Sår tvil om bevisene mot Uppstrøm

Påtalemyndigheten frafaller et tiltalepunkt mot kunsthandler Tor Arne Uppstrøm.

PRESSER AKTORATET: Forsvarsadvokat Erling O. Lyngtveit presser aktoratet for å få fram at det ikke foreligger bevis for at kunsthandler Tor Arne Uppstrøm har visst hvor flere millioner kroner stammet ifra. 

Foto: Tor Erik H. Mathiesen / SCANPIX
PRESSER AKTORATET: Forsvarsadvokat Erling O. Lyngtveit presser aktoratet for å få fram at det ikke foreligger bevis for at kunsthandler Tor Arne Uppstrøm har visst hvor flere millioner kroner stammet ifra. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BERGEN (Dagbladet): Forsvarerne hans mener det ikke finnes bevis for at Uppstrøm har gjort noe som helst straffbart.

Et tiltalepunkt om medvirkning til underslag av tre millioner kroner for et eiendomssalg frafalles av aktor og politiadvokat Ole Bjørn Mevatne. Dermed er tiltalebeslutningen redusert til grov økonomisk utroskap og heleri av 15 millioner kroner.

Aktor og politiadvokat Ole Bjørn Mevatne sa i Bergen tingrett i dag at det ikke foreligger bevis eller vitner i saken som underbygger at Uppstrøm har medvirket til dette underslaget.

Han har i sitt innledningsforedrag forsøkt å tydeliggjøre at Tor Arne Uppstrøm har mottatt et stort antall andre pengeoverføringer fra Carl Fredrik Seim, som opprinnelig og urettmessig er hentet fra forskjellige Mjellem & Karlsen selskaper.

Spør ut aktor Forsvarsadvokatene Erling O. Lyngtveit og Dag Drevvatne brukte dag to i retten til å drive en form for eksaminasjon av aktor for å få fram at det ikke finnes dokumenter i saken som beviser at Uppstrøm kunne vite hvor pengene stammet fra.

Forsvarerne vil på sin side forsøke å bevise at Uppstrøm har tatt imot pengene i god tro, som oppgjør i tråd med en avtale om at han skulle få 50 millioner kroner i honorar. Betalingen skulle dekke Uppstrøms finansiering av Seims oppkjøp i Bergen og for at Uppstrøm hadde pantsatt all sin formue for å tilfredsstille Seims finansieringsbehov.

Flere fikk penger I retten kommer det klart fram at regnskapene i Mjellem & Karlsen-selskapene var svært mangelfulle etter at Seim hadde kjøpt dem opp. Ved en anledning skriver en person som hadde i oppgave å finne ut av Seims pengetransaksjoner, uttrykt som et hjertesukk:

«Det må vel være mulig å finne noen bilag som forteller hvor pengene har tatt veien. Hvis ikke, må vi engasjere privatdetektiv Varg Veum.»

Forsvarerne har allerede fått fram at det er flere selskaper og personer som har mottatt penger fra Seim, som stammet fra forskjellige Mjellem & Karlsen Eiendomsutvikling A/S. Det har skjedd uten at disse er blitt mistenkeliggjort eller er blitt etterforsket for straffbare forhold. Kemneren i Bergen mottok 265 766 kroner, som også skal stamme fra Mjellem & Karlsen, uten at aktor Mevatne kan forklare hva som har skjedd med det beløpet i ettertid.

Seim skal vitne Carl Fredrik Seim la mye skyld over på Tor Arne Uppstrøm da straffesakene mot Seim pågikk i Bergen tingrett og Gulating lagmannsrett. Seim er stevnet som det første vitnet i den pågående saken. Hans vitneforklaring kan bli helt sentral for påtalemyndighetens bevisføring mot Uppstrøm.

EN SEIER:Tor Arne Uppstrøm kan glede seg over en seier i Bergen tingrett etter at tiltalebeslutningen er redusert med tre millioner kroner.


Foto: Arne V. Hoem/Dagbladet
EN SEIER:Tor Arne Uppstrøm kan glede seg over en seier i Bergen tingrett etter at tiltalebeslutningen er redusert med tre millioner kroner. Foto: Arne V. Hoem/Dagbladet Vis mer