Såpeglatte veier i øst og sør

Store lokale variasjoner. Vekselvis vått og tørt mellom svenskegrensa og Kristiansand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Væromslaget i dag skaper såpeglatte veier og livsfarlige kjørehold. Ved Sarpsborg har E6 vært stengt i begge retninger i formiddag etter en dødsulykke - personbil mot vogntog.

Den beste julegaven til alle dine kjære - bruk ti minutter lengre tid bak rattet slik at du og passasjerene kommer fram til julefeiringen i kveld.

Her finner du forholdene  på den strekningen du skal kjøre i ettermiddag.

Kuldeperioden over

- Den stabile kuldeperioden over Sør-Norge er definitvt over for denne gangen. Og møtet mellom kaldlufta som ligger der og varmluft fra sjøen skaper store variasjoner i føreforholdene, sier statsmetereolog Knut Restad ved Metereologisk institutt til Dagbladet.no.

Varmest i landet i morges var Tafjord i Møre og Romsdal med +11 og Skibotn og Sørkjosen i Troms med +10. I den andre enden av skalaen: Lillehammer -11 og Nesbyen i Hallingdal -15.

Topografi og vindretning

- To forhold avgjør i hovedsak hva som skjer i møte mellom den kalde og varme lufta. Det er vindretningen og topografien. I Drammen var det -5 midt på dagen i dag, mens de fleste andre målepunkter på begge sider av den «utvidede» Oslofjorden - fra svenskegrensa til Kristiansand - har plussgrader. Temperaturen i kjørebanen vil likevel variere veldig, sier statsmeterolog Restad.

 DETTE ER VOGNTOGET:  Sjåføren i dette vogntoget fikk mirakuløst ingen større fysiske skader etter dødsulykken på E6 ved Grålum i dag. En personbil kom over i feil kjørebane. Føreren døde og personbilen var totalt maltraktert. Foto: Espen Torgersen.
DETTE ER VOGNTOGET: Sjåføren i dette vogntoget fikk mirakuløst ingen større fysiske skader etter dødsulykken på E6 ved Grålum i dag. En personbil kom over i feil kjørebane. Føreren døde og personbilen var totalt maltraktert. Foto: Espen Torgersen. Vis mer

Vegmeldingssentralen ber  også bilister være veldig nøye nøye med ikke å «sjanse» på føret på sine lokale strekninger.

Langs hele E18 fra Ørje og svenskegrensa til Kristiansand er det vekselsvis vår og tørr veibane.

- Særlig i Sør-Norge er variasjonene veldig store på grunn av temperaturendringene. Hvert døgn skal entreprenørene rundt om i landet rapportere hit om det er saltet eller strødd, opplyser vaktoperatør Toralf Rutledal til Dagbladet.no.

Store variasjoner

Tidlig i dag ble E6 fra Hamar til fylkesgrensa mot Akershus saltet eller strødd. Det samme ble riksveiene 4, 1616, 162 og 168 i Oslo - og riksveiene 3 og 25 mellom Mjøsa og Elverum.

Her har Vegmeldingssentralens  oppdaterte versjon av føreforholdene.

Såpeglatte veier i øst og sør