Sår tvil om Houbens mirakelhistorie

Flere skeptikere stiller seg tvilende til Rom Houbens (46) utrolige oppvåkningshistorie.

BEVISST: Rom Houben og moren Josephine Nicolaas Houben avbildet ved sykehuset i Heusden-Zolder i går. Legene trodde Rom Houben var hjernedød og i koma i 23 år, men Houben har denne uken fortalt om sin «gjenfødelse» etter at legene innså at han var bevisst.  Nå sår skeptikere tvil om Houbens historie. AFP PHOTO / JULIEN WARNAND
BEVISST: Rom Houben og moren Josephine Nicolaas Houben avbildet ved sykehuset i Heusden-Zolder i går. Legene trodde Rom Houben var hjernedød og i koma i 23 år, men Houben har denne uken fortalt om sin «gjenfødelse» etter at legene innså at han var bevisst. Nå sår skeptikere tvil om Houbens historie. AFP PHOTO / JULIEN WARNAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Historien om Rom Houben, som etter en bilulykke i 1983 havnet i koma og ble lam, gikk denne uka verden over.

I 23 år var Houben diagnostisert som hjernedød, før legene for tre år siden forsto at han var ved bevissthet. Han kunne bare ikke gi respons fordi hele kroppen hans var lammet.

Nå er han, etter tre års trening, i stand til selv å kommunisere med omverdnen ved hjelp av et tastatur. Han skal til og med skrive bok.

Men bare dager etter at den utrolige historien om Rom Houben ble kjent, er han i ferd med å bli sentrum for et ideologisk slag som følger gamle skillelinjer.

Skriver med hjelperSkeptikerne fyrer løs mot det de mener er en skamløs iscenesettelse i debatten om aktiv dødshjelp.

Bioetiker Jacob Appel i Huffington Post tviler på om Houben virkelig kan kommunisere. Han skriver videre at han antar at konservative vil bruke tragedien som et argument mot aktiv dødshjelp for de antatt komatøse og hjernedøde.

- Jeg må innrømme at jeg fortsatt er svært mistenksom i forhold til detaljene rundt dette angivelige medisinske mirakelet, og særlig i forhold til meldingene Houben angivelig skriver med assistanse av en «hjelper», skriver Appel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer