Såpeglatte veier skaper trøbbel i morgentrafikken

Obs-varsel i store deler av landet. 

SÅ GLATT AT FOLK BLE HJEMME: I november i fjor medførte underkjølt regn forsinkelser og kollisjoner i trafikken. Isen gjorde det vanskelig å gå, og mange meldte pass og ble hjemme fra jobb. På Skøyen i Oslo var mange veier ufremkommelige på grunn av sperrende biler.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SÅ GLATT AT FOLK BLE HJEMME: I november i fjor medførte underkjølt regn forsinkelser og kollisjoner i trafikken. Isen gjorde det vanskelig å gå, og mange meldte pass og ble hjemme fra jobb. På Skøyen i Oslo var mange veier ufremkommelige på grunn av sperrende biler. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvis du er på vei til jobb, er det all grunn til å ta det forsiktig i morgentrafikken.

I løpet av natta har det nemlig regnet i flere fylker. I kombinasjon med minusgrader, fører det til underkjølt regn og såpeglatte veier.

Det har allerede vært flere uhell i morgentrafikken i og rundt Oslo, og på twitter ber politiet folk utvise forsiktighet.

Kollektivselskapet Ruter opplyser at flere bussavganger i hovedstaden er forsinkelset tirsdag morgen.

Obsvarsel for store deler av landet


Meteorologisk institutt har sendt ut obsvarsel for Helgeland og Salten, Trøndelag, Østlandet, Telemark og Agder og advart mot vanskelig føre i morgentimene tirsdag.

- Vi har fått meldinger om at det er glatte veier fra særlig Oslo og Akershus. Der kan det være spesielt glatt på småveiene. Mannskap er ute både på europaveiene og på småveiene, forklarer operatør Annie Serup ved Vegtrafikksentralen.

Politiet i Søndre Buskerud advarer også på twitter mot glatte veier.

Brøytebil av veien

Såpeglatte veier har de også i Trøndelag. I oppdrettskommunen Vikna i Ytre Namdal var det så glatt i natt at selv brøytebilen skled av veien, skriver Trønder-Avisa.

- I Nord-Trøndelag er det glatt over hele fylket. I Sør-Trøndelag er det glatt enkelte plasser, og det er det også i Møre og Romsdal, men det er bedre i sør enn i nord. Akkurat nå pågår det berging av en skolebuss i Trondheim, som har kjørt av veien, sier operatør Runar Kvalshaug i Statens Vegvesen i Trøndelag.

Han sier de har hatt mannskaper ute for å salte hele natta.

- Problemet er at det fryser på igjen rett etter man har kjørt, sier Kvalshaug.

Glatt på Helgelandskysten

I Nord-Norge har spådommene om glatt føre foreløpig ikke resultert i noen telefonstorm.

- Der vi har fått melding om at det er glatt, er på Helgelandskysten, men ikke andre steder så langt, sier operatør Rainer Sundseth i Statens Vegvesen.

Det er vekslende temperaturer som skaper underkjølt regn, et værfenomen som er vanskelig for meteorologene å spå, og som enterprenørene sliter med å gjøre godt for.

Underkjølt regn er når det regner og samtidig er under null grader.

Store Norske Leksikon skriver at underkjølt regn forekommer når snø har smeltet ved passasje gjennom varmere luft og deretter passerer gjennom et lag med kaldluft nær bakken.

- Dette er slikt regn som pakker inn alt. Det hjelper ikke å strø med grus eller salt, sier meteorolog Geir Ottar Fagerlid til yr.no i går.

- Folk må være forsiktige og sjekke forholdene i hver sving. Det kan bli skikkelig glatt.