Sår tvil om milliard-maleri

Et maleri verdt flere milliarder kroner er nå flyttet vekk fra lista over bilder man er helt sikre på at det var Leonardo da Vinci som malte.

MILLIARDER: Denne versjonen av Leonardo da Vincis «Salvador Mundi» ble solgt for nesten fire milliarder i 2017. Men er det faktisk da Vinci som har malt det? Foto: Dennis Van Tine / UPI / Shutterstock / NTB
MILLIARDER: Denne versjonen av Leonardo da Vincis «Salvador Mundi» ble solgt for nesten fire milliarder i 2017. Men er det faktisk da Vinci som har malt det? Foto: Dennis Van Tine / UPI / Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kunsthistorikere har til nå vært helt sikre på at maleriet «Salvator Mundi» er et av Leonardo da Vincis verk.

Nå har det anerkjente Prado-museet degradert maleriet, og fjernet det fra lista over verk man er helt sikre på at da Vinci malte selv.

Maleriet er nå flyttet over på en liste over «tillagte verker, samarbeider eller verker som er lagd under da Vincis ledelse». Dermed sår Prado-museet tvil om det var den verdenskjente renessansekunstneren som faktisk malte maleriet.

Fire milliarder kroner

I 2017 kjøpte Saudi-Arabias kulturminister, prins Badr bin Abdullah, maleriet på auksjonshuset Christies. Prinsen endte opp med å betale 450 millioner dollar, eller nesten fire milliarder kroner, skriver CNN.

Kunstverket skal trolig stilles ut på det nye museet Louvre Abu Dhabi i De forente arabiske emirater.

Louvre Abu Dhabi er et av Midtøstens mest besøkte museer, og er et samarbeidsprosjekt mellom Frankrike og Emiratene. Emiratene har fått lov av Frankrike til å bruke «Louvre» i navnet fram til 2037.

- Mistet prototyp

Årsaken til at kunstverket nå er degradert, er at kurator Ana Gonzáles Mozo på Prado-museet mener at det kan ha fantes en prototype som da Vinci malte, og at dette er en versjon som ble lagd av noen som så på prototypen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer