Sår tvil om DNA-bevis

Forsvarer skylder på vandrende DNA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Advokat Trygve Staff trekker DNA-bevisene i tvil og varsler et omfattende rettsoppgjør rundt de biologiske sporene i Nokas-saken. Staff er forsvarer for Ridvan Halimi.

-DNA-bevisene berører et svært problematisk område, og det vil bli belyst seinere i rettssaken, sa Trygve Staff da han fikk ordet etter at statsadvokat Tor Christian Carlsen hadde avsluttet sitt innledningsforedrag.

Staff peker blant annet på at politiet har påvist DNA-profiler fra personer som først ble siktet for Nokas-ranet, men siktelsen ble seinere frafalt.

-Videre har vi problemet med DNA som vandrer. Statsadvokaten viser til et politivitne som skal ha observert en hvithudet person med et AG-gevær. Men på våpenet ble det sikret DNA-spor fra tiltalte Metkel Betew, som er mørkhudet, sa Staff.

Politiet har funnet DNA-spor fra Halimi på fem gjenstander, blant annet ei grønn fritidsjakke og plastemballasje som ble funnet i hvalfangstskuta Gamle Henningsvær. Mye av ransutstyret ble funnet i denne båten.

-Ikke noe tyder på at ei slik grønn jakke eller denne plastemballasjen ble benyttet under Nokas-ranet, sa Staff.

Advokat Steinar Wiik Sørvik varslet også at han vil dokumentere at tiltalte Lars-Erik Andersen har alibi for ransdagen, da han skal ha oppholdt seg i Oslo.

Andersen er bestevenn med David Toska, som også skal ha sagt at Andersen er uskyldig.

VANDRENDE DNA: Forsvarerne mener vandrende DNA sår tvil om hvem som fysisk deltok under ranet. Foto: Politiet
VANDRENDE DNA: Forsvarerne mener vandrende DNA sår tvil om hvem som fysisk deltok under ranet. Foto: Politiet Vis mer

Wiik Sørvik roste ellers statsadvokat Tor Christian Carlsen for å ha holdt et objektivt innledningsforedrag.