Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Saras (14) smertefulle behandling avbrutt

På grunn av coronautbruddet, har sykehusene sett seg nødt til å prioritere. Sara er blant dem som rammes hardt av dette.

SKUFFET: Sara Abbas har fått utsatt sykehusbehandlingen på ubestemt tid på grunn av coronaviruset. Foto: Privat
SKUFFET: Sara Abbas har fått utsatt sykehusbehandlingen på ubestemt tid på grunn av coronaviruset. Foto: Privat Vis mer

Helsevesenet har allerede måttet gjøre tøffe prioriteringer som følge av coronaviruset. 14 år gamle Sara Abbas er blant dem som rammes hardt.

Sara har den siste tida vært innlagt på Rikshospitalet for gjennomføring av halo-behandling før en omfattende ryggoperasjon.

Hun lider av ostogenesis imperfecta, en sjelden arvelig bindevevssykdom, som blant annet medfører kraftig beinskjørhet, skjev ryggsøyle og store smerter i hennes tilfelle.

Halo-behandlingen består i at Sara har hatt en ring med skruer inn i kraniet i halvannen måned, som kobles til en ramme for å strekke ryggsøylen - en svært smertefull behandling som er nødvendig for å gjennomføre ryggoperasjonen.

Men på grunn av coronautbruddet har Rikshospitalet sett seg nødt til å avbryte behandlingen på ubestemt tid.

- Tatt bort alt håp

- Jeg er veldig lei meg og sliten, sier Sara til Dagbladet.

Hun har svært vondt i ryggen, og har jobbet hardt for å forberede seg til operasjonen - både fysisk og mentalt. Endelig hadde hun begynt å se fram til å gjennomføre behandlingen som skulle gjøre livet enklere.

- Jeg hadde gledet meg sånn. Nå må jeg bare sitte inne.

BEHANDLING: Mamma Razia har vært med datteren under behandlingsopplegget, og er fortvilet over sykehusets beslutning om å utsette operasjonen på ubestemt tid. Foto: Privat
BEHANDLING: Mamma Razia har vært med datteren under behandlingsopplegget, og er fortvilet over sykehusets beslutning om å utsette operasjonen på ubestemt tid. Foto: Privat Vis mer

Mamma Razia Abbas forteller at beslutningen kom veldig plutselig, og at flere av Saras nærmeste behandlere ikke var informert da hun selv fikk beskjeden mandag forrige uke.

Samme dag ble skruene fjernet, og Sara sendt hjem. Det går hardt inn på familien, som frykter at hun ikke orker å gå gjennom den smertefulle behandlingen igjen.

- Hun gråt og gråt da jeg sa det til henne, sier Razia.

- Jeg jobber så hardt for at barna skal ha det bra, og så skjer dette. De har tatt bort alt håp. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre mer.

Behandlere fikk ikke beskjed

Den skjeve ryggsøylen påvirker også ribbeina, og gir mindre plass til hjerte og lunger. Målet med behandlingen er å rette opp ryggsøylen, slik at Sara får bedre plass til organene i brystet.

Nå bruker hun en pustemaskin for å puste bedre. Hun sliter også med å ta til seg næring på grunn av tilstanden, og har jobbet hardt for å komme seg opp i vekt.

Altså er hun også i risikogruppa for covid-19, og må holde seg isolert innendørs en god stund framover. Når en ny behandling kan gjennomføres, er foreløpig uklart.

Dagbladet kjenner til at flere av Saras behandlere verken ble involvert eller informert om beslutningen, før denne ble gitt til familien.

Opererer bare noen få pasienter

På grunn av coronaviruset hevet Oslo universitetssykehus beredskapsnivået 12. mars. Sykehuset besluttet da å utsette «planlagte operasjoner som ikke medfører betydelig forverring av pasienters sykdom eller lidelse», for å tilgjengeliggjøre kapasitet.

Sykehuset vil ikke gå ut med hvor mange pasienter som har blitt rammet av dette, men med unntak av to operasjonsstuer som fortsatt gjennomfører planlagte operasjoner, er resten av de kirurgiske behandlingene utsatt.

- Det er fremdeles slik at vi opererer ved behov for øyeblikkelig hjelp, kreft og noen få utvalgte pasienter som ikke kan vente grunnet risiko for forverring av prognose, skriver klinikkleder Rolf B. Riise ved ortopedisk klinikk i en e-post til Dagbladet.

Når det gjelder Saras behandling, påpeker Riise at operasjonen krever nøye planlegging og mange spesialister innen ulike fagfelt. Klinikken anså det som umulig å forutsi når hun ville være klar til å gjennomgå operasjonen, og fryktet at det tidligst ville være om seks til ti uker.

- Usikkerheten rundt pandemien gjør det derfor umulig å planlegge operasjonstidspunkt der mange spesialister skal delta. Et langvarig opphold på intensivavdelingen er heller ikke mulig å gjennomføre under forholdene Norge er i per i dag, skriver Riise.

- Denne vurderingen er både krevende og helt unik. Vurderingene som er gjort er basert på et samstemt klinisk fagmiljø som vil det beste for pasient og pårørende i en særskilt situasjon.

STOR PÅGANG: Mange er usikre når og hvordan de skal kontakte helsevesenet ved mistanke om smitte. Oslo kommunes coronatelefon gir deg denne beskjeden. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- For tidlig å si noe om konsekvensene

Hos pasient- og brukerombudet i Oslo og Akershus har det foreløpig vært rolig i lys av beslutningen om å utsette et stort antall planlagte behandlinger.

Ombud Anne-Lise Kristensen mener at det er for tidlig å si noe om konsekvensene av dette på nåværende tidspunkt, men legger til grunn at det gjøres individuelle vurderinger av pasientenes helsetilstand.

- Det vil være naturlig at eventuelle utsettelser avgjøres etter diskusjon mellom pasientens fagansvarlige behandlere og klinikkledelsen. De som kjenner pasienten bør være med på avgjørelsen, sier hun.

Torsdag ettermiddag var 266 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus, opplyser Helsedirektoratet. 68 personer får intensivbehandling med respirator.

«Planlagte inngrep bør opphøre»

I et notat fra Helsedirektoratet til Helse- og omsorgstjenesten sendt forrige uke, heter det at «Planlagte inngrep bør opphøre inntil videre. Det kan gis unntak dersom dette gir store/alvorlige konsekvenser for pasienten.».

Operasjoner hvor det må benyttes respiratorer, eller der respiratorbehandling eller annen intensivbehandling kan bli nødvendig, må vurderes kritisk, står det videre. Etiske vurdering rundt eventuell avslutning eller endring av behandling skal drøftes i fagmiljøet.

På tross av at 20 prosent av helsepersonellet ved ortopedisk klinikk ved OUS er i karantene, har de god kapasitet og situasjonen under kontroll, forteller klinikkleder Riise.

Han understreker at de i henhold til beredskapsplanene skal forberede seg på masseinnleggelser, men sier samtidig at de gjør grundige vurderinger av hver enkelt pasient. Denne baserer seg på risiko for at en eventuell utsettelse kan forverre prognosen med tanke på funksjonstap.

Razia er skeptisk til om klinikken har tatt grundige vurderinger av mulig funksjonstap hos datteren. Etter at hun kom hjem har Sara blant annet slitt med balanseproblemer. Familien prøver å tenke positivt, og håper at det ikke blir verre.

Men mest av alt er det vanskelig å leve uten en dato - å ikke vite når sykehuset igjen har kapasitet til å gjennomføre behandlingen.

- Jeg skjønner at coronaviruset gjør dette vanskelig, men jeg håper sånn å få vite det.

Hele Norges coronakart