Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sannsynligvis den sterkeste orkanen som har truffet land noensinne

Tyfonen Haiyan var nesten dobbelt så kraftig som Nyttårsorkanen fra 1991 med vindkast opp i 315 km/t.

- VANVITTIGE VERDIER: Vindstyrken i Haiyan var over 90 m/s i gjennomsnitt over ti minutter. Det gjør den til den kraftigste orkanenen noensinne som har truffet land. Vindkastene var opp mot 105 km/t. Foto: NOAA
- VANVITTIGE VERDIER: Vindstyrken i Haiyan var over 90 m/s i gjennomsnitt over ti minutter. Det gjør den til den kraftigste orkanenen noensinne som har truffet land. Vindkastene var opp mot 105 km/t. Foto: NOAA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kysten i Filippinene er nå katastrofeområde etter at tyfonen Haiyan traff landet natt til lørdag norsk tid. Myndighetene frykter minst 10 000 døde og hele det internasjonale hjelpeapparatet er i sving med å få nødhjelp til områdene som er rammet.

- Situasjonen på Filippinene er en megakatastrofe. Katastrofen er i samme skala som jordskjelvet i Haiti, sier Andreas von Weissenberg i Den internasjonale røde kors-komiteen.

- Vanvittige verdier Bildene av ødeleggelsene viser hvilke krefter som var i sving da Haiyan-tyfonen traff land. Vindene er målt til 90 meter i sekundet (m/s) etter at den traff land.

- Det er nok mest sannsynlig den sterkeste orkanen som har truffet land noensinne, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerli til Dagbladet.

Fagerli sier videre at vindkastene var oppe i 105 m/s.

- Det er vanvittige verdier.

- Hvordan er det å oppholde seg ute under slike forhold?

- Jeg tror ikke du klarer å stå oppreist. Jeg har vært ute i stiv og sterk kuling i Norge. I liten storm er det vanskelig, og det er 22 m/s. Dette er også akkurat på kysten. Man har sett på ødeleggelsene at de er enorme, sier Fagerli.

Den sterkeste orkanen som har truffet Norge er Nyttårsorkanen i 1991. Den ble til sammenlikning beregnet til 40-50 m/s med kast på 60-65 m/s. Altså var vinden i Haiyan nesten dobbelt så kraftig som Nyttårsorkanen.

Men det er ikke bare vinden som fører til ødelegelser og tar liv. I tillegg kommer stormflo og bølger på 15 meter, forklarer Fagerli.

- Havet stiger mye under en slik tropisk orkan. Havet steg med halvannen til to meter, noe som gjør skadepotensialet langt større.

- Følg stormvarslene Utenriksdepartementet har etablert et operasjonssenter i Oslo og arbeider for fullt med å få oversikt over nordmenn i området. Geir Ottar Fagerli anbefaler nordmenn som ferierer i utsatte områder i stormsesongene å følge med på varsler. Det er altså ikke bare i den norske fjellheimen at man skal følge med på stormvarsler.

FYRSTIKKER: Kokostrær er revet opp av jorda og kastet rundt som fyrstikker i den kraftige orkanen. Ted Aljibe / AFP
FYRSTIKKER: Kokostrær er revet opp av jorda og kastet rundt som fyrstikker i den kraftige orkanen. Ted Aljibe / AFP Vis mer

- Haiyan var varslet og det finnes internasjonale varsler som er oppdatert, men det krever internett og er ikke alltid så lett tilgjengelig i disse områdene. Jeg ville kanskje bedt noen i Norge om å følge med og gi beskjed på telefon, hvis jeg befant meg i et slikt område. Det er fullt mulig, sier Fagerli.

- Hvis du befant deg på Filippinene i forrige uke og så varselet for Haiyan, hva ville du ha gjort?

- Jeg ville funnet ly inne i landet før den traff. Hvis du kommer deg inn i landet, vil det kun være nedbøren å slite med, sier Fagerli.

ENORME ØDELEGGELSER: Langs kKysten i Filippinene er alt knust til pinneved. Antall omkomne er estimert til 10 000, men det er svært usikre tall. Foto: Dennis M. Sabangan / EPA
ENORME ØDELEGGELSER: Langs kKysten i Filippinene er alt knust til pinneved. Antall omkomne er estimert til 10 000, men det er svært usikre tall. Foto: Dennis M. Sabangan / EPA Vis mer

Haiyan er nå i Vietnam mot grensa til Kina. Den er kraftig nedjustert i styrke og vil dø ut over Kina i løpet av de neste dagene.