Norsk barnevern og menneskerettighetene

«Sårbart barn» holder ikke lenger

Barnevernet kan ikke lenger bruke «sårbart barn» eller «manglende omsorgskompetanse» som begrunnelse for tiltak, uten konkrete bevis.

EMD-STORM MOT NORGE: Saken til Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er ytterligere 39 norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. Video: Siv Johanne Seglem og Asle Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det går fram av et informasjonsskriv fra Barne- og familiedepartementet (BFD), datert 10. juni, sendt til alle landets kommuner og fylkesmennsembeter.

Bakgrunnen for de nye retningslinjene er flere barnevernsdommer mot Norge i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) og Norges høyesteretts påfølgende behandling av barnevernssaker i storkammer.

Departementet understreker at det er ikke lenger vil være tilstrekkelig for barnevernet å begrunne tvangstiltak for eksempel i «barnets sårbarhet».

«Det bør i stedet konkret beskrives hva sårbarheten dreier seg om og hvorfor det gjør det nødvendig med særlige tiltak. Et annet eksempel er at det bør beskrives hva foreldrenes manglende omsorgsevner består i, og ikke bare vise til at foreldrene «mangler omsorgskompetanse» eller lignende, uten nærmere forklaring», heter det.

Menneskerettsbrudd

Dagbladet har gjennom flere år satt fokus norsk barnevern og menneskerettighetene.

Allerede i 2016 skrev Dagbladet at norsk samværspraksis etter omsorgsovertakelse, hvor foreldre og barn bare får se hverandre 2-6 ganger i løpet av et år, trolig er i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer