Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sara (2) drept av israelsk kule

Seint søndag kveld ble Sara (2) drept i et kuleregn mens hun satt i baksetet på familiens bil. Minst åtte palestinske barn er til nå blitt skutt og drept av israelere siden uroen startet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV-bildene som viser 12 år gamle Muhammed al-Durra som blir skutt mens pappa Jamal forsøker å beskytte ham, har opprørt en hel verden. Men Muhammed er ikke alene. Ifølge Norsk Folkehjelps representant i Gaza, Nora Ingdal, er minst åtte palestinske barn under 18 år skutt og drept siden urolighetene startet torsdag. I går kom det i tillegg ubekreftede meldinger om at en 13 år gammel gutt ble drept i Gaza.

- De israelske soldatene skyter for å drepe. Det er nå dokumentert, sier Nora Ingdal til Dagbladet.

Hun er rystet over israelernes voldsbruk og karakteriserer det hele som Davids kamp mot Goliat.

Skutt i bilen

Seint søndag satt Sara i bilen sammen med pappa Abdelazzim Abdelhaq og en fetter på vei tilbake til landsbyen Qusra på Vestbredden. Plutselig ble det åpnet ild. Minst ti kuler slo inn i bilen hvor Sara satt i baksetet. Hennes far tror skuddene kom fra en varebil med israelske skilter som sto på andre siden av veien. Palestinske kilder hevder at israelske nybyggere fra en bosetting i nærheten står bak ugjerningen.

Lille Sara ble et uskyldig offer i en konflikt som ser ut til å ha kommet ut av kontroll. Til nå er over 50 mennesker drept og 1500 skadd i urolighetene de siste fem dagene. De aller fleste ofrene er palestinere. Minst 13 ble drept bare i går.

Krigstilstand

Også i går var det voldsomme gatekamper i Gaza og praktisk talt alle byene på Vestbredden. Situasjonen minner mer og mer om en krigstilstand.

Israelerne brukte i går kamphelikoptere og skjøt raketter mot boligblokker og en sikkerhetspost i Gaza. Ifølge nyhetsbyrået AFP skal minst 50 mennesker ha blitt skadd i ett av luftangrepene.

Flere steder har israelske styrker og palestinsk politi skutt direkte på hverandre med skarp ammunisjon.

Den israelske hæren utplasserte i går tunge stridsvogner ved byene Ramallah og Nablus på Vestbredden. Budskapet fra den israelske regjeringen er klart: «Vi er villige til å bruke alle midler for å slå ned uroen.»

Mot dette står lett bevæpnet palestinsk politi og demonstranter som kaster stein og molotovcocktailer. De siste dagene har enkelte demonstranter også tatt i bruk skytevåpen.

Egypt, Syria og Jordan tar nå til orde for et arabisk toppmøte om den dramatiske situasjonen. Palestinerne vil ha et krisemøte i FNs sikkerhetsråd og ønsker et internasjonalt nærvær i Gaza og på Vestbredden.

BUNNLØS SORG: Lille Saras mor sørger over den drepte toåringen. Sara er en av minst åtte palestinske barn som er drept siden torsdag.
SKUDDVEKSLING: En bevæpnet palestiner løper i dekning under en skuddveksling med israelerne i Nablus.