Sårbar fredsprosess

Tamiler frykter for å få skylden for drapet på utenriksministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er erklært unntakstilstand i Sri Lanka etter mordet på utenriksminister Lakshman Kadirgamar. Nå frykter den tamilske sivile minoriteten at de vil bli utpekt som syndebukker av sikkerhetsstyrkene som kjemper mot de tamilske tigrene. Det melder nyhetsbyrået AP.

Tamilske Lakshman Kadirgamar var selv en av de sterkeste kritikerne av de tamilske tigrene. Disse benekter at de har hatt noe som helst å gjøre med likvideringen av utenriksministeren, og ber militæret etterforske blant sine egne for å finne morderen. Det er likevel ikke til å komme fra at mordet på utenriksministeren i verste fall kan innebære et dødelig angrep på den skjøre fredsprosessen.


- Det er frykt overalt. Vi tør ikke å gå ut på gaten som vi pleier. Bekymrede slektninger ringer oss for å høre at alt er i orden med oss, sier F. Lawrence, som lever i en forstad utenfor hovedstaden Colombo til AP.


Tolv pågrepet

De tamilske tigrene grep til våpen i 1983 etter å ha blitt diskriminert i en årrekke. Det resulterte i krig mot regjeringsstyrkene fram til våpenhvilen i 2002, en våpenhvile Norge engasjerte seg sterkt i. I mellomtiden hadde over 65 000 mennesker omkommet i kampene.

Våpenhvilen har stort sett blitt overholdt etter drapet på utenriksministeren. Foreløpig har tolv tamilere blitt arrestert, mistenkt for tilknytning til drapet, og mange tamilere frykter at regjeringen vil bruke mordet som påskudd til å sjikanere tamilene. Den sinhalesiske majoriteten dominerer politiet og militæret.

Før våpenhvilen trådte i kraft, var det mange tamilere i de regjeringskontrollerte områdene som var redde for å bli arresterte, holdt i forvaring uten rettssak eller dom, utsatt for tortur eller bare «forsvinne» mens de var i politiets varetekt. Tamilske familier måtte registrere seg ved politistasjonene, og de måtte melde i fra om de skulle ha besøkende over natten.

Unntakstilstand

Det er lite som tyder på at myndighetene vil gjeninnføre disse tiltakene. Unntakstilstanden som presidenten innførte, innebærer i midlertid at politiet kan anholde mistenkte uten å sikte dem, dersom de er mistenkte for terroristvirksomhet. Politiet kan også ransake og rive bygninger uten ytterligere tillatelse.

Folket viser sin respekt og sorg ved den døde ministerens vake: De håper at våpenhvilen ikke vil brytes som følge av attentatet. Alle foto: Scanpix
Folket viser sin respekt og sorg ved den døde ministerens vake: De håper at våpenhvilen ikke vil brytes som følge av attentatet. Alle foto: Scanpix Vis mer

- Det er sant at folk frykter en tilbakevending til tidligere tilstander, men det taler til regjeringens ære at de ennå ikke har vært så harde, sier Ilayathamby Dayananda, en tamilsk analytiker.

Myndighetene forsøker å minske den tamilske frykten. De sier at de bare ønsker å få tak i morderne.

- Det er ikke bare tamilske hjem vi ransaker, dette handler ikke om den gruppen. Dette er en trist misforståelse, sier politisjef i Sri Lanka Chandra Fernando.

- Vi har ingenting i mot sikkerhetssjekker, så lenge de er rettferdige, sier Sriharan Prasanna, en 27-år gammel forretningsmann.

Fredag 12. august ble utenriksminister Lakshman Kadirgamar drept under en svømmetur i hjemmet sitt: Det militære skylder på tamiltigrene.