Såpeopera i Opticom

'If you can't beat them, confuse them', synes å være Opticoms nye credo. Styreformann Thomas Fussells brev til aksjonærene skaper full forvirring og kursen går opp og ned som en jojo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pilene på Oslo Børs pekte rett ned fra start torsdag, men totalindeksen har siden starten tikket stadig oppover. Som ventet er det teknologiaksjene som får gjennomgå.

Totalindeksen ligger klokken 12.05 på 1.258 poeng, som er kun marginalt ned. Det er som ventet IT-indeksen som får hardest medfart torsdag formiddag, men etter en blodrød start er indeksen kun ned 0,2 prosent.

Blant teknologiaksjene er det størst omsetning i Opticom. Kursen var kraftig opp i går etter at styreformann Thomas Fussell sendte brev til aksjonærene som i praksis var blottet for konkrete nyheter. Senere på dagen gikk finansdirektør Svela ut og tolket styreformannen i retning av at det blir fornyelse av Intel-avtale. I Dagens Næringsliv i dag modereres Svela gårsdagens uttalelser til Reuters.

Dette skaper forvirring og kursen er ned og opp som en jojo. (So what else is new?!)

Rundt klokken 12 er Opticom mest omsatt med aksjer for over 120 millioner kroner. Kursen er opp 6,2 prosent til 573 kroner.

Og bakom synger derivatene.

Tandberg er en annen teknologiaksje som er heftig omsatt torsdag. Kursen faller med 2,7 prosent til kurs 89,50 kroner etter at selskapets amerikanske konkurrent Polycom fikk juling på Nasdaq i går.

En analyse fra det amerikanske meglerhuset Pacific Growth Equities venter en kraftig nedkjøling av videokonferansemarkedet og dette bidrar til å sende Polycom kraftig ned, og aksjen har opplevd et større verdifall enn norske Tandberg.

Finanskanalen har imidlertid tidligere i dag anført at en rekke amerikanske investorer nå synes å foretrekke Tandberg fremfor nettopp Polycom, slik at Tandberg dermed kan forsvare en bedre prising enn det amerikanske selskapet.

InFocus, Nera og Eltek nøyer seg kun med mindre kursfall. InFocus legger seg på nivået fra sluttnotering i USA i går, Nera fortsetter kursfallet som for alvor tok til etter at storkunden Ericsson meldte om alvorlige problemer. Kursen er imidlertid kun ned 0,9 prosent til 32,90 kroner.

Eltek er kun marginalt ned til tross for betydelig kursfall for den amerikanske konkurrenten Power-One i USA. Eltek fikk imidlertid juling allerede før stengetid som følge av resultatvarselet i Peco II. I dag er kursen ned kun 0,4 prosent til 133,50 kroner.

Store TNT-selskaper som Merkantildata og Telenor er ned henholdsvis 1,2 prosent og 0,8 prosent, men omsetningen er relativt moderat.

Offshore-aksjene er i det store og hele ned torsdag etter at oljeservice-aksjene har falt to dager på rad i USA. I går var OSX-indeksen ned hele 4,1 prosent og verst gikk det utover rigg- og supply-aksjene.

Her hjemme er imidlertid supply-selskapet Farstad Shipping opp 2,3 prosent til 44 kroner etter at selskapet torsdag formiddag meldte om kontrakter på til sammen 300 millioner kroner eksklusive opsjoner.

En annen vinner er Aker Maritime som nå frister aksjonærene med en delvis oppgjør i kontanter dersom selskapet fusjonerer med Kværner. Investorene applauderer og kursen siger med nesten 20 prosent til kurs 74 kroner. Det gjør Aker Maritime til den desiderte vinneren på Oslo Børs torsdag.

I den andre enden av skalaen fant vi fra morgenen av Ocean Rig som i dag er under nytt kurspress etter at Dagens Næringsliv torsdag skriver at det går mot nye forsinkelser i byggingen av de to riggene i USA.

Ocean Rig har imidlertid tatt seg opp igjen og er noen minutter over 12 ned 0,2 prosent til 43,90 kroner.

jon.haaland@dagbladet.no