PÅ RØMMEN: Stina Brendemo Hagen (t.h.) er sporløst forsvunnet. Her under rettsaken, med Madeleine Rodriguez og tolk Hanna Baardseth. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
PÅ RØMMEN: Stina Brendemo Hagen (t.h.) er sporløst forsvunnet. Her under rettsaken, med Madeleine Rodriguez og tolk Hanna Baardseth. Foto: Henning Lillegård/DagbladetVis mer

- Sannsynlig at Stina hadde medhjelpere

Norsk journalist skal ha møtt Stina før hun rømte, og Stinas advokat etterforskes for mulig rolle i flukten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oberstløytnant Elvin Baptista Ocampo i bolivianske Interpol sier til Dagbladet at Stina Brendemo Hagen nå er etterlyst over hele Sør-Amerika, og at politiet gjør det de kan for å spore opp rømlingen.

- Tror dere at hun hadde medhjelpere i flukten?

- Vi anser det som veldig sannsynlig, sier Ocampo.

Sannsynlig - Dessverre er det veldig lett å komme seg ut av landet. Du kan reise landet rundt uten å bli spurt om legitimasjon. Om du holder deg unna koka-områdene er det en svært liten sjanse for at du blir stoppet i det hele tatt, sier oberstløytnanten.

- Det samme gjelder i grenseområdene. Det er lett å krysse grensa til Brasil, der Stina dukket opp, utenom de vanlige grenseovergangene. Hvis du ikke vil bli oppdaget, er det ikke noe problem.

Han bruker som eksempel at busselskapene ikke ber om pass, bare om passnummer, og at man svært sjelden må vise de fysiske dokumentene.

Etterforsker advokat Politiet har ransaket hjemmet til Stinas advokat, Jesus Antezana, og Medina bekrefter at advokaten etterforskes i saken.

- Vi vil finne ut hvilken rolle advokaten har hatt, sier Medina.

Statsadvokat Camilo Medina sier at alle som det blir avdekket at hjalp Stina å flykte, vil bli siktet for dette.

- Vi etterforsker alle som kan ha hjulpet henne. De vi finner at har hjulpet henne å flykte, vil bli siktet for å ha hjulpet en dømt kvinne å rømme, sier Medina.

- Avtalte møte Dagbladet skrev torsdag at en profilert, norsk journalist avtalte et møte med Stina i Cochabamba da hun forsvant, og at flere informerte kilder i Bolivia sier journalisten kjente godt til fluktplanene. Jesus Antezana sa da følgende:

- 8. august sa Stina til meg at den norske journalisten ringte fra Santa Cruz. Hun fortalte at de avtalte et intervju her i Cochabamba den påfølgende helga.

- Hun virket veldig glad over samtalen med journalisten, og sa hun gledet seg til møtet.

Dagbladet har søkt Jesus Antezana, uten hell. Publikasjonen der den profilerte journalisten jobber ønsker ikke å svare på spørsmål fra Dagbladet.

ETTERFORSKES: Stinas forsvarer Jesus Antezana (bak, i mørk dress). 
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
ETTERFORSKES: Stinas forsvarer Jesus Antezana (bak, i mørk dress). Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer