DIREKTE: Følg Østfolds KrFs delegatutvelgelse direkte. Partileder Knut Arild Hareide og nestleder Olaug Bollestad vil være til stede. Video: Med tillatelse fra NRK Vis mer Vis mer Vis mer

Motvind for KrF-lederen før innspurten

Sara (5) til pappa: - Det viktigste er ikke å vinne, men å delta

Knut Arild Hareide er forberedt på et nytt nederlag når Østfold KrF velger landsmøtedelegater tirsdag kveld. Da hjelper det med trøstende ord fra datteren på fem.

- Sara sa: Pappa, det viktigste er ikke å vinne, men å delta. Jeg vet ikke om det er helt sånn vi føler det, sa den hardt pressede partilederen foran det siste i rekken av fylkesårsmøter i KrF.

Hareide hadde dagen før en skikkelig blåmandag i Vestfold, Akershus og Oslo. Stort bedre ventes det ikke å gå når møtelyden i Frelsesarmeens ressurssenter på Jeløya i Moss går til votering senere i kveld. 5-3 i blå favør er tipset på forhånd.

SISTE TUR: Knut Arild Hareide (KrF) på vei inn i en ventende drosje etter det siste i rekken av fylkesårsmøter. Foto: Nina Hansen
SISTE TUR: Knut Arild Hareide (KrF) på vei inn i en ventende drosje etter det siste i rekken av fylkesårsmøter. Foto: Nina Hansen Vis mer

Partilederen ønsker å innlede regjeringsforhandlinger med Ap og Sp, mens nestlederne hans ønsker å tre inn i dagens regjering. Konklusjonen blir trukket av 190 delegater på KrFs ekstraordinære landsmøte kommende fredag.

- Jeg ser at jeg må være forberedt på at jeg ikke vinner fram på landsmøtet, men jeg vet også at det er mulig, sa Hareide til pressen på vei ut etter å ha holdt sin innledning.

Ut mot Hareide

Opptakten til det siste fylkesårsmøtet kunne absolutt ha vært bedre for Hareide. Flere partiprofiler ber nemlig KrF avvise landsstyrets ønske om skriftlig votering under landsmøtet.

En av dem er mangeårig stortingsrepresentant og nyslått æresmedlem i Østfold KrF, Line Henriette Holten.

- Det må være en god forsoningsprosess i etterkant av et landsmøte som blir delt i to eller tre deler. Og første skritt til forsoning er åpenhet. Da kan vi ikke ha en lukket, skriftlig stemmegivning, sier Holten til Dagbladet.

47-åringen røk ut av Stortinget etter tolv år som representant ved valget i fjor. Tirsdag kveld er hun blant tilhørerne i Frelsesarmeens ressurssenter på Jeløya i Moss. Der velger Østfold KrF, som partiets siste fylkeslag, sine delegater til landsmøtet.

STØTTESPILLER: Line Holten i Østfold KrF støtter linja til parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan (t.v.). Foto: Nina Hansen
STØTTESPILLER: Line Holten i Østfold KrF støtter linja til parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan (t.v.). Foto: Nina Hansen Vis mer

- Som toppkandidat i 2017 lovet jeg å ikke felle Erna og ikke gå i regjering med Frp. Derfor ville jeg ha stemt gult på landsmøtet, sier hun.

Støtter Grøvan

Holten slutter dermed opp om anbefalingen til KrFs parlamentariske nestleder Hans Fredrik Grøvan, som ikke ønsker at partiet går i regjering nå.

De to er også enige om at avstemningen om partiets retningsvalg på fredagens landsmøte skal være åpen og ikke hemmelig, slik landsstyret har lagt opp til.

- Jeg er spent på resultatet, men jeg tror ikke Østfold KrF vil felle Erna Solberg uten å ha en konkret sak å vise til. Her er man opptatt av menneskeverd, familiepolitikk og kristne verdier - noe KrF har fått stort gjennomslag for i sentrum-høyre-samarbeid, sier Holten.

Splittelse

Uansett hvordan det ender på landsmøtet, så vil mange delegater vende skuffet hjem. Flere i KrF frykter splittelse og konflikter i etterkant.

- Derfor er det viktig å starte forsoningsarbeidet med en gang. Og skriftlig votering innbyr til hemmelighetskremmerier og er det motsatte av åpenhet, sier Holten.

I det luftige og fullsatte lokalet på et grått og regntungt Jeløya tirsdag kveld, holdt Knut Arild Hareide en tale som gikk langs de samme linjer som de tidligere i møterekke som fra talerstolen ble beskrevet som «Tour de KrF».

TRE RÅD: De tre KrF-toppene Olaug Bollestad, Knut Arild Hareide og Hans Fredrik Grøvan har hvert sitt råd til partiet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TRE RÅD: De tre KrF-toppene Olaug Bollestad, Knut Arild Hareide og Hans Fredrik Grøvan har hvert sitt råd til partiet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- KrF er klar til å ta et veivalg, sa partilederen og advarte mot å fortsette i opposisjon, slik parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan har tatt til orde for.

- Vi kan bli der vi er. Vi kan tenke at det er det trygge og sikre. Men det er faktisk det mest utrygge for KrF. Derfor er det en samlet partiledelse som ber partiet ta et valg nå, sa Hareide.

Taus om egen framtid

- Det ser ut til å være flere blå en såkalt røde, men det er nå engang sånn at det er landsmøtet som avgjør. Ingenting er reelt sett avklart før vi kommer til landsmøtet, fortsatte han.

VIL TIL VENSTRE: Hareide vil ta partiet inn i regjering med Ap og Sp, men møter motbør. Foto: Nina Hansen
VIL TIL VENSTRE: Hareide vil ta partiet inn i regjering med Ap og Sp, men møter motbør. Foto: Nina Hansen Vis mer

På vei ut fra forsamlingslokalet fikk Hareide flere spørsmål fra pressen om egen framtid som partileder.

- Det er mange som har spekulert på dette, men jeg har fokusert på retningsvalget hele veien, sa han.

I forrige uke gikk KrF fram 1,4 prosentpoeng til 4,4 prosent i Ipsos' partibarometer for Dagbladet. Men i en Norstat-måling som NRK offentliggjorde tirsdag ligger partiet på nytt under sperregrensen med en oppslutning på 3,9 prosent.