Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringens engangsløsning for ureturnerbare

Sara kan få opphold i Norge etter 18 år

Før jul håpet 63-årige Sara Kebede Worku at hun var én av personene i regjeringens juleamnesti. Torsdag ble hun ført til Trandum for tvangsretur til Etiopia. Nå kan hun være reddet av KrF.

REDD OG SJOKKERT: Før jul håpet og trodde Sara Kebede Worku at hun var én av de papirløse personene som skulle få opphold i Norge i forbindelse med regjeringens engangsløsning for utlendinger med 16 år eller lenger oppholdstid. Torsdag ble hun hentet av sivilt politi og ført til Politiets utlendingsenhet på Trandum. Foto: Tine Poppe
REDD OG SJOKKERT: Før jul håpet og trodde Sara Kebede Worku at hun var én av de papirløse personene som skulle få opphold i Norge i forbindelse med regjeringens engangsløsning for utlendinger med 16 år eller lenger oppholdstid. Torsdag ble hun hentet av sivilt politi og ført til Politiets utlendingsenhet på Trandum. Foto: Tine Poppe Vis mer

Like før jul ble regjeringen enige om et såkalt juleamnesti der eldre, ureturnerbare asylsøkere skal få opphold i Norge. 63-årige Sara Kebede Worku var én av dem som håpet at hun får opphold, etter 18 års botid i Norge.

Torsdag i forrige uke ble 63-åringen hentet av sivilt politi da hun, en venninne og barna hennes var på Lambertsenter kjøpesenter i Oslo.

- Jeg, barna og Sara var på kjøpesenteret da sivilt politi kom og ba Sara om ID. De sa at hun er her ulovlig og måtte bli med dem. Hun var i sjokk og gråt. Barna mine var også i sjokk og gråt. Nå er de redde og lurer på om jeg har riktig ID, sier Aida Selomon til Dagbladet.

Ny instruks

Selomon (34) er også fra Etiopia, men har oppholdstillatelse i Norge. Hun har ikke pratet med venninna etter at hun ble hentet av politiet på kjøpesenteret.

- Dette er forferdelig. Vi er alle i sjokk, sier Selomon.

Nå kan det hende at 63-åringen ikke blir tvangsutsendt fra Trandum til Etiopia som planlagt.

LETTET: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad er en av pådriverne i regjeringen for å gi flere rettigheter til såkalte lengeværende, ureturnerbare asylsøkere.  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LETTET: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad er en av pådriverne i regjeringen for å gi flere rettigheter til såkalte lengeværende, ureturnerbare asylsøkere. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

I kveld sendte regjeringen ut en instruks om at saker med personer som kan omfattes av amnestiet stilles i bero. Det betyr at den 63-årige etioperen som sitter på Trandum likevel ikke skal tvangsutsendes nå.

Én av dem som er lettet for nettopp det, er KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. Dagbladet erfarer at regjeringen har jobbet hardt for å få utstedt en instruks i helga, etter at 63-årige Worku ble hentet til Trandum for uttransportering.

- Jeg er veldig glad for at forskriften om ordningen med amnestiet sendes ut på høring, men også at det sendes ut en instruks. Det ville vært veldig feil om personer som kan omfattes av amnestiet ville ha blitt tvangsutsendt mens forskriften er på høring, sier Ropstad til Dagbladet.

Vil hindre feilutsending

FÅR HJELP: 63-årige Sara Kebede Worku får her hjelp av frivillig lege Svein Aarseth på Helsesenteret for papirløse.Worku har diabetes og er avhengig av medisin for å overleve. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR HJELP: 63-årige Sara Kebede Worku får her hjelp av frivillig lege Svein Aarseth på Helsesenteret for papirløse.Worku har diabetes og er avhengig av medisin for å overleve. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

KrF har lenge jobbet for at alle ureturnerbare asylsøkere skulle få arbeid og opphold i landet.

- Jeg skulle gjerne ha sett at alle ureturnerbare asylsøkere kunne få jobbe i Norge, men et amnesti for eldre lengeværende asylsøkere har vært et viktig gjennomslag for KrF, og det er bra at det endelig materialiserer seg.

Han fortsetter:

- Dette har vært jobbet med over lang tid. Løsningen var skissert før jul. I helga har det vært stort engasjement rundt denne kvinnenes situasjon, og derfor har det vært viktig å hindre at personer som kan omfattes av amnestiet sendes ut av landet med tvang, sier han.

Ber om løslatelse

Allerede i kveld har Sara Kebede Workus advokat, André Møkkelgjerd, begjært henne løslatt.

- Det er godt å se at regjeringen her tar ansvar og jeg forventer nå at politiet følger opp denne instruksen og at min klient løslates umiddelbart, sier Møkkelgjerd i kveld.

- Stygg sak

Biskop Tor B. Jørgensen har engasjerte seg veldig i Sara Workus sak, og besøkte henne på Politiets utlendingsinternat, Trandum, lørdag. I etterkant skrev han en harmdirrende melding på sin Facebook-side, i tillegg til å sende mail til KrFs folk i regjeringen:

«Jeg har vært på besøk hos Sara i dag. På Trandum. VELDIG TRIST! Hennes og min reaksjon er den samme: Hvordan kunne PU/norske myndigheter spane henne og anholde henne akkurat nå, mens vi venter på utformingen av «eldre-amnestiet fra regjeringen». Enten vet politiet at etiopiere ikke vil bli inkludert i muligheten for å søke/få sin sak vurdert på nytt dersom en har vært i Norge mer enn 16 år og er mer en 65 (eller egentlig 49) år, og det vil være ille! - eller så er de uvitende om amnesti-ordningen som er lovet - eller enda verre: de vet om den og ønsker å få sendt hjem så mange som mulig av potensielle søkere. DETTE ER EN STYGG SAK UANSETT! - Ikke minst for KrF, men også for hele regjeringen og for troverdigheten til vårt politiske system! KrF må snarest gå ut å profilere seg på denne saken - til fordel for at Sara og andre i hennes situasjon, selv om de skulle ha flyktet fra Etiopia, kan få søke og vurdert også den menneskelig situasjonen de nå er i. - Sara er 61 år gammel og har vært i Norge i 18 av disse. Vi kjenner henne godt i Mennesker i Mennesker Limbo. Hennes «anholdelse» og utrygge skjebne angår hele vårt fellesskap i Mennesker i Limbo! DETTE GÅR IKKE AN! »

Mandag kveld var det en lettet Jørgensen, som hadde lest høringsnotatet til Justisdepartementet. Til Dagbladet sier han følgende:

- Påkjenningen av å bli hentet av politiet for tvangsutsending var enorm, men om en skal se etter noe positivt, kan PUs anholdelse av Sara ha ført til fortgang i saken, sier han og fortsetter:

- Det er to ting som er veldig positivt: For det første loves det en høring, noe som muliggjør en debatt om utformingen av dette regelverket. Det andre er at regelverket også omfatter etiopiere, som er lengeværende og eldre. Vi regner med at dette må få betydning for Sara og jeg håper at advokaten allerede i morgen kan be om at hun blir satt fri fra Trandum. Hvis det går sånn, så er det en veldig gledelig melding, sier den tidligere biskopen.

- For strengt

Solveig Syversen er en av de som har støttet Worku i hennes kamp for å få opphold i Norge. Da Dagbladet ringte i kveld, hadde hun ikke hørt noe om regjeringens instruks.

- Det er jo godt å høre om den. Vi mener at amnestiet er alt for strengt, men håper jo at Sara kommer ut fra Trandum nå. Det gjenstår å se hva regjeringen faktisk gjør før vi kan rope hurra, sier Solveig Syversen, støttespiller og venninne av 63-åringen.

Hele Norges coronakart