SÆDCELLER: Ny forskning viser at hormonforstyrrende stoffer i vanlige husholdningsprodukter kan føre til dårligere sædkvalitet.
Foto: Jørn H.Moen
SÆDCELLER: Ny forskning viser at hormonforstyrrende stoffer i vanlige husholdningsprodukter kan føre til dårligere sædkvalitet. Foto: Jørn H.MoenVis mer

Såpe, solkrem og tannkrem kan gi dårligere svømmere

30 av 96 stoffer funnet i vanlige husholdningsprodukter kan gå ut over sædkvaliteten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny dansk studie viser hvordan sædceller reagerer på syntetiske kjemikalier fra helt vanlig husholdningsprodukter som såpe, solkrem og tannpasta, skriver Forskning.no.

Forskerne så nærmere på 96 ulike kjemikalier som har hormonforstyrrende egenskaper, fra et bredt spekter av industri- og forbruksvarer.

30 av de 96 stoffene hadde en så forstyrrende effekt på sædcellene at de kunne utgjøre en risiko for fruktbarheten, skriver forskningsmagasinet. Sædcellene ble rett og slett dårligere svømmere.

- Interessant - Dette er første gang vi har kunnet bevise en sammenheng mellom endokrinforstyrrende stoffer og negative effekter på sædceller, sier Niels E. Skakkebæk, en av forskerne bak studien, i en pressemelding.

Kjemikalier fra blant annet insektmidler, apotekvarer, plaststoffer og hygieneprodukter ble undersøkt, og elleve av dem ble grundig analysert.

Det endokrine systemet styrer kroppens hormonproduksjon, og forskerne tror disse kjemikaliene kan bidra til fruktbarhetsproblemer.

- Denne studien er interessant av flere grunner. Dagens regelverk og grenseverdier for slike hormonforstyrrende stoffer er basert på dyremodeller. Det ligger stort potensiale i en modell som går på menneskekroppen, slik det er gjort i denne studien. Det beste hadde vært om man kunne teste ut dette i mennesker, men det ville være veldig dyrt og komplisert, sier førsteamanuensis ved universitetet i Tromsø og seniorforsker ved Nilu, Torkjel M. Sandanger, til Dagbladet.

- Påvirker mobiliteten Han påpeker at man ikke sikkert kan vite hvordan disse hormonforstyrrende stoffende vil opptre i menneskekroppen, da konsentrasjonen av disse gjerne vil variere mye over tid.

- Vi kan ikke dra konklusjonen i denne studien lenger enn at flere av disse hormonforstyrrende stoffene påvirker mobiliteten i menneskelige sædceller, sier Sandanger.

Den danske studien er gjort i et laboratorium, og ser dermed på effekten under kontrollerte forhold.

Sandanger mener den danske studien gir et godt utgangspunkt for videre forskning.