Santiagos gater i flammer

Thatcher kondolerer. Demonstranter herjet Chile i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere statsminister i Storbritannia, Margaret Thatcher er ifølge en talsmann «svært trist» over general Pinochets bortgang.

Pinochet var en støttespiller for britene under Falklandskrigen i 1982, og denne støtten førte til at Thatcher også opphevet en våpenembargo mor Chile.

I 1998 presset Thatcher også på for å få Pinochet løslatt fra husarresten han var idømt i Storbritannia. Da var eks-diktatoren arrestert etter at en spansk domstol ønsket å stille ham for retten, anklaget for forbrytelser mot menneskeheten.

- Framgang etter regimeskiftet

Den tidligere statsministeren, nå adlet til baronesse, vil ikke gi en formell uttalelse, men hun vil sende «sin dypeste medfølelse» til eks-diktatorens familie, ifølge BBC.

Storbritannias utenriksminister Margaret Beckett er noe mer avmålt. Til BBC ønsket hun å fremheve den den sterke fremgangen Chile har opplevd etter at Pinochet ga fra seg makta.

- Chile har blitt et åpent, stabilt og fremgangsrikt land, sier hun til BBC.

Store demonstrasjoner

MÅTTE SPRE DEMONSTRANTENE: Politiet brukte tåregass og vannkanoner for å spre Pinochet-motstandere i gatene i Santiago. Foto: Scanpix
MÅTTE SPRE DEMONSTRANTENE: Politiet brukte tåregass og vannkanoner for å spre Pinochet-motstandere i gatene i Santiago. Foto: Scanpix Vis mer

Etter at general Pinochet døde søndag tok folk til gatene i Chiles hovedstad Santiago. Pinochets død har igjen vist skillene i det chilenske samfunnet, og mens flere chilenere gråt åpenlyst da nyheten om generalens død ble kjent, feiret andre med champagne.

I hovedstaden Santiago samlet flere tusen Pinochet-tilhengere seg utenfor sykehuset der eks-diktatoren døde i går. De ropte slagord og sang den chilenske nasjonalsangen. Flere skjelte ut forbipasserende bilister.

Andre steder i byen ble politimenn møtt av hundrevis unge demonstranter som jublet over Pinochets død. Politiet måtte bruke tåregass og vannkanoner for å spre folkemengdene. Ved presidentpalasset satte demonstrantene opp barrikader mot politiet, og kastet jernstenger og flasker mot tjenestemennene, melder Reuters.

Volden spredte seg inn i de fattigere bydelene i Santiago, og politiet melder at 23 polititjenestemenn ble skadet under opptøyene.

Mange ble arrestert, men innenriksminister Felipe Harboe ønsker ikke å kommentere antallet.

- Vi ber folk om å roe seg ned. Vi vil ikke at folk idag lar seg påvirke av det som ligger i fortida, sier han til AP.

Andre valgte en roligere demonstrasjon. Flere steder i byen feiret chilenere med champagne og konfetti etter å ha fått dødsbudskapet.


- Skurken har forlatt oss
- Denne skurken har forlatt oss uten å ha blitt stilt til ansvar for forbrytelsene han begikk mens han var diktator, sier Hugo Gutierrez, menneskerettsadvokat til AP.

Santiagos gater i flammer

Og Pinochet har vært stille de siste årene. Først på sin 91-årsdag forrige måned viste han tegn til anger.

- Jeg tar fullt politisk ansvar for alt som har skjedd, sa han da. Men Pinochet nevnte ikke brudd på menneskerettighetene, og forsvarte seg med at han forsøkte å forhindre økonomisk og politisk splittelse i landet.

Mer enn 3000 mennesker ble drept eller forsvant under Pinochets styre, ifølge den nåværende regjeringen.

FEIRET MED CHAMPAGNE: Flere chilenere feiret med champagne og konfetti da de fikk dødsbudskapet.
LIKVAKE: Flere tusen tilhengere av Agusto Pinochet samlet seg utenfor sykehuset i Santiago for å gi sin støtte til familien, og for å støtte det gamle regimet.
VOLDELIGE DEMONSTRASJONER: Demonstrantene som feiret Pinochets død herjet i Santiagos gater.
SPLITTET CHILE: General Augusto Pinochets død har vist dype skillelinjer i Chile.