Såpeserie endrer livet til kvinner i Midtøsten

«Noor» viser muslimske kvinner som tar abort og gjør karriere. Men de religiøse lederne fordømmer serien som umoralsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det foregår en stille revolusjon i Saudi-Arabia og andre land i Midtøsten. Og det er en tyrkisk såpeopera som står bak.

Tv-serien «Noor» viser muslimske kvinner som har utenomekteskapelig sex og som tar abort . Mennene deres drikker vin til maten, har elskerinner og barn utenfor ekteskapet. Heltinnen Noor, som jobber som klesdesigner, har en mann som støtter hennes valg om å gjøre karriere.

- Her i Riyadh er alle helt avhengige av «Noor». Alle venninnene mine pleier å følge serien, sier Yasmin Ghatani til dagbladet.no. Hun er grafisk designer og en av få kvinner som arbeider i Saudi-Arabia.Stor gjenkjennelses-effekt
I motsetning til vestlige såpeserier, der alkoholinntak og aborter er blant de mindre spektakulære hendelsene, representerer den tyrkiske serien noe nytt i Midtøsten.

Seerne kjenner seg igjen i mye av det som skjer, som for eksempel arrangerte ekteskap, og identifiserer seg med Noor.

- Det er ingen som gidder å følge såpeoperaene fra USA. De mexicanske telenovelaene var riktignok populære i Saudi-Arabia på nitti-tallet, men med den tyrkiske serien kan vi for første gang kjenne oss selv igjen i det som skjer. Vi deler de samme verdiene og tradisjonene som tyrkerne, særlig når det gjelder familie, forteller Yasmin.

Serien, som sendes på tv-kanalen MBC, har daglig mellom tre og fire millioner seere bare i det sterkt konservative Saudi-Arabia.

- Det som gjorde at jeg falt for «Noor», var at vi fikk se hva som skjedde etter at helten og heltinnen hadde giftet seg og skulle leve såkalt «lykkelig alle sine dager», sier tobarnsmoren Sana (25) til ArabNews. Hun synes serien har store likheter med livet i Saudi-Arabia.

POPULÆR SERIE: Portrettene av heltinnen Noor og helten Mohannad har overtatt for Yassir Arafat i mange av butikkene som selger postkort på Vestbredden. Foto: MUHAMMED MUHEISEN/AP/SCANPIX
POPULÆR SERIE: Portrettene av heltinnen Noor og helten Mohannad har overtatt for Yassir Arafat i mange av butikkene som selger postkort på Vestbredden. Foto: MUHAMMED MUHEISEN/AP/SCANPIX Vis mer

- Beundrer selvstendigheten hennes

Også i resten av Midtøsten er nyter serien stor popularitet.

I Nablus på Vestbredden hadde familiefaren Mohammed Daraghmeh blokkert MBC slik at familien ikke kunne se «Noor», melder nyhetsbyrået AP. Imidlertid gikk familien bare til onkelens hus for å se serien der. Daraghmeh ga seg og lot familien se på den tyrkiske såpeserien hjemme.

I Gaza gjør de stadige strømbruddene at det er vanskeligere å følge med på serien. Hver gang strømmen går under en episode av «Noor», setter innbyggerne på vekkerklokkene sine slik at de kan følge reprisen før soloppgang.

- Serien gir styrke til kvinnene, sier 17 år gamle Ala Hamami, som sier hun beundrer Noor fordi hun er selvstendig.

- Umoralsk serie

«Noor» har - ikke overraskende - vakt sterke reaksjoner blant de geistlige.

- Det er ikke tillatt å følge med på disse seriene. De viser så mye ondskap, de ødelegger folks moral, og de strider mot våre verdier, raste stormuftien sjeikh Abdul Aziz al-Asheikh, som på fredag fordømte både Noor og andre tyrkiske serier.

Såpeserie endrer livet til kvinner i Midtøsten

Stormuftien uttalte seg på vegne av det religiøse rådet som har stor innflytelse mot myndighetene i landet.

- Enhver tv-stasjon som sender dem gjør seg skyldig i en forbrytelse mot Gud og Profeten. Seriene er umoralske, skapt av folk som er spesialister i kriminalitet og synder, folk som inviterer menn og kvinner til djevelen, sa al-Asheikh.

Det er foreløpig uklart hva slags konsekvensene stormuftiens reaksjon får for tv-kanalen MBC.

«Noor»-effekten

Men «Noor»-effekten har allerede slått til blant kvinnene i Midtøsten.

- Serien viser at det finnes muslimer som lever annerledes, sier Islah Jad, professor i kvinnestudier ved universitetet Bir Zeit på Vestbredden, til AP.

Jordanske Heba Hamdan (24) giftet seg rett etter at hun var ferdig med utdanningen sin, men nå sier hun at «Noor» har inspirert henne til å gå ut og finne seg en jobb.

- Jeg sa til mannen min, lær fra hvordan Noors ektemann behandler henne, hvordan han elsker henne, sier Heba Hamdan til AP.

HELE FAMILIER FØLGER MED PÅ NOOR I SAUDI-ARABIA: Det er usikkert hvilke konsekvenser stormuftiens utbrudd vil få for familiens videre tv-titting.
SELV KVINNENE I FLYKTNINGELEIREN SHATI I GAZA BY FØLGER MED PÅ NOOR: 17 år gamle Ala Hamami beundrer uavhengigheten til hovedpersonen.
HER I RIYAHD ER ALLE AVHENGIGE AV «NOOR», SIER YASMIN: Serien viser et muslimsk alternativ til livet i det konservative kongedømmet.