SARA ETTER:  I dag ble drapsdømte Sara Svensson en fri kvinne - åtte året etter drapet i Knutby. Her er hun svært glad onsdag i forrige uke etter at sjefslegen ved den psykiatriske institusjonen hun har vært leverte er klæring til retten om at hun er frisk. FOTO: CHRISTIAN ÖRNBERG/EXPRESSEN.
SARA ETTER: I dag ble drapsdømte Sara Svensson en fri kvinne - åtte året etter drapet i Knutby. Her er hun svært glad onsdag i forrige uke etter at sjefslegen ved den psykiatriske institusjonen hun har vært leverte er klæring til retten om at hun er frisk. FOTO: CHRISTIAN ÖRNBERG/EXPRESSEN.Vis mer

Sara (34) satt fri idag - åtte år etter Knutby-drapet

Domstolen hørte på legen: - Nå er hun frisk igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag er den drapsdømte barnevakten Sara Svensson (34) en fri kvinne snaut åtte år etter drapet på pastorfruen Alexandra Fossmo i Knutby-menigheten i Sverige.

Sara Svensson ble dømt for drap på Alexandra Fossmo og for drapsforsøk mot et av de andre medlemmene i menigheten - Daniel Linde - 10. januar 2004.

Drapsofferets mann, den norske pastoren Helge Fossmo, ble dømt til livsvarig fengsel for samme drap og drapsforsøk.

Sara Svensson ble dømt til tvungent psykisk helsevern. I mai i fjor ble restriksjonene lempet til behandling under åpne forhold. Samtidig fikk hun flytte inn i egen leilighet.

- Frisk I dag har en domstol i Linköping bestemt at Sara Svensson er en fri kvinne med umiddelbar virkning - uten noen form for restriksjoner.

Det var sjefslegen ved Vadstena rättspsykiatriske klinik som ba retten om å oppheve alle restriksjoner fordi han nå vurderer den drapsdømte kvinnen som frisk og ferdigbehandlet.

 SARA FØR:  Psykiateren og domstolen i Linköping slår fast at Sara Svensson er frisk igjen - snaut åtte år etter at hun ble dømt for drap og drapsforsøk i Knutby i Sverige. Her passfoto før drapene 10. januar 2004. Foto: Svensk politi.
SARA FØR: Psykiateren og domstolen i Linköping slår fast at Sara Svensson er frisk igjen - snaut åtte år etter at hun ble dømt for drap og drapsforsøk i Knutby i Sverige. Her passfoto før drapene 10. januar 2004. Foto: Svensk politi. Vis mer

Hun har gjenopptatt sine religiøse interesser i en ny menighet, og har gått på tekstillinjen på en folkehøyskole det siste året.

- Pastorens elskerinne Sara Svenson ble Helge Fossmos elskerinne da hun bodde på hybel i pastorparets hus, passet barna deres og var et aktivt medlem i pinsemenigheten der den norskfødte pastoren var åndelig overhode med sterk «føring» også på privatlivet til den troende, unge kvinnen.

- Helges ord var lov. Av nåde fikk jeg være hans slave, forklarte hun i rettssaken, som dominerte nyhetsbildet langt utenfor Sveriges og Norges grenser.

Hun skjøt og drepte Helge Fossmos kone, mens Danield Linde overlevde drapsforsøket.  Rettssaken avdekket at Helge Fossmo hadde innledet et forhold til Lindes kone da barnepiken Sara ble presset til å skyte.

 LIVSVARIG:  Pastor Helge Fossmo soner livsvarig fengsel for drapet og drapsforøket som også barnevakten Sara Svensson ble dømt for. I dag ble hun en fri kvinne. FOTO: ALEKSANDER NORDAL/DAGBLADET.
LIVSVARIG: Pastor Helge Fossmo soner livsvarig fengsel for drapet og drapsforøket som også barnevakten Sara Svensson ble dømt for. I dag ble hun en fri kvinne. FOTO: ALEKSANDER NORDAL/DAGBLADET. Vis mer