Sår tvil om ukjent indianerstamme

Forsker mener indianerne kjenner til vår sivilisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bildene av den hittil uoppdagete indianerstammen i den brasilianske Envira-regionen har gått verden rundt.

Også på Dagbladet.no kunne leserne se hvordan rødmalte stammemedlemmer rettet pil og bue mot helikopteret som var fløyet inn for å ta bilder av dem.

Torsdag denne uken ble det kjent at antropologer, ingeniører og guider skal dra til det nesten ubebodde området i Amazonas for å gjøre nærmere undersøkelser.

- Usannsynlig

Nå såes det imidlertid tvil om indianerstammen virkelig er så uoppdaget og isolert som først antatt.

- Jeg anser det for å være usannsynlig at det er snakk om en ny og ukjent kultur uten forbindelse med verden utenfor. I en region som ble kolonisert for over 500 år siden av spanjolene, er ikke det mulig, sier antropolog og Latin-Amerika ekspert, Karten Pærregaard, ved Københavns Universitet til Politiken.dk.

Han mener det er godt mulig at stammemedlemmenes besteforeldre kan ha hatt kontakt med omverdenen, men at de nålevende indianerne har levd isolert.

- Kan hjelpe dem 

Sår tvil om ukjent indianerstamme

Indianerne ble oppdaget og filmet av utsendinger fra det regjeringsoppnevnte Funai, som har ansvar for Brasils indianerstammer.

De oppsiktsvekkende bildene satte i gang en debatt verden over om hvorvidt man burde la indianerne være i fred.

Den danske antropologen ser ikke noe umiddelbart galt i at vitenskapsmenn og forskere oppsøker stammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Går vi inn med hele vår kultur og eventuelle sykdomsrisikoer kan det selvsagt sees som en form for trussel mot deres eksistens. Men de er allerede sterkt truet, blant annet på grunn av utryddelsen av regnskogen. Så det er jo også en mulighet at ved å ta kontakt så har vi nettopp muligheten til å hjelpe dem, sier Pærregaard til Politiken.

Truet

Planene om å utnytte oljeressursene i regionen og ulovlig nedhugging av regnskogen truer alle indianersamfunnene som lever i det sentrale Sør-Amerika.

Ulovlig hogst har ført til sammenstøt mellom tømmerhoggere og indianerstammer, og flere stammer er blitt utslettet. På peruansk side av grensen blir liknende stammesamfunn drevet fra sine hjem på grunn av ulovlig tømmerhogst.

Under FNs matvaretoppmøte i Roma denne uken kom det fram at et areal på 1100 kvadratkilometer regnskog har forsvunnet i Brasil bare i løpet av april måned.

Til sammen har 6000 kvadratkilometer regnskog forsvunnet i landet siden august.

Ifølge London-baserte Survival International, som forsvarer urbefolkningens rettigheter, er det flere enn 100 gjenlevende, isolerte stammer igjen i verden. Over halvparten av disse er enten i Peru eller Brasil.

Organisasjonen mener at det kan være en risiko for at over halvparten av medlemmene i en isolert stamme dør som følge av kontakt med omverdenen.