Sarah Palins e-post hacket

Private bilder, gravid datters adresse og kontaktlista lagt ut på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det republikanske valgkampapparatet er sjokkert etter at hackere brøt seg inn på visepresidentkandidat og Alaska-guvernør Sarah Palins private e-postkonto og la ut deler av innholdet på nettet.

Blant innholdet som er lagt ut, er private bilder, hele kontaktlista og utvalgte e-poster, blant dem enkelte som kan tyde på at hun har brukt sin private e-postkonto til offentlig korrespondanse.

- Lovbrudd

McCain-apparatet var ikke seine om å reagere på lekkasjen.

- Dette er en sjokkerende inntrengning i guvernørens privatliv og et brudd på loven, sier talsmann Rick Davis, og legger til at hackingen nå er overlatt til etterforskere.

Dermed bekrefter republikanerne selv at skjermbildene av e-poster, med vedlegg som bilder m.m., som er lagt ut på det svenske nettstedet Wikileaks (som i skrivende stund er nede) og Gawker.com, virkelig stammer fra Yahoo!-adressen gov.palin.

I tillegg er flere av e-postenes autentisitet ifølge Wired.com verifisert av enkelte av Palins brevvenner selv - blant dem Amy McCorkell, som sitter i delstatskomiteen for rådgivning om alkohol- og narkotikamisbruk.

Ifølge AP har den amerikanske sikkerhetstjenesten bedt om å få utlevert det hackede materialet nyhetsbyrået sitter på - men har fått avslag.

OMSTRIDT: Visepresidentkandidat Sarah Palin har fått kritikk fordi hun angivelig bruker e-posten til offentlig korrespondanse. Foto: BILL PUGLIANO/GETTY IMAGES/AFP/SCANPIX
OMSTRIDT: Visepresidentkandidat Sarah Palin har fått kritikk fordi hun angivelig bruker e-posten til offentlig korrespondanse. Foto: BILL PUGLIANO/GETTY IMAGES/AFP/SCANPIX Vis mer

Trivielt

For det meste er materialet som er lagt ut, av heller triviell karakter; det meste er e-poster med gratulasjoner for nominasjonen for tre uker siden, i en annen skriver hun til viseguvernøren og klager over en lokalradiovert, og hun får råd om å ignorere negativ omtale.

I kontaktlista finnes for øvrig adressen til ektemannen Todd, soldatsønnen Track og den gravide datteren Bristol.

Det spekuleres nå på hvordan hackergruppa som bare kaller seg Anonymous, kunne lure Yahoo!-systemet. AP lanserer teorier som at de kan ha lurt Yahoo! til å avsløre passordet ved å bruke offentlig tilgjengelige data - eller at hun er blitt offer for phishing (nettsnoking).

Spekulasjoner

Offentliggjøringen av det hackede materialet styrker anklagene om at Palin har brukt sine private Yahoo!-adresser til korrespondanse i forbindelse med vervet hennes - og det spekuleres høyt om dette er gjort for å holde dette materialet unna innsyn.

Flere og flere kritikere har spurt seg hvorfor visepresidentkandidaten - som ble guvernør på et program om gjennomsiktighet - skulle bruke privatmailen til å utføre offentlige oppgaver - for øvrig en praksis hun skal ha overtatt etter medlemmer av Bush-administrasjonen, skriver ABC News.

En ytringsfrihetsaktivist i Alaska har gått til sak for å få offentliggjort innholdet i gov.sarah@yahoo.com, den andre private e-postadressen Palin bruker.

Sarah Palins e-post hacket

Klossete håndtert?

Men enkelte, blant dem bloggerne på Gawker.com, mener at Anonymous, som er løselig sentrert rundt «nettrøbbelmakerne» 4Chan, har vært klossete i sin håndtering av materialet.

Blant annet fryktes det at gov.palin og gov.sarah - som nå er slettet eller deaktivert - har inneholdt kompromitterende bevis på hennes innblanding i Troopergate, der hun skal ha prøvd å få søsterens eksmann sparket fra politiet.

Andrée McLeod, som står bak søksmålet mot Palin, stiller nå spørsmål ved visepresidentkandidatens dømmekraft.

- Hvis denne kvinnen er så uvøren at hun utfører offentlige oppgaver via privat e-post som er blitt hacket, hva i all verden vil hun gjøre når hun har tilgang på informasjon som gjelder nasjonens sikkerhet? sier aktivisten til Washingtonpost.com.

McCain-apparatet vil ikke gi ytterligere kommentarer om saken.

E-POST FRA KOMITÉMEDLEM: Denne e-posten fra Amy McCorkell, i Alaska-guvernørens rådgivningskomité for alkohol- og narkotikamisbruk, er ekte ifølge avsenderen selv.
VEDLEGG: Også et utvalg av Palins e-postvedlegg er lagt ut, blant dem disse private bildene av barna.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer