Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sår tvil om Khadr er skyldig

Full forvirring i militær høring på Guantanamo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Omar Khadr var bare 15 år gammel da han ble tatt til fange av amerikanske soldater under militære kamper i en al Qaida-leir i Afghanistan. Den kanadiske statsborgeren er tiltalt for å ha drept en amerikansk soldat ved å ha kastet en granat mot ham.

To mann i live

Men under den militære høringen i går skapte ulike vitneforklaringer forvirring om Khadr er skyldig.

Soldatene som deltok i angrepet på leiren, har tidligere forklart at Khadr var den eneste som var i live i huset der de fant ham og at det derfor må ha vært han som kastet granaten og drepte soldaten Christopher Speer.

Et nytt vitne, kalt OC-1, forklarer nå at det ikke bare var Khadr som var i live og at det derfor er tvil om han er skyldig, skriver den kanadiske avisa The Star.

Vitneforklaringen er gjengitt i en rapport som er del av bevismaterialet i saken:

«Vitnet hørte stønn fra den bakerste delen av huset. Da støvet fra skytingen la seg så han en mann liggende med ansiktet mot ham. Han hadde en AK-47 og han bevegde seg. OC-1 fyrte av en runde skudd og mannen sluttet å bevege seg.»

Først da støvet la seg etter denne skytingen ble Khadr oppdaget sittende inne i huset. Han ble også skutt, men ikke drept, og tatt til fange.

GUANTANAMO BAY: Her inne pågår den militære høringen om Omar Khadr. Den kanadiske statsborgeren har sittet fengslet i nesten seks år. Foto: Scanpix
GUANTANAMO BAY: Her inne pågår den militære høringen om Omar Khadr. Den kanadiske statsborgeren har sittet fengslet i nesten seks år. Foto: Scanpix Vis mer

Khadr har sittet i fengselet på Guantanamo Bay i nesten seks år. Høringen som nå pågår er en forberedelse til den unike rettssaken som starter i mai. Domstolen er spesialoppnevnt at den amerikanske kongressen for å behandle krigsforbrytelser.

Skylder på krigståke

Dette er tredje gangen Pentagon forsøker å få Khadr dømt. To ganger tidligere har saken blitt avvist, én gang av Høyesterett og én gang av en militær dommer.

- Vi er trygge på at vi vil bevise hans skyld utenfor rimelig tvil når vi er i rettssalen, sier aktor Larry Morris til AP.

Både forsvarerne og påtalemyndigheten skylder på «krigståke» når de skal forklare de motstridende vitneforklaringene. De mener det er vanlig at soldater har ufullstendige minner fra krigshandlinger.

En rekke menneskerettighetsorganisasjoner har engasjert seg i saken til Omar Khadr. De mener han ikke kan dømmes til døden fordi han var umyndig da han skal ha begått forbrytelsen. Barnekonvensjonen forbyr bruk av livsfarlig fengsel og dødsstraff mot barn.

SLÅSS FOR TALIBAN: Omar Khadr skal ha blitt indoktrinert av sin fundamentalistiske far og trent opp i militær krigføring som barn.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media