Sår tvil om kontantstøtten

Frp's nestleder John Alvheim vil vurdere kontantstøtten på nytt hvis den skal gis til barn som ikke er bosatt i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg klarer ikke å forsvare at Norge skal betale ut så mye penger til barn som bor i Polen eller Tsjekkia. Det var ikke hensikten med kontantstøtten, sier leder av Stortingets sosialkomité, John Alvheim.

Dagbladet skrev forrige uke at selv polske bærplukkere vil få kontantstøtte for barna i hjemlandet når EU utvides 1. mai, mens for eksempel norske studenter i utlandet nektes å nyte godt av den lukrative ordningen.

Jakter på kontrolltiltak

Finland, det eneste kontantstøtte-landet i Europa foruten Norge, måtte i fjor bøye seg for EUs krav om at ordningen også skulle gjelde arbeidstakere med barn bosatt i hjemlandet.

I utgangspunktet ville også Norge prøve å få unntak, men etter EU-dommen trakk Norge kravet.

I løpet av kort tid vil en arbeidsgruppe som ledes fra Kommunaldepartementet blant annet foreslå hvordan misbruk av velferdsordninger kan forebygges, og anbefale kontrolltiltak. Men det er svært lite sannsynlig at regjeringen igjen vil prøve å hindre at kontantstøtten eksporteres til utlandet.

Vanskelig lovendring

Hvis Frp og andre partier vil unngå at blant andre baltiske sesongarbeidere får kontantstøtte, må de forandre loven slik at den ikke overstyres av EUs regelverk. Det kan bli svært vanskelig. Kontantstøtten defineres som en familieytelse, og regjeringen har godtatt at den skal gjelde alle EØS-borgere.

Frp sikret Bondevik I-regjeringen flertall for den omstridte ordningen, men kan bli nødt til å velge mellom å fjerne støtten i sin nåværende form eller akseptere store overføringer til arbeidstakere i alle EØS-land.

- Primært vil jeg at regjeringen skal omgjøre sin aksept for at kontantstøtten skal eksporteres til utlandet. Hvis det ikke er mulig, må vi diskutere om kontantstøtten er en riktig måte å støtte barnefamilier på, sier Alvheim.

KJEPPER I HJULENE: Nestlederen i partiet som var aktivt med i å sikre flertall for kontantstøtten, John Alvheim (Frp), vil nå diskutere om ordningen skal få fortsette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer