Sår tvil

Statsminister Kjell Magne Bondevik sier det er opp til KrFs landsmøte å avgjøre om partiet skal ha som mål å fortsette regjeringssamarbeidet med Høyre etter valget i 2005. Han åpner dermed for spekulasjoner om regjeringens framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgforsker Frank Aarebrot mener det er overraskende at statsministeren ordlegger seg på denne måten og skyver ansvaret for fortsatt regjeringssamarbeid med Høyre over til landsmøtet.

-  Bondevik har selvfølgelig formelt sett rett i at det er landsmøtet som skal avgjøre hva partiet skal gjøre. Men man skal spisse ørene når det selvfølgelige blir sagt. Så langt har tonen vært at landet har en utmerket regjering, som skal fortsette etter valget. Dette åpner for spekulasjoner om KrFs rolle i det videre regjeringssamarbeidet med Høyre etter valget i 2005, sier Aarebrot.

Lenge til valget

KrF oppnådde et elendig valgresultat sist høst, og Dagbladet har de siste dagene skrevet om Norsk Monitors måling, som viser at partiet taper tillit på alle fronter. Også på meningsmålingene ligger KrF elendig an.

De fleste forklarer dette med at KrF sliter med å være så nært knyttet til Høyre, og kompromisser bort egen politikk.

-  Meningsmålinger er ikke valg, og vi står fast på målet om en tosifret oppslutning for KrF ved stortingsvalget, sa Bondevik i går.

På en heller tung dag for samarbeidsregjeringen i går måtte statsministeren rake flere kastanjer ut av ilden. Både hva gjelder alkoholavgifter og kvoteflyktninger har det de siste dagene åpenbart seg uenighet mellom Bondevik og Høyre-leder og kommunalminister Erna Solberg.

Enige

Selv avviser Bondevik at det finnes strid om noen av sakene, og sier at han og Solberg er veldig samkjørte.

-  Det er ingen uenighet mellom oss. Hva gjelder alkoholavgifter, har media gjort sitt beste for å skape en splid som ikke er reell, sa Bondevik.

De elendige resultatene på Norsk Monitor nå, sammenliknet med toppåret for partiet i 1997, liker han dårlig.

Men Bondevik velger å tro at ting snur seg.

-  Det er aldri hyggelig med tall som dette, men vi må huske at 1997 var et rekordår for KrF. Alle partier opplever nedturer og oppturer, sier Bondevik.

Han peker ikke på noen enkel tårsak til utviklingen.

-  Hva synes du om at KrF har gått fra å være det beste likte partiet sammen med Arbeiderpartiet i 1997, til at det nå bare er RV som er dårligere likt?

Kaster jakka

-  Det svinger for alle, man kan ikke være på topp hele tida. Men heldigvis har vi tida fram til valget for å sette tingene på plass.

Bondevik er fast bestemt på å kaste jakka og gjøre sitt for at KrF skal få et godt valgresultat.

Om det blir med mål om å fortsette i samarbeidsregjeringen med ham som statsministerkandidat, overlater han altså til KrFs neste landsmøte.

-  Flere og flere framtredende KrF-ere synes jo å mene at regjeringssamarbeidet med Høyre sliter for mye på KrF. Det ser selvfølgelig også Bondevik. Likevel er dette overraskende, og mer forbeholdent enn det vi har hørt til nå, sier Aarebrot.

HETE DAGER: Det er hett både i lufta og politikken for statsminister Kjell Magne Bondevik om dagen. På bedriftsbesøk i går røyk både jakka og slipset før møtet kom i gang. Nå vil han også brette opp ermene for å skaffe KrF et valgresultat over ti prosent. Spørsmålet om regjeringssamarbeidet skal fortsette, legger han i hendene på KrFs landsmøte.