Sår tvil om virusets opphav

WHO-ekspertene som har vært i Kina for å granske coronavirusets opprinnelse, antyder at viruset kanskje ikke hadde sitt opphav i Kina.

WUHAN: WHO-eksperter befinner seg i episenteret Wuhan for å undersøke hvordan coronapandemien oppsto. Reporter: Madeleine Liereng. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 70 600 +524
mutantsmittet1 120
døde 622 +2
påvist smittet 113 000 000+414.2K
døde 2 520 000 +9.8K
Se mer

I midten av januar dro eksperter fra Verdens helseorganisasjon (WHO) til episenteret Wuhan i Kina for å undersøke hvordan coronapandemien oppsto.

Selv om WHO-ekspertene ikke kan fastslå virusets opphav, er de enige om at viruset trolig spredte seg fra flaggermus til et ukjent pattedyr som deretter smittet mennesket.

Blant WHO-forskere er imidlertid den dominerende hypotesen nå at viruset først dukket opp hos flaggermus enten i Sør-Kina eller i andre land i Sørøst-Asia, hvorpå viruset spredte seg til et annet dyr og videre til mennesker, ifølge danske TV 2.

Forskerne indikerer at pandemien kanskje ikke har sin opprinnelse i Kina i det hele tatt.

Kambodsja og Thailand

Thea Kølsen Fischer, en av forskerne i WHO-teamet i Wuhan, sier følgende til danske TV 2:

- Vi har funnet ut at viruset sannsynligvis opprinnelig stammer fra hestesko-flaggermus. Denne typen flaggermus finnes både i det sørøstlige Kina, men den finnes også i andre land som Kambodsja og Thailand, sier hun.

I løpet av den siste uka har Thailand funnet et virus i hestesko-flaggermus fra huler i landet, som likner på SARS-CoV-2, forteller Fischer.

- Det er fortsatt en lang vei å gå før vi finner den eksakte kilden, sier Fischer, som er professor i virusepidemier ved Københavns universitet.

Tidlig i pandemien sa kinesiske myndigheter at viruset trolig hadde startet på Huanan sjømatmarked, der det ble solgt ville dyr.

Om pandemien faktisk begynte på markedet i Wuhan, er fortsatt usikkert. Kinesiske myndigheter har i seinere tid lansert en teori om at viruset kan ha kommet fra importert frossen sjømat. Denne påstanden er blitt avvist av en lang rekke internasjonale eksperter.

Ifølge Thea Kølsen Fischer er det mulig at viruset kom til Wuhan via et dyr som opprinnelig ble solgt på et marked i Thailand og deretter solgt på nytt på markedet i Wuhan.

En annen mulighet er at et menneske har blitt smittet på et marked i Thailand og deretter reist til Wuhan.

LYSTE OPP: Da Wuhan åpnet igjen etter pandemien i byen, feiret de med lysshow. Video: AP. 7. april 2020 Vis mer

- Et nytt funn

I et intervju med CNN tidligere i februar, sa Peter Ben Embarek, som leder WHO-gruppen, at de nå har sett mulige tegn på at utbruddet av covid-19 i desember 2019, kan ha vært mer omfattende enn de egentlig har trodd.

- Viruset sirkulerte mye i Wuhan i desember, noe som er et nytt funn, sa Embarek til kanalen. Desember regnes som måneden hvor viruset først ble påvist.

Kinesiske myndigheter har gitt WHO tilgang til de 174 corona-smittede som de hentet ut helt i starten av utbruddet i desember 2019.

Nå tror imidlertid Embarek at nærmere 1000 personer kan ha blitt smittet av coronaviruset i desember 2019.

- Vi har ikke gjort noen modellering av det siden. Men vi vet ut ifra den smittede befolkningen at om lag 15 prosent av alle smittetilfellene er alvorlige tilfeller, og at de aller fleste tilfellene er milde, fortsetter han.

Kina nektet tilgang

Forrige uke gikk imidlertid WHO-ekspertene ut og etterlyste mer åpenhet fra Kina i jakten på coronavirusets opphav.

Den amerikanske avisa The Wall Street Journal skrev at kinesiske myndigheter nektet å gi WHOs etterforskere dataene av de tidligste covid-19-tilfellene i Kina.

Blant dataene WHO ikke fikk tilgang til, var dataene til de nevnte 174 corona-smittede som de hentet ut helt i starten av utbruddet i den kinesiske byen Wuhan i desember 2019, skriver avisa.

I stedet tilbød kineserne WHO-utsendingene sine etterforsknings-notater - og analyser. Men underlagsmaterialet ville de ikke ut med.

Status vaksinasjon Full oversikt

318 722 (5.9%)i Norge har fått dose nr 1
149 622 (2.79%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer