Såre fornøyd selv om det meste går galt

Norsk økonomi er på kokepunktet, og solidaritetsalternativet har havarert. Oljeprisen faller som en stein, og renteøkning truer hus og hjem. Asia er i krise, og børsene skjelver. Men statsminister Kjell Magne Bondevik er såre fornøyd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hans største bekymring i disse dager synes å være at hans sønns bryllupsmiddag lørdag kolliderer med Norges VM-kamp i fotball mot Italia. Om dette brukte han sitt for dagen sterkeste uttrykk:

- Et forferdelig dilemma.
Strålende begeistret over Drillos' seier over Brasil og med en lang skryteliste over alt hans regjering har fått til i løpet av sitt korte liv, møtte Bondevik i går pressen til statsministerens årvisse sommeroppsummering.

Mye fotball

Den fotballgale moldenseren snakket bare om fotball ved bordet hvor han før pressekonferansen inntok en rask lunsj.
Og han åpnet sin redegjørelse om rikets tilstand med å vise til hva Bellona-leder Frederic Hauge i går sa til Dagsavisen om Bondevik-regjeringens innsats så langt:

- Starten til Bondevik-regjeringen er ikke bedre enn fotball-landslagets start i VM, sa Frederic Hauge. Nå en ser på landslagets siste resultat er dette en sammenlikning vi ikke har noe imot, sa Bondevik med et bredt glis, hvorpå han ga seg i kast med skrytelista.

Han avrundet med å forsikre om regjeringens berømmelige blokkuavhengighet. Dette begrepet som vel er Anne Enger Lahnsteins fremste mantra og begrunnelse for sentrums-prosjektet, ønsket Bondevik seinere i seansen å skifte ut med betegnelsen tyngdepunkt .

Med sedvanlig behendighet forsøkte han på den måten å ufarliggjøre en uttalelse lauskjeften Lars Sponheim allerede hadde rukket å komme med på sitt Venstre-partis pressefrokost et par timer før.

Der hadde Sponheim sagt at han ikke liker betegnelsen «blokkuavhengig».
Hvilket nå heller ikke Bondevik gjør. Kanskje særlig etter at han måtte vedgå at også Arbeiderpartiets mindretallsregjeringer i de siste årene har vært blokkuavhengige ved å hente skiftende støtte fra høyresida og sentrum.

Litt økonomi også

Helt på tampen nevnte Bondevik i et par setninger behovet for nedkjøling og varsomhet i den økonomiske politikken.
Deretter fikk vi i pressen spørre og spørre og spørre, før NTBs utsendte omsider brakte oss alle tilbake til det viktigste av alt: Norges neste kamp i fotball-VM og Bondeviks familiære klemme. Som sagt: et forferdelig dilemma. Ikke alt kan lykkes for denne regjeringssjef.

<B>TILFREDS TYNGDEPUNKT: Statsminister møtte tradisjonen tro pressen til oppsummering av rikets tilstand i går. Kjell Magne Bondevik var såre fornøyd, og raus med selvros til regjeringen.