Sår tvil om London-politiets versjon

Men brasilianske Jean Charles de Menezes flyktet ikke fra politiet da han ble skutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En uskyldigs siste minutter

Politiet i London blir nå mistenkt for å ha gitt en forvridd fremstilling av hvordan og hvorfor brasilianske Jean Charles de Menezes (27) ble skutt og drept på en undergrunnsstasjon 22. juli.

Sa at han stakk av fra politiet

Det var dagen etter de mislykkede terrorforsøkene mot undergrunnsnettet i London 21. juli at den brasilianske elektrikeren Jean Charles de Menezes ble skutt og drept av politiet i en togvogn ved stasjonen Stockwell.

Menezes ble pepret med skudd – sju mot hodet og ett i skulderen. Politiet sa de trodde den drepte var Hussain Osman, en av de mistenkte etter 21. juli, og fortalte at brasilianeren oppførte seg svært mistenkelig før skuddene falt.

Han skal blant annet ha stukket av fra politiet ved å hoppe over billettsperrene og ha vært ikledd en svær vinterfrakk som politiet fryktet skjulte en bombe.

Forklaringene faller

Nå viser bilder fra overvåkingskameraer og dokumenter TV-stasjonen ITV har fått tak i at Menezes hadde på seg en dongerijakke og at han oppførte seg helt normalt, melder BBC.

KREVER SVAR: Den dreptes familie krever at noen stilles til ansvar etter at sønnen deres ble drept av politifolk på jakt etter terrorister. Foto: SCANPIX
KREVER SVAR: Den dreptes familie krever at noen stilles til ansvar etter at sønnen deres ble drept av politifolk på jakt etter terrorister. Foto: SCANPIX Vis mer

Ifølge de lekkede dokumentene skal Menezes ha gått inn på T-banestasjonen, plukket opp en gratisavis, gått gjennom billettsperrene og begynt å løpe da han så at undergrunnsbanen kom.

Han rakk akkurat vognen og fikk satt seg ned i et vognsete før de sivilkledde politimennene kastet seg over ham og skuddene falt. Det mest oppsiktsvekkende er at politiet skal ha pågrepet ham før skuddene falt.

Et av medlemmene i etterretningsteamet forteller i rapporten at han holdt Menezes fast slik at han ikke kunne bevege armene.

– Jeg dyttet ham tilbake i setet. Så hørte jeg et skudd rett ved mitt venstre øre før jeg ble dratt ned på gulvet og ut, forteller politimannen.

Politiet sier i en kunngjøring at de ikke ønsker å kommentere biter av rapporten før hele saken er ferdig etterforsket.

Krever sannheten

Familien til 27-åringen krever nå en offentlig høring om hendelsen.

– Familien fortjener den fulle og hele sannheten om drapet, sier Menezes\' fetter Allessandro Pereira.

– De drepte fetteren min, de kunne ha drept hvilken som helst britisk person, mener han.

Familiens advokat Harriet Wistrich kaller de siste opplysningene for forferdelige.

– Hva slags samfunn lever vi dersom en mistenkt person kan bli henrettet? sier hun.

Familien krever også at politimennene som var involvert i drapet, suspenderes.

(ANB)

SORG:</B> Kjæresten Adriana Lima tok farvel da Jean Charles de Menezes ble begravet i hjembyen Gonzaga i Brasil.
OFFER:</B> Den brasilianske elektrikeren Jean Charles de Menezes ble skutt av politiet da han tok t-banen i sommer.