FRITTALENDE: Få blir overrasket dersom Rick Santorum skaper kontrovers. NTBs melding om at han ser på Polen som en trussel på lik linje med Iran og egyptiske islamister, viste seg imidlertid ikke å holde vann. Foto: ELISE AMENDOLA / AP / SCANPIX
FRITTALENDE: Få blir overrasket dersom Rick Santorum skaper kontrovers. NTBs melding om at han ser på Polen som en trussel på lik linje med Iran og egyptiske islamister, viste seg imidlertid ikke å holde vann. Foto: ELISE AMENDOLA / AP / SCANPIXVis mer

Santorum sa aldri at Polen er en trussel mot USA

NTB sendte ut feilaktig artikkel, som nå trekkes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rick Santorum, som kjemper for å bli republikanernes presidentkandidat, er riktignok kjent for sine oppsiktsvekkende uttalelser. Men flere norske lesere satte muligens morgenkaffen i halsen da nyhetsbyrået NTB tidlig i dag meldte at den kristenkonservative politikeren hadde uttalt at Polen er en trussel mot USA, på lik linje med Iran og egyptiske islamister.

Ordene skulle ha falt under et valgmøte i delstaten New Hampshire i går kveld. NTBs kilde var det danske nyhetsbyrået Ritzau, som hadde en reporter til stede på møtet. (Les den originale Ritzau-artikkelen her.)

Nå viser det seg at Santorum aldri har uttalt at Polen er en trussel. NTB går dermed til det drastiske og uvanlige skritt å trekke artikkelen, over seks timer etter at den ble publisert.

Lest av mange NTB har en stor andel av Norges riks-, region- og lokalmedier som kunder, og den feilaktige artikkelen ble dermed lest av svært mange.

- Vi burde sjekket kilden bedre. Dette er veldig kjedelig, sier Ane Lunde, leder for NTBs utenriksavdeling, til Dagbladet.

Lunde forklarer at det var NTB-redaksjonen selv som stusset over artikkelen da de kom på jobb i morges, og ikke fant andre kilder enn Ritzau som kunne bekrefte Santorums angivelige uttalelser om Polen. Dermed gikk den interne alarmen.

- Burde sjekket grundigere - Flere i redaksjonen har vært sysselsatt med å sjekke kildebelegget. Jeg tok selv kontakt med Ritzaus reporter - som avkreftet vinkelen på saken, sier Lunde.

- Får episoden noen interne følger hos NTB?

- Vi har evaluert saken, lærdommen er at vi burde sjekket kildene grundigere når det ikke var direkte sitat i artikkelen, sier Ane Lunde.

Ny sak NTB har sendt ut en ny artikkel der det nå meldes at Santorum under valgmøtet i byen Northfield listet opp «en rekke land som han mener Obama burde ha håndtert på en mer slagkraftig måte».

Overfor Jyllands-Posten framholder politikeren at han trakk fram Polen som et land USA bør kjøre en strengere utenrikspolitisk linje mot, på grunn av landets motstand mot amerikanernes planlagte rakettskjold på polsk jord.

BEKLAGER: - Vi burde sjekket kilden bedre, sier NTBs utenrikssjef Ane Lunde og beklager at den feilaktige artikkelen ble sendt ut til NTBs kunder. Foto: BJØRN SIGURDSØN / SCANPIX
BEKLAGER: - Vi burde sjekket kilden bedre, sier NTBs utenrikssjef Ane Lunde og beklager at den feilaktige artikkelen ble sendt ut til NTBs kunder. Foto: BJØRN SIGURDSØN / SCANPIX Vis mer