Santorum frykter Polen

USA trues av Iran, egyptiske islamister - og Polen, mener Rick Santorum. Eller er det Ungarn han mener?

REDD: Rick Santorum, som kjemper om å bli republikanernes presidentkandidat, frykter Iran, egyptiske islamister og Polen. Foto: Reuters / Scanpix
REDD: Rick Santorum, som kjemper om å bli republikanernes presidentkandidat, frykter Iran, egyptiske islamister og Polen. Foto: Reuters / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rick Santorum, som kjemper om å bli republikanernes presidentkandidat, fikk 2. plass i nominasjonsprosessen i Iowa tidligere i uka, og han håper nå på en reprise i New Hampshire.

Påstanden om at Polen utgjør en trussel for USA kom han med under et valgmøte i Northfield i New Hampshire i går.

Hvorfor, sa han ingenting om, og ikke fikk han spørsmål fra salen om det heller.

Under samme valgmøte trakk Santorum fram Iran og hevdet at det er iranerne som lager veibombene som tar livet av amerikanske soldater i Irak og Afghanistan.

Det egyptiske brorskap, som ser ut til å ha vunnet valget i landet, sammenlignet han videre med terrornettverket al-Qaida.

- De er farlige, de er terrorister, hevdet han overfor rundt 300 lydhøre frammøtte.

Både for polakkene og deres venner i EU og resten av verden, må det imidlertid ha kommet som et sjokk å bli nevnt i samme åndedrag som al-Qaida, skriver NTB.

Kanskje var det Ungarn Santorum mente å trekke fram, slik utenriksminister Jonas Gahr Støre gjorde da han kritiserte landets grunnlovsreformer torsdag.

Isåfall kan man spekulere på om Santorum tok en såkalt Palin.

McCains visepresidentkandidat i 2008 - Sarah Palin fikk nemlig mye oppmerksomhet etter påstanden om at hjemstaten hennes Alaska ligger «rett over grensen» til Russland, og at dette har gitt henne utenrikspolitisk erfaring.

Santorum er en sterkt konservativ republikaner, og han har tidligere markert seg som en kompromissløs motstander av abort, homoekteskap og Darwins utviklingslære. Og nå også Polen.

På spørsmål trakk han først fram Iran og hevdet at det er iranerne som lager veibombene som tar livet av amerikanske soldater i Irak og Afghanistan. Det egyptiske brorskap, som ser ut til å ha vunnet valget i landet, sammenlignet han videre med terrornettverket al-Qaida.

(NTB/Dagbladet)