Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sarah Palins e-post hacket

Private bilder, gravid datters adresse og kontaktlista lagt ut på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det republikanske valgkampapparatet er sjokkert etter at hackere brøt seg inn på visepresidentkandidat og Alaska-guvernør Sarah Palins private e-postkonto og la ut deler av innholdet på nettet.

Blant innholdet som er lagt ut, er private bilder, hele kontaktlista og utvalgte e-poster, blant dem enkelte som kan tyde på at hun har brukt sin private e-postkonto til offentlig korrespondanse.

- Lovbrudd

McCain-apparatet var ikke seine om å reagere på lekkasjen.

- Dette er en sjokkerende inntrengning i guvernørens privatliv og et brudd på loven, sier talsmann Rick Davis, og legger til at hackingen nå er overlatt til etterforskere.

Dermed bekrefter republikanerne selv at skjermbildene av e-poster, med vedlegg som bilder m.m., som er lagt ut på det svenske nettstedet Wikileaks (som i skrivende stund er nede) og Gawker.com, virkelig stammer fra Yahoo!-adressen gov.palin.

I tillegg er flere av e-postenes autentisitet ifølge Wired.com verifisert av enkelte av Palins brevvenner selv - blant dem Amy McCorkell, som sitter i delstatskomiteen for rådgivning om alkohol- og narkotikamisbruk.

Ifølge AP har den amerikanske sikkerhetstjenesten bedt om å få utlevert det hackede materialet nyhetsbyrået sitter på - men har fått avslag.

OMSTRIDT: Visepresidentkandidat Sarah Palin har fått kritikk fordi hun angivelig bruker e-posten til offentlig korrespondanse. Foto: BILL PUGLIANO/GETTY IMAGES/AFP/SCANPIX
OMSTRIDT: Visepresidentkandidat Sarah Palin har fått kritikk fordi hun angivelig bruker e-posten til offentlig korrespondanse. Foto: BILL PUGLIANO/GETTY IMAGES/AFP/SCANPIX Vis mer

Trivielt

For det meste er materialet som er lagt ut, av heller triviell karakter; det meste er e-poster med gratulasjoner for nominasjonen for tre uker siden, i en annen skriver hun til viseguvernøren og klager over en lokalradiovert, og hun får råd om å ignorere negativ omtale.

I kontaktlista finnes for øvrig adressen til ektemannen Todd, soldatsønnen Track og den gravide datteren Bristol.

Det spekuleres nå på hvordan hackergruppa som bare kaller seg Anonymous, kunne lure Yahoo!-systemet. AP lanserer teorier som at de kan ha lurt Yahoo! til å avsløre passordet ved å bruke offentlig tilgjengelige data - eller at hun er blitt offer for phishing (nettsnoking).

Spekulasjoner

Offentliggjøringen av det hackede materialet styrker anklagene om at Palin har brukt sine private Yahoo!-adresser til korrespondanse i forbindelse med vervet hennes - og det spekuleres høyt om dette er gjort for å holde dette materialet unna innsyn.

Flere og flere kritikere har spurt seg hvorfor visepresidentkandidaten - som ble guvernør på et program om gjennomsiktighet - skulle bruke privatmailen til å utføre offentlige oppgaver - for øvrig en praksis hun skal ha overtatt etter medlemmer av Bush-administrasjonen, skriver ABC News.

En ytringsfrihetsaktivist i Alaska har gått til sak for å få offentliggjort innholdet i gov.sarah@yahoo.com, den andre private e-postadressen Palin bruker.

Sarah Palins e-post hacket

Klossete håndtert?

Men enkelte, blant dem bloggerne på Gawker.com, mener at Anonymous, som er løselig sentrert rundt «nettrøbbelmakerne» 4Chan, har vært klossete i sin håndtering av materialet.

Blant annet fryktes det at gov.palin og gov.sarah - som nå er slettet eller deaktivert - har inneholdt kompromitterende bevis på hennes innblanding i Troopergate, der hun skal ha prøvd å få søsterens eksmann sparket fra politiet.

Andrée McLeod, som står bak søksmålet mot Palin, stiller nå spørsmål ved visepresidentkandidatens dømmekraft.

- Hvis denne kvinnen er så uvøren at hun utfører offentlige oppgaver via privat e-post som er blitt hacket, hva i all verden vil hun gjøre når hun har tilgang på informasjon som gjelder nasjonens sikkerhet? sier aktivisten til Washingtonpost.com.

McCain-apparatet vil ikke gi ytterligere kommentarer om saken.

E-POST FRA KOMITÉMEDLEM: Denne e-posten fra Amy McCorkell, i Alaska-guvernørens rådgivningskomité for alkohol- og narkotikamisbruk, er ekte ifølge avsenderen selv.
VEDLEGG: Også et utvalg av Palins e-postvedlegg er lagt ut, blant dem disse private bildene av barna.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling