Hiv og aids

Sår hals var alvorlig diagnose

- Min verste frykt ble virkelighet.

ALVORLIG: Kyle Dallape trodde han bare hadde en sår hals. Men da symptomene ikke forsvant, innså han alvoret. Foto: Jam Press/@saintkyle13
ALVORLIG: Kyle Dallape trodde han bare hadde en sår hals. Men da symptomene ikke forsvant, innså han alvoret. Foto: Jam Press/@saintkyle13 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Kyle Dallape (27) fra California i USA begynte å kjenne på en sår hals, oppsøkte han legen.

Det gikk som forventet: 27-åringen, som bruker pronomenene han og hen, ble diagnostisert med en enkel streptokokkinfeksjon. Det skriver nyhetsbyrået Jam Press.

Men tross behandling ble ikke Kyle bedre i halsen.

- Min verste frykt

Symptomene skal ha forverret seg. Han gikk ned nesten 14 kilo og ble rammet av både munnsopp og hovne lymfekjertler, forteller han,.

Samtidig kom streptokokk-infeksjonen tilbake - to ganger.

Nå begynte Kyle å innse at noe var galt.

Bare noen uker tidligere hadde han testet seg for hiv, og resultatene hadde vært negative. Han så aldri sammenhengen.

Men etter å ha gjennomført flere tester, ble Kyle diagnostisert med hiv-viruset i juni 2018. Han var knust over beskjeden.

- Min verste frykt hadde blitt virkelighet, sier han til Jam Press.

- Ikke over

Både familie og venner, samt Kyles nåværende forlovede, overbeviste 27-åringen om å begynne med behandling.

- Slik innså jeg at livet mitt ikke var over, sier han.

IKKE OVER: Kyle Dallape fikk påvist hiv-viruset. Men ved hjelp av venner og familie innså han at livet likevel ikke var over. Foto: Jam Press/@saintkyle13
IKKE OVER: Kyle Dallape fikk påvist hiv-viruset. Men ved hjelp av venner og familie innså han at livet likevel ikke var over. Foto: Jam Press/@saintkyle13 Vis mer

Bare en måned etter diagnosen ble Kyle satt på en medisin kalt Biktarvy. Ved å ta én tablett daglig behandler han hiv-infeksjonen, forteller han.

- Innen november var virusnivået i kroppen min så lavt at det ikke gikk an å måle. Helt siden den gang har antall T-celler bare økt og økt, mens virusmengden er så lav at den ikke kan måles.

T-celler er er en type hvite blodcelle som hører til lymfocyttene. T-cellene er ansvarlige for den immuniteten som formidles av immunsystemets celler, ifølge Store medisinske leksikon.

- Test deg jevnlig!

Kyle ønsker å bryte ned fordommer og spre kunnskap om hiv. Derfor har han delt historien sin på TikTok.

I et av klippene gjenskaper han situasjonen der han ble diagnostisert med en streptokokkinfeksjon og fikk foreskrevet antibiotika.

@saintkyle13 get tested regularly and ask your partners what their status is! knowledge is power 🫡 #fyp #gay #lgbt ♬ original sound - Ilan (שרגא פייבל) Kogan

Videoen er sett over én million ganger og har mer enn 163 000 likes.

Her forklarer han at han gikk ned nesten 14 kilo og knapt kunne gå, før han fikk tatt flere tester for å finne ut hva som feilet ham.

- Test deg jevnlig, og spør partnerne dine hva slags hiv-status de har. Kunnskap er makt, skriver Kyle i TikTok-innlegget.

HIV-POSITIV: Slik lever norske Jens Harald (65) med hiv. Vis mer

- Ikke lenger en dødsdom

Personer med høy risiko for hivsmitte kan få tilbud om såkalt pre-eksponeringsprofylakse (PrEP).

I Norge gjelder dette i hovedsak menn og transmenn som har sex med menn (msm), ifølge Oslo Universitetssykehus.

KYLE DALLAPE: 27-åringen identifiserer seg som han eller hen, og lever nå med en hiv-diagnose. Foto: Jam Press/@saintkyle13
KYLE DALLAPE: 27-åringen identifiserer seg som han eller hen, og lever nå med en hiv-diagnose. Foto: Jam Press/@saintkyle13 Vis mer

PrEP er en hiv-forebyggende behandling som beskytter svært godt mot hiv dersom det tas riktig, men gir ikke 100 prosent god beskyttelse.

Kyle håper at hans historie kan bidra til å endre oppfatninger om hiv:

- Hiv er ikke lenger hva det pleide å være, ettersom moderne medisin har kommet så langt. Men samfunnet har et stykke å ta igjen, sier han.

- Ved å gi dette et ansikt, håper jeg at jeg kan vise hvor håndterbar sykdommen kan være. Og at de som er positive kan leve lange og sunne liv med behandling. Det er på tide å fjernet stigmaet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer