Sara Azmeh Rasmussen mottok Fritt Ords Pris

I Operaen i Oslo i kveld.

FIKK PRIS: Sara Azmeh Rasmussen ble i kveld tildelt Fritt Ords Pris for sitt modige og kompromissløse engasjement for individets ukrenkelighet, for ytringsfrihet og religionskritikk. Foto: Fredrik Varfjell/NTB scanpix
FIKK PRIS: Sara Azmeh Rasmussen ble i kveld tildelt Fritt Ords Pris for sitt modige og kompromissløse engasjement for individets ukrenkelighet, for ytringsfrihet og religionskritikk. Foto: Fredrik Varfjell/NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sara Azmeh Rasmussen (39) ble torsdag kveld tildelt Fritt Ords Pris på 400.000 kroner i Operaen i Oslo.

Hun får prisen for «sitt modige og kompromissløse engasjement for individets ukrenkelighet, for ytringsfrihet og religionskritikk».

Hun mottok prisen og Fritt Ord-statuetten av Fritt Ords styreleder Georg Fr. Rieber-Mohn.

Sara Azmeh Rasmussen ble født i Damaskus i Syria. Hun kom til Norge i 1995 og har de siste fem årene markert seg i norsk offentlighet.

Hun har gått inn i debatter om kvinner og islam, forfølgelse av homofile og kjønnsidentitet.

Hun har også ytret seg sterkt i diskusjoner om surrogati og om barnevern. Kampen for demokrati og reformer i hennes hjemland Syria har berørt henne dypt og resultert i bidrag til den offentlige debatten, skriver stiftelsen på sin hjemmeside.

I romanen «Skyggeferden» (2012) bruker hun stoff fra sin syriske bakgrunn.

I Norge studerte hun ved Universitetet i Oslo og ble cand.mag. i kulturstudier.

Hun har en muslimsk bakgrunn, og har valgt å fortsette å stå innenfor den muslimske kulturen selv om hun erklærer seg som ateist.

Hun karakteriserer seg selv som homofil og transperson.

(NTB)