderkoppene i den fryktede terrorgruppa og en av verdens farligste menn.

- Vi har ikke bekreftet informasjon om at han ble trent av al-Qaida, men vi har fått bekreftet at han møtte al-Awlaki i Shabwa, sier Reuters' kilde.

- Vi har ingen mulighet til å kommentere enkeltpersoner og hva de har foretatt seg, sier seniorrådgiver Siv Alsén i PST til Dagbladet.

Fotballkamp Den yngste av de to mistenkte etter terrorangrepet mot Charlie Hebdo i Paris på onsdag har, slik Dagbladet har omtalt, vært kjent for fransk sikkerhetspoliti i ti år: Chérif Kouachi er den marihuana-røykende partygutten som nå mistenkes for det verste terrorangrepet i Frankrike på flere tiår.

Yngstebror Kouachi ble dømt for terrorrekruttering allerede i 2008, og det kommer nå ny informasjon om hva slags kontakter Chérif hadde.

Det er kjent at det var den nå fengslede religiøse lederen Farid Benyettou som skal ha radikalisert Chérif Kouachi. Men ifølge Daily Telegraph har han også hatt kontakt med en terrordømt ekstremist ved navn Djamel Beghal. Fransk etterretning skal blant annet ha fotografert det hele i skjul da de to spilte fotball i Paris i 2010.

Lik Dagbladet på Facebook.

Lik Dagbladet på Facebook