Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sår tvil om Houbens mirakelhistorie

Flere skeptikere stiller seg tvilende til Rom Houbens (46) utrolige oppvåkningshistorie.

BEVISST: Rom Houben og moren Josephine Nicolaas Houben avbildet ved sykehuset i Heusden-Zolder i går. Legene trodde Rom Houben var hjernedød og i koma i 23 år, men Houben har denne uken fortalt om sin «gjenfødelse» etter at legene innså at han var bevisst.  Nå sår skeptikere tvil om Houbens historie. AFP PHOTO / JULIEN WARNAND
BEVISST: Rom Houben og moren Josephine Nicolaas Houben avbildet ved sykehuset i Heusden-Zolder i går. Legene trodde Rom Houben var hjernedød og i koma i 23 år, men Houben har denne uken fortalt om sin «gjenfødelse» etter at legene innså at han var bevisst. Nå sår skeptikere tvil om Houbens historie. AFP PHOTO / JULIEN WARNAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Historien om Rom Houben, som etter en bilulykke i 1983 havnet i koma og ble lam, gikk denne uka verden over.

I 23 år var Houben diagnostisert som hjernedød, før legene for tre år siden forsto at han var ved bevissthet. Han kunne bare ikke gi respons fordi hele kroppen hans var lammet.

Nå er han, etter tre års trening, i stand til selv å kommunisere med omverdnen ved hjelp av et tastatur. Han skal til og med skrive bok.

Men bare dager etter at den utrolige historien om Rom Houben ble kjent, er han i ferd med å bli sentrum for et ideologisk slag som følger gamle skillelinjer.

Skriver med hjelper
Skeptikerne fyrer løs mot det de mener er en skamløs iscenesettelse i debatten om aktiv dødshjelp.

Bioetiker Jacob Appel i Huffington Post tviler på om Houben virkelig kan kommunisere. Han skriver videre at han antar at konservative vil bruke tragedien som et argument mot aktiv dødshjelp for de antatt komatøse og hjernedøde.

- Jeg må innrømme at jeg fortsatt er svært mistenksom i forhold til detaljene rundt dette angivelige medisinske mirakelet, og særlig i forhold til meldingene Houben angivelig skriver med assistanse av en «hjelper», skriver Appel.

Appel er ikke alene. Det er nemlig særlig Hobens kommunikasjon med omverdenen, der han har hjelp av taleterapeuten Linda Wouters, som beveger hånden hans over en tasteskjerm, som skaper kontroverser. Bare dager etter at historien om oppvåkningen hans forbløffet verden.

Flere vitenskapsfolk setter spørsmålstegn ved denne teknikken. Spesielt videoen av Houben som taster bokstaver inn på skjermen har fått flere til å spørre: Hvem er det egentlig som beveger hånden her?

Professor i bioetikk, Arthur Caplan ved University of Pennsylvania er blant kritikerne og kalller den assisterte kommunikasjonen «Ouija board stuff.»

- Når folk ser det er det vanligvis personen som peker som sender beskjedene, ikke personen de hevder de hjelper, sier Caplan til AP.

- Alt er bekreftet
Dr. Steven Laurey sier at han forstår skepsisen, og at han ville stille de samme spørsmålene selv, om ikke han kjente pasienten.

- For meg er det bare to spørsmål: Er han bevisst? Kan han kommunisere? Svaret på begge er ja, sier Laurey.

HJELPENDE HÅND: Rom Houben med sin mor (t.h.) og den nå omstridte taleterapeuten Linda Wouters (t.v.) Foto: AFP PHOTO /  JULIEN WARNAND
HJELPENDE HÅND: Rom Houben med sin mor (t.h.) og den nå omstridte taleterapeuten Linda Wouters (t.v.) Foto: AFP PHOTO / JULIEN WARNAND Vis mer

Ifølge Associated Press (AP) har teamet til Dr. Steven Laurey undersøkt Houben. De viste ham et objekt, uten at hjelperen hans var i rommet. Etter at hjelperen kom inn igjen, skal han ved hjelp av henne ha klart å skrive ned navnet på objektet.

- Alt er blitt sjekket og bekreftet, så vi vet at det er han som snakker, sier Professor Audren Vandaudenhuyse, som er del av Dr. Laureys team, til AP.

Den amerikanske bioetikeren Wesley J. Smith går nå til angrep på skeptikerne, og anklager dem for å ha en pro-dødshjelp-agenda.

- Av og til blir skepsis noe annet, et ideologisk verktøy for å hindre samfunnet i å trekke etiske konklusjoner som skeptikeren er motstander av, sier Smith til lifenews.com

- Jeg tror vi har nådd det punktet i Rom Houben-saken.

- Min gjenfødelse
Også Houbens mor, Fina Nicolaes, er overbevist om at sønnen virkelig kommuniserer med omverdenen. Hva sier så Houben selv om saken?

- Jeg ble vitne til min egen lidelse mens leger og sykepleiere forsøkte å snakke med meg - til de ga opp alt håpet. Jeg glemmer aldri den dagen de oppdaget hva som virkelig feilet meg - det var min gjenfødelse. Hele tiden drømte jeg bokstavlig talt om et bedre liv. Frustrasjon er et for lite ord til å beskrive hvordan jeg følte det.

Skriver Rom Houben.

Eller gjør han det?

BEKREFTER: Den anerkjente belgiske nevrologen Steven Laurey går god for at Houbens oppvåkning er ekte, og at det virkelig er han som kommuniserer. Foto: REUTERS/Sebastien Pirlet
BEKREFTER: Den anerkjente belgiske nevrologen Steven Laurey går god for at Houbens oppvåkning er ekte, og at det virkelig er han som kommuniserer. Foto: REUTERS/Sebastien Pirlet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling