Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sår tvil om Thors teori

En amerikansk forsker mener Peru-sporene i Polynesia ikke stammer fra inkaene, slik Thor Heyerdahl trodde, men fra slavetrafikken på 1860-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thor Heyerdahl mente at Polynesia i Stillehavet ble befolket av inkaer fra Sør-Amerika, som seilte over havet. For å bevise dette, seilte han og fem andre balsaflåten «Kon-Tiki» fra Callao i Peru og nådde øya Raroia i Polynesia etter 101 dager.

Mange forskere har tvilt på Heyerdahls konklusjon.

De mener at språkene er vidt forskjellige - og at arkeologiske funn indikerer at innbyggerne i Polynesia egentlig kommer fra Sørøst-Asia.

Nytt DNA

Nylig lanserte dr. Matthew Hurles fra universitetet i Cambridge en ny forskningsrapport, som ble behørig omtalt i New York Times under overskriften: «Kon-Tiki theory is facing a challenge».

Hurles analyserte såkalt mitokondrielt DNA fra befolkningen på Rapa i Polynesia. Riktig nok fant man et DNA-mønster som kunne stamme fra søramerikanere, men studiene av mitrokondrielt DNA viste at slektskapet måtte stamme fra nyere tid enn det Heyerdahl trodde.

Ble igjen

En ny teori ble derfor lansert av Hurles og hans kollegaer:

Rundt 1860 drev Peru slavehandel med folk fra Polynesia. På ett av toktene ble slaveskipet bordet, og besetningen sendt til domstolen i Tahiti. Men fire søramerikanere ble igjen på Rapa. Året etter vendte også noen av slavene hjem til Rapa, men de brakte med seg sykdommer som drepte mye av befolkningen på øya. Unntatt søramerikanerne som nå bodde på øya.

Og derfor er deres DNA så vanlig blant befolkningen i dag, ifølge Hurles.

Vanskelig

- Det høres jo ut som en interessant hypotese. Men problemet er at det er ekstremt vanskelig å analysere mitokondrielt DNA fra gammelt materiale, sier professor dr.odont. Hans R. Preus.

<B>BERØMT:</B> Kon-Tiki.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media