- Sannsynligvis den sterkeste orkanen som har truffet land noensinne

Tyfonen Haiyan var nesten dobbelt så kraftig som Nyttårsorkanen fra 1991 med vindkast opp i 315 km/t.

- VANVITTIGE VERDIER: Vindstyrken i Haiyan var over 90 m/s i gjennomsnitt over ti minutter. Det gjør den til den kraftigste orkanenen noensinne som har truffet land. Vindkastene var opp mot 105 km/t. Foto: NOAA
- VANVITTIGE VERDIER: Vindstyrken i Haiyan var over 90 m/s i gjennomsnitt over ti minutter. Det gjør den til den kraftigste orkanenen noensinne som har truffet land. Vindkastene var opp mot 105 km/t. Foto: NOAA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kysten i Filippinene er nå katastrofeområde etter at tyfonen Haiyan traff landet natt til lørdag norsk tid. Myndighetene frykter minst 10 000 døde og hele det internasjonale hjelpeapparatet er i sving med å få nødhjelp til områdene som er rammet.

- Situasjonen på Filippinene er en megakatastrofe. Katastrofen er i samme skala som jordskjelvet i Haiti, sier Andreas von Weissenberg i Den internasjonale røde kors-komiteen.

- Vanvittige verdier Bildene av ødeleggelsene viser hvilke krefter som var i sving da Haiyan-tyfonen traff land. Vindene er målt til 90 meter i sekundet (m/s) etter at den traff land.

- Det er nok mest sannsynlig den sterkeste orkanen som har truffet land noensinne, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerli til Dagbladet.

Fagerli sier videre at vindkastene var oppe i 105 m/s.

- Det er vanvittige verdier.

- Hvordan er det å oppholde seg ute under slike forhold?

- Jeg tror ikke du klarer å stå oppreist. Jeg har vært ute i stiv og sterk kuling i Norge. I liten storm er det vanskelig, og det er 22 m/s. Dette er også akkurat på kysten. Man har sett på ødeleggelsene at de er enorme, sier Fagerli.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer