Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump

- Sannsynligvis én tweet unna krig

I Bob Woodwards bok om Trumps liv på innsida av Det hvite hus, går det fram at presidenten sannsynligvis var bare én Twitter-melding unna å starte en krig.

TALTE: I natt talte Donald Trump til Kongressen. Der tok han æren for at USA ikke er i krig med Nord-Korea og Kim Jong-un på nåværende tidspunkt. Video: AP, CNN, Twitter. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da president Trump talte til Kongressen om rikets tilstand natt til onsdag tok han æren for at USA ikke er i krig med Nord-Korea, samt at han avslørte at hans neste møte med regimeleder Kim Jong-un finner sted i Vietnam i slutten av februar.

I boka «Fear: Trump In The White House» av den anerkjente journalisten Bob Woodward, går det fram at USA sannsynligvis var bare én Twitter-melding unna å starte krig med Nord-Korea.

Først skrøyt Trump av USAs rolle i de diplomatiske framskrittene på Koreahalvøya, så kom sitatet om Nord-Korea:

- Dersom jeg ikke hadde blitt valgt til president, ville vi ha vært i en gigantisk krig med Nord-Korea akkurat nå, med potensielt millioner av personer drept.

Konflikten eskalerte

Konflikten mellom Kim og Trump eskalerte første nyttårsdag i 2018, da Kim i sin nyttårstale valgte å minne verden og Trump om sine atomvåpen.

- Hele USA er innen rekkevidde for våre kjernevåpen, og knappen for å utløse dem er alltid på mitt skrivebord. Det er ingen trussel, sånn er virkeligheten, sa Kim

Trump valgte å svare med samme mynt dagen etter.

- Kan noen fra hans utsultede og utarmede regime fortelle ham at jeg også har en atomknapp, men den er mye større og kraftigere enn hans, og min knapp virker! svarte han.

TALTE: USAs president Donald Trump holdt sin årlige «State of the Union»-tale til det amerikanske folk natt til onsdag, men underveis var det en annen som stjal showet. Video: AP, Twitter. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Twitter-meldingen

Men Trump var ikke ferdig, skriver Woodward. På innsida av Det hvite hus skal han ha foreslått å skrive en ny Twitter-melding hvor han ville kunngjøre at USA tilbakekaller alle familiemedlemmene til de 28 500 amerikanske soldatene som var stasjonert i Sør-Korea.

«En slik handling ville mest sannsynlig ha blitt oppfattet av Nord-Korea som et varsel om at USA forberedte seg på krig», skriver Woodward.

Advarsel

Men Trump skal ha blitt advart fra flere hold om å ikke skrive en slik Twitter-melding, blant annet av senator Lindsay Graham.

- Du må tenke deg grundig om før du tar en slik avgjørelse. For når du har tatt den, blir det vanskelig å gå tilbake på det. Dagen du gjør det, er dagen du krasjer sørkoreansk og japansk økonomi. Det er en utrolig stor avgjørelse, skal Graham ha sagt til Trump.

- Så du mener jeg bør vente? skal Trump ha svart.

- Herr president. Jeg mener at du aldri skal sette i gang denne prosessen, uten å være forberedt på å gå til krig.

Forholdet forandret seg

Twitter-meldingen ble altså aldri sendt, og i løpet av et halvår var tonen mellom de to statslederne endret totalt.

12. juni var det duket for et historisk toppmøte. Etter å ha vært i en brutal ordkrig, skulle endelig Trump møte Kim i Singapore. Trump, som bare måneder i forveien hadde omtalt Jong-un som «rakettmannen», gliste fra øre til øre.

Under møtet ble det undertegnet et dokument, hvor Nord-Korea forpliktet seg til å arbeide mot en fullstendig atomnedrustning på Koreahalvøya - et løfte som seinere har blitt gjenstand for diskusjoner.

Amerikanske medier har ved flere anledninger hevdet at Nord-Korea ikke holder sin del av avtalen, men positiviteten blomstret på ny da Nord- og Sør-Korea i september erklærte at de vil jobbe sammen for «fjerne alle farer som kan føre til krig på halvøya».

«Ultramoderne våpen»

I november tok de et skritt tilbake da Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå meldte at Kim hadde vært til stede i forbindelse med en test av et «nytt, ultramoderne våpen». Det var første gang regimet omtalte at de fortsatt driver med våpentesting etter møtet med Donald Trump i fjor sommer.

Natt til onsdag bekreftet Trump at han skal møte Kim i Vietnam 27. eller 28. februar, og da er det forventet at han legger press på Nord-Korea for å få dem til å holde sin del av avtalen som ble underskrevet.

Visepresident Mike Pence har uttalt at de ikke vil kreve at Nord-Korea deler en oversikt over sine atomvåpen før neste toppmøte, men at det vil bli satt på agendaen.

- Jeg mener det vil være helt avgjørende at vi klarer å få på plass en plan for hvordan vi skal få en oversikt over våpnene og atomanleggene deres - og at de tillater oss å inspisere basene og planen for å avvikle atomvåpenprogrammet, sa han i et intervju med NBC News.

- Nå er vi nødt til å se resultater, la han til.

Selv virket Trump å være selvsikker på at det ville ordne seg da han publiserte en Twitter-melding i november.

- Dersom ting går galt, vil jeg være den første til å fortelle dere det, skrev han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!